Infofinanciar > Lumea la zi > Criza demografică din Japonia: Femeile se tem că își vor pierde cariera dacă devin mame
Lumea la zi

Criza demografică din Japonia: Femeile se tem că își vor pierde cariera dacă devin mame

sursa dreamstime
sursa foto dreamstime

Femeile japoneze fac copii mai târziu în viață, îngrijorate că maternitatea le va pune capăt carierei. Japonia se confruntă cu una dintre cele mai mari crize demografice din lume, numărul nașterilor anuale scăzând sub 800.000 pentru prima dată în 2022.

Rata actuală a natalității, de 1,34, este mult sub nivelul de 2,07 necesar pentru a menține populația stabilă, ceea ce înseamnă că populația Japoniei ar putea scădea de la 125 de milioane la 88 de milioane până în 2065.

Chika Hashimoto, o tânără în vârstă de 23 de ani care a absolvit recent Universitatea Temple din Tokyo, nu se opune ideii de a avea o familie în viitor, dar nici nu se grăbește să profite de această oportunitate.

„Cu siguranță nu este prima mea alegere”, a declarat ea pentru Al Jazeera. „Împlinirea carierei mele și faptul că mă bucur de libertate este mult mai important decât să mă căsătoresc și să am copii”. Hashimoto citează preocupările economice ca fiind principalul motiv pentru care ea, și multe alte tinere japoneze, reevaluează un viitor centrat pe viața de familie. „Creșterea unui copil costă într-adevăr foarte mulți bani”, a spus ea. „Nu este ușor pentru femeile japoneze să găsească un echilibru între a avea o carieră și a crește o familie, pentru că va trebui să alegem între ele”.

Scăderea ratei natalității din Japonia a fost pusă în evidență atunci când premierul Fumio Kishida a folosit un limbaj neobișnuit de sever într-un discurs recent în fața parlamentului. „Japonia este pe punctul de a afla dacă putem continua să funcționăm ca societate”, a spus el în discursul de 45 de minute, adăugând că este un moment „acum sau niciodată” pentru abordarea declinului demografic al națiunii.

Japonia este a treia cea mai costisitoare țară pentru a crește un copil, după China și Coreea de Sud, în ciuda salariilor infamant de stagnante. Salariul mediu anual, care abia că a crescut de la sfârșitul anilor 1990, este de aproximativ 39.000 de dolari, comparativ cu o medie de aproape 50.000 de dolari în alte țări dezvoltate.

În plus, femeile japoneze au câștigat cu 21,1% mai puțin decât omologii lor de sex masculin în 2021, aproape dublu față de decalajul salarial mediu din economiile dezvoltate.

Soluția dublă a lui Kishida pentru rata de natalitate în scădere a Japoniei este de a încuraja în mod activ cuplurile să își întemeieze familii, stimulându-le în același timp cu politici care să faciliteze o „economie socială care să acorde prioritate copiilor”. Printre planurile lui Kishida, care vor fi prezentate mai detaliat în următoarele câteva luni, acesta s-a angajat să dubleze cheltuielile pentru copilărie prin creșterea alocațiilor pentru îngrijirea copiilor și prin inițiative de îngrijire după orele de școală.

Femeile japoneze riscă să fie concediate atunci când rămân gravide

Maki Kitahara, în vârstă de 37 de ani, a încercat în urmă cu mai mulți ani să aibă copii cu fostul ei soț. „Dar, ca să fiu sinceră, m-am temut că îmi voi pierde cariera”, a declarat ea pentru Al Jazeera. „Auzeam adesea manageri bărbați vorbind despre faptul că mariajul și sarcina femeilor distrug planul de resurse umane (al companiei), care includea dezvoltarea abilităților, rotația posturilor și promovarea. De aici venea teama mea”.

Condusă de ambiția carierei și de dorința de a explora lumea, Kitahara nu s-a aliniat niciodată cu adevărat la viziunea societății despre soția și mama japoneză tradițională. Acest lucru a dus, în parte, la divorțul ei și la mutarea permanentă în Dubai, unde conduce de la distanță un curs de formare în domeniul conducerii pentru femeile japoneze prin intermediul companiei sale din Fukuoka, Global Synergy Education Consulting Group.

Kitahara consideră că modul în care este structurată societatea și diviziunea preconizată a muncii într-o gospodărie japoneză, bărbatul ca întreținător de familie, femeia drept gospodină, nu sprijină femeile care lucrează și care sunt la vârsta fertilă.

„Mi se pare ciudat că actuala strategie politică japoneză de creștere a ratei natalității a fost condusă de bărbați în vârstă care au delegat îngrijirea copiilor soțiilor lor”, a spus ea. „Avem nevoie de mai multe femei în politică și în mediul de afaceri pentru a avea un loc la acea masă, astfel încât să putem sta împreună pentru a vorbi despre și a ne planifica viitorul.”

Corelația dintre căsătorie și ratele de procreare este deosebit de pronunțată în Japonia, unde procentul de copii născuți în afara căsătoriei este de numai 2 la sută anual, comparativ cu o medie de aproximativ 40 la sută în alte părți ale lumii dezvoltate.

„Atunci când o femeie singură din Japonia rămâne însărcinată, se pare că are doar două opțiuni: să avorteze sau (fără voia ei) să se mărite”, scria în 2013 academicianul Kozue Kojima. „Alegerea de a avea un copil nelegitim este rareori văzută ca o opțiune.”

În tandem cu creșterea oportunităților de educație și a ambițiilor de carieră, și într-un ecou al situației din alte economii avansate, femeile japoneze care se căsătoresc și au copii o fac mai târziu în viață, ceea ce înseamnă, de obicei, că este puțin probabil ca ele să poată avea familii mai numeroase.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, vârsta medie a mamelor care dau naștere primului lor copil a crescut la 31 de ani în 2021, cea mai mare de când au început înregistrările în 1950.

Mamele nu au job-uri stabile în Japonia

Yuko Kawanishi, profesor de sociologie la Universitatea Lakeland din Tokyo, consideră că sistemul de ocupare a forței de muncă, definit în linii mari prin seiki (lucrători cu normă întreagă) și hiseiki (lucrători cu contract), este un factor-cheie care contribuie la declinul demografic al Japoniei. Numărul de mame cu copii în câmpul muncii este în creștere, ajungând la 76% în 2021, cu 20 de procente mai mult decât în 2004. Cu toate acestea, doar 30 la sută dintre toate mamele sunt angajate permanent.

Aceasta este o problemă macroeconomică foarte serioasă, deoarece multe femei tinere sunt îngrijorate de faptul că vor ajunge să aibă un loc de muncă nepermanent”, a declarat ea pentru Al Jazeera. „Există o disparitate serioasă în această țară, între munca seiki și hiseiki, în ceea ce privește stabilitatea și beneficiile și salariul… există o incertitudine reală cu privire la viitor.”

Deși Kawanishi este solidară cu preocupările legate de viitorul demografic al Japoniei, ea crede, de asemenea, că sunt necesare planuri mai solide pentru a atenua această problemă. „Dimensiunea populației este atât de fundamentală atunci când vorbim despre oricare dintre problemele societății”, a spus ea. „Sunt lucruri pe care le putem face, dar încă nu am găsit modalități eficiente. Nu cred că politica pe care Japonia a susținut-o în ultimele săptămâni este suficient de drastică pentru a avea un impact.”

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.