Infofinanciar > Info > Apare un nou tip de pensie în România! Cine poate accesa banii
Info

Apare un nou tip de pensie în România! Cine poate accesa banii

pensie, libertatea.ro
sursa foto: libertatea.ro

La nivel european, apare un nou tip de pensie. Toate persoanele cu contracte de muncă în țările UE sunt eligibile pentru acest tip de pensie. Românii din diaspora cu contracte de muncă în UE vor avea la dispoziție o nouă opțiune de pensie privată. Produsul pan-european de pensie personală a fost implementat în primăvara anului trecut, dar națiunea noastră îl poate folosi abia acum.

O propunere de lege prin care se instituie un produs paneuropean de pensii personale în România a fost aprobată recent de guvern.

Ce prevede legea

„Românii care au contracte de muncă în mai multe state UE vor putea opta pentru un produs personal de pensie, în aceleaşi condiţii şi cu aceleaşi costuri de reglementare ca în toate statele membre”, arată Executivul într-un comunicat de presă.

Propunerea legislativă urmărește să pună în aplicare Regulamentul (UE) 2019/1238 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind un produs paneuropean de pensii personale (PEPP), precum și unele dispoziții din Regulamentul (UE) 2020/852 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iunie 2020, care stabilește un cadru pentru încurajarea investițiilor durabile și modifică Regulamentul (UE) 2019/2088 și modifică și completează anumite acte în sectorul pensiilor private.

Regulamentul european stabilește orientări uniforme pentru înregistrarea, dezvoltarea, distribuirea și supravegherea produselor de pensii personale (PPP) care sunt vândute în întreaga Uniune Europeană, în primul rând în beneficiul cetățenilor care au contracte de muncă în mai multe țări ale UE și care caută produse de pensii personale care să fie ușor de înțeles, să aibă aceleași reguli de funcționare în toate statele membre și să aibă costuri fixe.

Beneficii pentru români

“Se dă astfel undă verde unui sistem voluntar și disponibil în întreaga UE, prin intermediul căruia cetățenii vor putea să economisească pentru pensie. Acesta va putea fi oferit de o gamă largă de întreprinderi financiare din întreaga UE. PEPP (…) va fi disponibil în completarea sistemelor de pensii publice și ocupaționale, alături de sistemele de pensii private existente la nivel național”, potrivit Comisiei Europene.

Potrivit legii care a fost aprobată de Executiv, contribuțiile la PEPP sunt deductibile fiscal, iar plata pensiei dintr-un cont sau subcont național din România poate începe la cererea participantului, fie de la data atingerii vârstei standard de pensionare, fie de la data pensionării pentru invaliditate.

Potrivit legii, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este responsabilă pentru înregistrarea, reglementarea, supravegherea, efectuarea de investigații și controlul furnizorilor de PEPP al căror stat membru de origine este România, al distribuitorilor de PEPP care își desfășoară activitatea pe teritoriul României, al depozitarilor de active PEPP și al produselor pan-europene de pensii personale, potrivit România TV.