Infofinanciar > Info > Talonul de pensie se schimbă! Care sunt beneficiile
Info

Talonul de pensie se schimbă! Care sunt beneficiile

sursă foto: adevarul.ro
FOTO: adevarul.ro

Talonul de pensie electronic, care poate fi la îndemâna oricărui senior familiarizat cu tehnologia, vine la pachet cu o serie de beneficii spre deosebire de cel clasic.

Din păcate, prea mulți oameni în vârsta nu se descurcă cu sistemul on-line și preferă să stea la cozi uriașe. Se întâmplă mai mereu, când trebuie plătite impozitele, deși acest lucru se poate face extrem de ușor pe site-ul ghiseul.ro.

Talonul de pensie electronic reprezintă primul pas spre digitalizarea sistemului național de pensii. Un prim beneficiu ar fi că pensionarii nu mai sunt nevoiți să aștepte poștașul. Dar obținerea talonului este un pic dificilă și presupune mai multe drumuri la Casa de Pensii.

Obținerea talonului electronic de pensii

În primul rând este necesar ca seniorii să aibă o adresa de email validă. Pasul doi constă în accesarea site-ului Casei Naționale de Pensii pentru a se înregistra în platformă, vor completa un formular, după care site-ul va genera o cerere.

Cererea respectivă  trebuie printată și prezentată la Casa de Pensii unde angajații instituției vor verifica datele după care vor activa contul persoanei respective și îi vor înmâna un document care conține opt instrucțiuni, necesare pentru accesarea contului on-line, potrivit antena3.ro.

Odată parcurse aceste etape, solicitantul se întoarce acasă pentru a-și verifica adresa de email, unde va găsi un link valabil 72 de ore. Odată accesat acel link, sistemul îl va obliga să-și aleagă o parolă, după care, va primi o altă cerere care trebuie printată, semnată, scanată și introdusă din nou în platformă.

După finalizarea acestor pași, platforma va genera documentul de informare adică talonul de pensie electronic. La finalul anului trecut peste 11.000 de cereri de eliberare a talonului de pensie electronic au fost depuse. Din cei peste 5 milioane de pensionari, doar jumătate primesc banii pe card.

Pe lângă, faptul că nu vor mai fi nevoiți să aștepte poștașul acasă, talonul de pensie conține un cod QR care poate fi prezentat atât medicului de familie, în spitale cât și pentru călătoriile cu trenul.

Prevederile legale

„Casa Națională de Pensii Publice transmite, la cerere, în format electronic, pe e-mail sau în contul on-line deschis în portalul CNPP, documentul de informare cu privire la sumele plătite beneficiarilor care au optat pentru efectuarea plății drepturilor prevăzute la alin. (1) și (2) în cont curent sau în cont de card.

(8) Documentul de informare prevăzut la alin. (6) se transmite în format electronic începând cu luna următoare înregistrării cererii, în maximum 48 de ore de la efectuarea plății drepturilor în cont curent sau cont de card.

(9) Documentul de informare prevăzut la alin. (6), transmis în format electronic, produce efecte juridice identice cu documentul de informare cu privire la sumele plătite transmis lunar la domiciliu sau, după caz, la reședință prin serviciul de corespondență standard.

(10) Documentul de informare prevăzut la alin. (6), în format electronic, este acceptat ca document valid în relația cu toate instituțiile și autoritățile publice. Instituțiile și autoritățile publice care îl solicită nu vor condiționa oferirea de informații sau de servicii de prezentarea documentului în format fizic.

(11) Documentul de informare prevăzut la alin. (6), în format electronic, conține toate elementele de identificare unică de pe documentul fizic omolog.

(12) Casa Națională de Pensii Publice arhivează documentele de informare cu privire la sumele plătite, transmise în format electronic, în conformitate cu prevederile Legii Arhivelor Naționale nr. 16/1996, republicată, în condițiile tehnice stabilite de Legea nr. 135/2007 privind arhivarea documentelor în formă electronică, republicată”, potrivit Legii 270 din 11 noiembrie 2021, privind sistemul unitar de pensii publice.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.