Infofinanciar > Lumea la zi > Anunțul Guvernului de la Kiev! Când ar putea intra Ucraina în NATO, un moment-cheie în războiul împotriva Rusiei
Lumea la zi

Anunțul Guvernului de la Kiev! Când ar putea intra Ucraina în NATO, un moment-cheie în războiul împotriva Rusiei

Ucraina si Nato Sursa foto Realitatea.NET
Sursă foto: ukraineun.org

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a susținut că, după ce se va sfârși ofensiva Rusiei în țara sa, Ucraina ar urma să devină membru al NATO în condiții total diferite decât se putea întâmpla în perioada 2008-2022. Oficialul a mărturisit că în decursul acestor ani, administrației de la Kiev i s-au pus bețe în roate și i-au fost adresate amenințări din partea Federației Ruse.

„Moscova i-a intimidat pe aliați și ni s-a refuzat protecția”, a transmis Kuleba.

De asemenea, oficialul a precizat că Ucraina ar fi trebuit să adere la NATO, înainte de data de 24 februarie, când Putin a declanșat războiul militar, astfel încât să oprească Rusia să mai atace.

Însă, Kuleba a scos în evidență faptul că situația de pe front din momentul de față este una în favoarea Ucrainei.

„Ca urmare a sprijinului puternic al aceloraşi aliați, însă acum armata noastră este cea care bate agresorul. După ce vom depăși amenințarea rusă, nu numai pentru noi înșine, ci și pentru spațiul euroatlantic, vom deveni membri ai securității colective” a apreciat Kuleba, scriu cei de la stiripesurse.

Nu vor fi o „rudă săracă”

Dmitro Kuleba a susținut că, în momentul aderării la NATO, Ucraina nu va mai fi „o rudă săracă” ascunsă sub aripa Articolului 5 al Organizației Nord-Atlantice.

„Ucraina este deja o putere militară puternică ce schimbă fundamental echilibrul militar în regiune și acționează ca un donator de securitate pentru NATO. Și nu-i ascultați pe cei care vorbesc despre imposibilitatea aderării Ucrainei la NATO. Am trecut deja prin asta. Dacă ne facem treaba bine, mâine vor cânta osanale Ucrainei euroatlantice”, a spus șeful diplomației ucrainene.

Despre aderarea Ucrainei la NATO a vorbit și președintele francez, Emmanuel Macron, care a afirmat zilele trecute că nu crede că Ucraina are șanse să adere la NATO.

Liderul din Hexagon a susținut că o astfel de decizie va fi văzută de Rusia drept „ceva conflictual”.

Amenințările Rusiei

La mijlocul lunii octombrie, secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Alexander Venediktov, a anunțat că aderarea Ucrainei la NATO ar putea duce la declanșarea celui de-Al Treilea Război Mondial.

„Kiev știe foarte bine că un astfel de pas ar însemna o escaladare garantată la al treilea război mondial”; „Aparent, asta urmărește: să creeze zgomot informațional și să atragă atenția asupra sa încă o dată”, a precizat Venediktov.

„Dar având în vedere că mulți membri ai regimului de la Kiev nu au legătură cu realitatea, nu m-aș mira dacă unii oameni de acolo chiar se așteaptă ca țara lor să fie admisă în NATO”, a adăugat acesta, potrivit Digi24.

Venediktov a explicat ce se va întâmpla în interioriul Organizației Nord-Atlantice dacă Ucraina va fi admisă.

„Aderarea Ucrainei la NATO va da automat o nouă calitate implicării Occidentului în conflict, iar articolul 5 ar urma să intre în vigoare (care privește apărarea colectivă)”; „Membrii NATO înțeleg natura sinucigașă a acestui pas (aderarea Ucrainei în NATO”, a mai transmis oficialul rus.

Alexander Venediktov a subliniat că o aderare a Ucrainei la NATO va fi innaceptabilă pentru ruși.

„În orice caz, poziția Rusiei rămâne neschimbată: aderarea Ucrainei la NATO sau a altor alianțe formate sub auspiciile Statelor Unite este inacceptabilă pentru noi”, a conchis acesta.

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.