Infofinanciar > Info > Anunț pentru trei milioane de români după vânzarea ENEL România. Ce se întâmplă cu toți clienții
Info

Anunț pentru trei milioane de români după vânzarea ENEL România. Ce se întâmplă cu toți clienții

Enel, Sursă foto: Reuters
FOTO: reuters.com

Agențiile de rating S&P și Fitch au acordat un feedback pozitiv României după ce activele Enel din țara noastră  au fost preluate de PPC, potrivit unui comunicat prin care este precizat în mod expres că angajații români nu vor fi afectați de această mutare. Trei milioane de români au abonamente de furnizare a energiei electrice la această companie.

„Acordul de preluare a activelor Enel din România de către PPC a primit feedback pozitiv atât din partea Fitch, cât şi din partea S&P. Achiziţia Enel România se aliniază strategiei PPC privind tranziţia energetică, dar şi cu planul său de expansiune în Europa de Sud-Est, permiţând explorarea unor oportunităţi de creştere pe o piaţă mai puţin congestionată.

Grupul elen PPC a preluat activele ENEL România

Activităţile Enel din România reprezintă alegerea ideală, atât din punct de vedere geografic, cât şi din punct de vedere al afacerilor, întărind astfel prezenţa PPC în regiune. România este o piaţă importantă din punct de vedere strategic pentru PPC”, se arată în comunicatul respectiv.

Sursa citată precizează că Grupul PPC, odată cu finalizarea achiziției își va consolida poziția și va obține monopolul pe piața energiei din Europa de Est. Concret va fi depășită capacitatea instalată de 11GW și va asigura necesarul unui număr de 8,9 milioane de clienți, activi pe mai multe piețe, cu o aproximativ 41 TWH de energie electrică, 78 TWh distribuiți și peste 27 TWh generați, iar baza reglementată a activelor (Regulated Asset base) va ajunge la 4,15 miliarde de euro.

În același timp, se estimează că EBITDA va înregistra o creștere de 30% , de la 0,9 miliarde de euro la 1,2 miliarde, estimare care a fost întocmită pe baza datelor proiectate la finalul anului 2022.

Ce se întâmplă cu toți clienții și angajații din România

Oficialii companiei susțin că la ora actuală PPC are ca obiective finalizarea acordului cu ENEL până la începutul celui de-al treilea trimestru al anului și asigurarea unei tranziții ușoare pentru toți clienții și angajatorii români.

„Compania îşi va continua activitatea în condiţii normale, fără schimbări pentru clienţii sau angajaţii Enel. Clienţii vor fi deserviţi în continuare în condiţiile contractuale existente, conform legislaţiei în vigoare.

Preluarea nu va afecta în niciun fel angajaţii Enel din România, care vor fi o parte importantă a planurilor de creştere viitoare”, se mai arată în comunicatul emis de companie. PPC nu va renunța la investițiile pe care le-a efectuat ENEL în ultimii 18 ani, compania elenă va prelua moștenirea lăsată de furnizorul român precum tehnologiile care țin de dezvoltarea energiei verde, mobilitate electrică, portofoliu de clienți sau servicii cu valoare adăugată.

„Vedem multe oportunităţi pe piaţa locală şi intenţionăm să investim în dezvoltarea operaţiunilor din România. Aceste rezultate reiterează rezilienţa profitabilităţii noastre operaţionale în ultimii 3 ani, EBITDA recurent fiind în zona de 0,9 miliarde euro, în ciuda condiţiilor extraordinare precum Covid-19 şi criza energetică.

Am făcut achiziţii selective în Grecia şi am semnat acordul privind achiziţionarea platformei integrate a Enel din România, pe care o considerăm o oportunitate unică şi alegerea ideală, atât din punct de vedere geografic, cât şi din punct de vedere al afacerilor, întărind prezenţa PPC în regiune.

Ne axăm în continuare pe transformarea PPC şi pe implementarea Planului nostru de afaceri, onorându-ne angajamentul de a distribui dividende în 2024 pe baza profiturilor din 2023. În ceea ce priveşte acordul de achiziţie din România, ne concentrăm pe finalizarea tranzacţiei până în trimestrul al treilea al anului 2023, urmând apoi să prezentăm Planul Strategic Actualizat, în cadrul Capital Markets Day”, a precizat Georgios Stassis. Concernul italian de utilități Enel a precizat la începutul lunii martie, că își va tranzacționa operațiunile din România către grupul Public Power Cort (PPC) pentru suma de 1, 26 miliarde de euro.

„Acordul prevede plata de către PPC a unei sume totale de aproximativ 1,260 miliarde de euro, ceea ce evaluează societăţile vândute la circa 1,9 miliarde de euro (100% din acţiuni). În plus, suma totală poate fi ajustată conform unor clauze uzuale în astfel de tranzacţii precum şi printr-un mecanism pentru potenţiale plăţi ulterioare, în funcţie de valoarea viitoare a activităţii de retail”, se precizează într-un comunicat emis de Enel, informează agerpres.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.