Infofinanciar > Info > România va deveni un important actor pe piața energiei. Au fost anunțate previziuni excelente pentru Neptun Deep
Info

România va deveni un important actor pe piața energiei. Au fost anunțate previziuni excelente pentru Neptun Deep

gaze naturale din Marea Neagra - sursa foto - ziarulprahova.ro
Credit imagine: ziarulprahova.ro

Neptun Deep este un zăcământ de gaze naturale din Marea Neagră, a cărui exploatare va aduce mai multe resurse României decât a fost preconizat. Transgaz tocmai a publicat date cu privire la capacitate de transport pe conducta Tuzla-Podișor,datele indică faptul că beneficiile energetice vor fi chiar mai mari decât se crezuse inițial.

Totodată, companiile care sunt implicate și anume Petrom și Romgaz, aproape că au confirmat demararea proiectului. Faptul că au rezervat capacitatea pe conductă este de bun augur pentru inițiativa de exploatare, care va începe cel mai probabil la finele lui 2026.

Tabelul care a dat tot ce știam peste cap

Societatea Națională de Transport de Gaze Naturale Transgaz S. A. Mediaș este o firmă de sine stătătoare încă din 2000, când s-a desprins de Romgaz. Organizația, care ține de Guvernul României, a publicat un tabel care a fost de mare interes pentru toți românii.

Astfel, conform tabelului publicat de Transgaz și preluat în presă de economica.net, primele lucrări vor începe în septembrie 2026. Este adevărat, conform datelor făcute publice, perioada septembrie 2026 – octombrie 2026 va fi una de test, după care va începe anul gazier propriu-zis, cu 100% rezervare.

Conform aceluiași tabel, vor fi 9.800 MWh transportați orar. Un calcul ne arată că volumul anual se va ridica la 8,1 miliarde metri cubi de gaze, o diferență semnificativă față de cele 6 miliarde prognozate.

Deși după primii ani gazieri, procentajul de rezervare va scădea treptat, conducta o să rămână funcțională cel puțin până în ultimul trimestru al lui 2042, arată datele publicate de Transgaz, potrivit economica.net.

Ce urmează pentru Neptun Deep

Deși companiile implicate au luat deja o decizie, date fiind rezervările lor, hotărârea oficială va avea loc la jumătatea anului în curs. Acesta este anunțul făcut de Petrom, care este noul operator al concesiunii.

Rezervele totale estimate pentru Neptun Deep se ridică la 100 de miliarde metri cubi de gaze. De asemenea, compania a depus deja documentele comerciale la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM). Mai mult decât atât, a acordat 600 de milioane de lei din bugetul său acestui proiect începând cu anul curent.

Pe de altă parte, Romgaz și-a asumat de facto implicarea în proiect în momentul în care a cumpărat concesiunea de la ExxonMobil. Până la începerea propriu-zisă a exploatării, în 2026, companiile vor fi investit peste 4 miliarde de euro în Neptun Deep.

Încă de la începutul anului 2023, Neptun Deep a figurat drept un proiect de mare interes pentru autorități. În ianuarie, premierul României, Nicolae Ciucă, s-a întâlnit cu reprezentanții Romgaz, în speranța de a accelera acest proiect.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.