Infofinanciar > Lumea la zi > Anunț îngrijorător pentru economia Europei! Președintele băncii centrale germane: „Inflația va rămâne la niveluri foarte ridicate”
Lumea la zi

Anunț îngrijorător pentru economia Europei! Președintele băncii centrale germane: „Inflația va rămâne la niveluri foarte ridicate”

Joachim Nagel, sursa foto DLF
sursa foto DLF

Randamentele obligațiunilor guvernamentale europene au crescut marți și din nou miercuri, pe fondul ultimelor date. Goldman Sachs a declarat miercuri că și-a mărit așteptările privind creșterea maximă a ratelor dobânzilor în zona euro. Eurostat, biroul de statistică al regiunii, va publica joi noi cifre privind inflația, informează CNBC.

Joachim Nagel, președintele băncii centrale a Germaniei, Bundesbank, și unul dintre cei mai aprigi membri ai BCE, a declarat miercuri pentru Annette Weisbach de la CNBC că majorările prețurilor de consum vor rămâne încăpățânat de ridicate.

„Se pare că, cel puțin pentru următoarele două luni, inflația va rămâne la niveluri foarte ridicate, așteptând poate pentru a doua jumătate că inflația ar putea să scadă într-o anumită măsură”, a declarat el miercuri.

Germania se așteaptă la o inflație de 6-7%

„Dar, totuși, ceea ce ne așteptăm pentru acest an pentru Germania este o rată medie a inflației de aproximativ 6-7%”, a declarat acesta pentru CNBC.

Piețele au meditat asupra perspectivei unor rate ale dobânzii mai mari pentru mai mult timp în zona euro, după ce datele publicate în această săptămână au arătat cifre mai mari decât se așteptau privind inflația din Franța și Spania.

Randamentele obligațiunilor guvernamentale europene au crescut marți și apoi din nou miercuri, pe fondul ultimelor date. Randamentul obligațiunilor germane pe 10 ani – considerate principalul punct de referință în regiune – a urcat miercuri la cel mai ridicat nivel din 2011 încoace.

Goldman Sachs a declarat că și-a mărit așteptările privind creșterea maximă a ratelor dobânzilor în zona euro. Banca de investiții preconizează acum o nouă majorare de 50 de puncte de bază în luna mai, față de o creștere de doar 25 de puncte de bază la momentul respectiv. Un punct de bază echivalează cu 0,01%.

BCE va continua lupta cu inflația

Vorbind pentru CNBC, Joachim Nagel a mai spus că „călătoria nu s-a încheiat” și că Banca Centrală Europeană „va trebui să facă mai mult” pentru a reduce bilanțul.

BCE începe luna aceasta să vândă obligațiuni într-un ritm de 15 miliarde de euro pe lună până în iunie. Reducerea bilanțului este, de asemenea, o măsură pentru a reduce inflația în bloc. Eurostat, biroul de statistică al regiunii, urmează să publice joi noi cifre privind inflația.

Rata dobânzilor va crește probabil cu 50 pp în martie

Joachim Nagel a declarat că investitorii încep să înțeleagă mai bine provocarea pe care o reprezintă revenirea inflației la ținta de 2%.

Deși a refuzat să speculeze cu privire la cât de mult va majora BCE ratele, președintele Bundesbank a declarat pentru Bloomberg Television că investitorii au avut uneori o viziune prea optimistă asupra a ceea ce este necesar pentru a face față celei mai mari creșteri a prețurilor din era euro.

Cu o majorare a ratei de jumătate de punct aproape garantată în martie, investitorii se concentrează pe cât de mult va continua BCE acest proces și cât timp va dura. Cifrele surprinzător de ridicate ale inflației din această săptămână din Franța și Spania au determinat piețele să estimeze un ciclu mai prelungit de înăsprire monetară care să trimită rata depozitelor la un maxim de 4%, față de 2,5% în prezent.

Francois Villeroy de Galhau, de la Banca Franței, a declarat miercuri, la Paris, în fața parlamentarilor, că așa-numita rată terminală ar trebui să fie atinsă cel târziu în septembrie. Vorbind mai devreme în cursul zilei la Frankfurt, Nagel a refuzat să speculeze cu privire la momentul în care se va încheia ciclul de majorări, spunând doar că ar putea fi necesare mai multe mișcări „semnificative”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.