Info

Anunț despre voucherele sociale de 250 de lei! Amenzi de 7.000 de lei pentru cei ce nu le folosesc cum trebuie

Vouchere Sociale de 250 de lei primite pe card, sursă foto playtech
Credit imagine: playtech.ro

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că românii ce nu respectă regulile prevăzute în utilizarea cardurilor sociale de 250 de lei vor fi amendați cu sume uriașe.

Cei vizați sunt românii care în loc să își cumpere mâncare, lucru pentru care voucherele au fost alocate, aceștia preferă să achiziționeze băuturi alcoolice sau produse din tutun.

Potrivit ministrului Boloș, amenzile pentru astfel de fapte pot ajunge până la 7.000 de lei. Vânzătorii știu deja că trebuie să vândă, în baza acelor carduri, doar produse alimentare.

Autoritățile au luat totuși în calcul și varianta în care cardurile sociale ar putea fi folosite pentru cumpărarea de alcool sau tutun, motiv pentru care anunță că amenzile vor fi unele drastice.

Amenzile încep de la 7.000 de lei, dar vor fi și mai usturătoare în cazul în care situația ar degenera.

Amenzi pentru cei care cumpără alcool și tutun

Cert este că cei care au aceste carduri trebuie să meargă și să își cumpere doar produse alimentare.

În cazul în care o persoană care are card social nu se poate deplasa, atunci poate să dea acest card unei persoane, alături de actul de identitate.

Totodată, românii care au voucherele pentru alimente trebuie să ştie că există riscul de blocare a tichetelor sociale în anumite cazuri. Cardul va fi blocat dacă se constată că acesta a fost folosit de către o altă persoană în afară de deţinător.

Cine primeşte voucherele sociale

a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

c) Familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;

f) Persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.