Info

S-au schimbat condițiile de acordare a cardurilor pentru alimente! Câți bani poți să primești

vouchere de 250 de lei, carduri sociale, sursă foto Up România
carduri sociale, sursă foto Up România

Voucherele alimentare au fost suplimentate cu 250 de lei de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Mai mult, începând cu luna septembrie, condițiile de eligibilitate s-au schimbat, astfel încât, mai multe categorii de persoane pot beneficia de acestea.

„La 26 august, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a încărcat o nouă tranșă, numărul II, de 250 de lei pe cardurile sociale oferite prin programul „Sprijiin pentru România”.Aproape 600.000.000 de lei au fost distribuiți în Tranșa II, de care au beneficiat 2,4 milioane de români. Un număr de beneficiari suplimentari care au devenit eligibili după lansarea programului sunt, de asemenea, incluși în Tranșa II și vor primi cardurile în cursul acestei luni.

Plățile pentru cea de-a doua tranșă a ajutorului de 1.000 de lei acordat prin programul „Sprijin pentru România”, pentru un total 2,4 milioane de beneficiari ai cardurilor, au fost efectuate pe 26 august de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

La fiecare două luni, până la sfârșitul anului 2022, vor fi patru tranșe de 250 de lei, deci un total de 1.000 lei per beneficiar.  Potrivit comunicatului de presă al MIPE, „în această lună vor fi distribuite și încărcate cardurile și pentru categoriile de beneficiari care au devenit eligibile după acordarea primei tranșe sau care au fost omise din aceasta, însumând aproximativ 91.000 de persoane”, confrom Antena3.

Ce pot face persoanele care sunt eligibile dar nu au primit cardul

Există situația în care unele persoane care îndeplinesc toate condițiile de acordare nu erau la domiciliu în momentul sosirii cardului. Însă, Poșta Română încearcă să soluționeze această situație și să livreze și a doua oară. Persoanele care întâmpină această probleme au posibilitatea de a se deplasa la cel mai apropiat oficiu poștal și să solicite cardul. În cazul în care  cardul nu se află nici acolo, trebuie apelat numărul de telefon  031.9268.

Înainte de fiecare distribuire a cuponului social electronic pentru alimente și mese calde, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale actualizează listele de beneficiari pentru a reflecta orice modificări față de listele anterioare. Noilor beneficiari li se eliberează cupoane electronice noi. Așadar, dacă eligibilitatea unei persoane s-a modificat pe parcursul programului „Sprijin pentru România”, numele acesteia va fi adăugat pe listă. Puteți lua legătura cu Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială din județul dumneavoastră sau cu Casa Teritorială de Pensii pentru a vă asigura că nu ați fost omis.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) este singura agenție care are capacitatea de a verifica eligibilitatea beneficiarilor pentru prestații; MIPE nu are voie să adauge sau să elimine beneficiari de pe liste. Procesul de distribuire a cardurilor se face în trei etape: producția cardurilor, aici se inserează pe card datele posesorului
;Poșta Română livrează cardurile la nivelul întregii țări; virarea de bani pe card.

Potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, sunt eligibile pentru a intra în posesia cardului șase categorii de persoane, este vorba despre:

-Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

-Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

– Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

-Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

– Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;

-Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Ce se întâmplă dacă cardul sosește gol sau a fost pierdut

Certificarea distribuirii cardurilor către fiecare destinatar poate fi întârziată ocazional din cauza unor probleme tehnice. Până când MIPE nu primește această confirmare din partea Poștei Române, plata nu poate fi efectuată. Sunați la 031.9268 dacă ați primit cardul gol. Beneficiarul care și-a pierdut sau cardul social trebuie să informeze emitentul prin telefon la serviciul clienți sau prin intermediul aplicației mobile a emitentului. În termen de 60 de zile de la raportarea pierderii cardului, se va emite unul de înlocuire care va fi trimis prin poștă la adresa beneficiarului.