Infofinanciar > Info > Anunț de ultimă oră pentru români! Banii de care e nevoie pentru a supraviețui urgențelor
Info

Anunț de ultimă oră pentru români! Banii de care e nevoie pentru a supraviețui urgențelor

social, sursa kanal d
Credit imagine: kanald.ro

În momentul de față, climatul din România este unul fără multe turbulențe. În ciuda tendințelor inflaționiste generalizare, mediul se menține stabil. Asta nu înseamnă că nu avem nevoie de „bani albi pentru zile negre”.

Tocmai de aceea, analistul economic Irina Chițu a venit cu mai multe sfaturi pentru toți românii. Strâmtorați sau nu, nu suntem scutiți de situațiile imprevizibile.

Fondul de urgență și fondul de siguranță

Fondul de urgență se referă în primul rând la banii „ținuți la saltea”. Chiar dacă autoritățile nu recomand să avem mulți bani asupra noastră sau la domiciliu, aceste fonduri ne pot ajuta atunci când trebuie să găsim o soluție rapidă. Irina Chițu a declarat pentru Antena 3 CNN că o astfel de sumă de siguranță s-ar ridica la 1.000 – 2.000 de lei.

„Este bine să ai atât un fond de urgență, cât și unul de siguranță. Acestea te ajută să supraviețuiești unor evenimente neprevăzute și te ajută să nu intri în panică.Te ajută să ieși dintr-o problemă într-un termen scurt. De exemplu, să ajungi la medic”, a precizat analistul economic în cadrul buletinului de știri.

Principalele diferențe între cele două fonduri

Ea face de asemenea o distincție clară între fondul de urgență și cel de siguranță. Dacă cel dintâi se referă la cheltuielile neprevăzute și fulgerătoare, cel din urmă este menit să acopere cheltuielile curente pe un termen scurt spre mediu. În acest fel, românii vor reuși să evite îndatorările suplimentare, care pot afecta calitatea vieții pe termen lung.

Spre deosebire de banii pentru urgențe, cei de siguranță sunt cel mai bine păstrați la bancă. De asemenea, Irina Chițu recomandă ca depozitul să fie în euro, deoarece riscul de devalorizare este unul considerabil mai mic. Chiar și așa, ea nu descurajează total clienții băncilor din a depune în lei, așa cum reiese din următoarea ei declarație:

„Fondul de siguranță este altceva. Este o rezervă de 3-6 salarii, care să te ajute să supraviețuiești o perioadă de timp în care ți-au scăzut veniturile, până găsești o soluție sau ți-ai pierdut serviciul, adică să nu fii nevoit să apelezi în acea perioadă la niște soluții extreme pentru a face rost de bani pentru cheltuieli curente.

Unde trebuie să țină românii banii

Dar acești bani (n.r. – din fondul de siguranță) trebuie să îi ții în bancă, pentru că băncile sunt în siguranță. Că îi ții în lei, că îi ții în euro, este decizia ta, e bine să îi ai în euro pentru că nu se devalorizează, pentru că la acești bani nu trebuie să apelezi decât în situații extreme.

(…) Mare grijă la datorii în această perioadă, pentru că panica te poate face să acționezi nechibzuit”, a conchis analistul economic. Ea atrage atenția asupra faptului că riscăm să ne îndatorăm sub presiunea situației-limită, astfel încât nu mai luăm în considerare urmările pe termen lung.

Menționăm faptul că în România, doar 8% dintre cetățeni au elemente de educație financiară. Acest deficit poate să ducă la multe dificultăți pentru români, în special atunci când vine vorba de datorii și de economisirea banilor obținuți de la o lună la alta.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.