Infofinanciar > Info > Anton Rădulea, CEO Airvolt.io: „Tehnologia noastră permite brandurilor să acceseze în timp real un nou canal pentru ESG”
Info

Anton Rădulea, CEO Airvolt.io: „Tehnologia noastră permite brandurilor să acceseze în timp real un nou canal pentru ESG”

Anton Valentin N Radulea -Airvolt Founder & CEO, sursă foto arhiva personală
Anton Valentin N Radulea, fondator și CEO Airvolt, sursă foto arhiva personală

Anton Valentin Rădulea este CEO-ul Airvolt.io, un start-up românesc fondat în anul pandemic care își propune să dezvolte un produs care să lupte împotriva poluării din orașe. Planul Airvolt este de a amplasa purificatoare de aer în mediul urban, atât la interior în clădirile publice, cât și în exterior, care funcționează în același timp și ca spațiu de publicitate. Start up-ul este în perioada de preseed și are în plan instalarea primelor purificatoare prin București în anul 2023, ca test ground pentru piețele din Europa și America de Nord.

Cum a început povestea acestui start-up, cine a venit cu inițiativa proiectului și cu ideea din spatele său?

Anton Rădulea: Ideea start-up-ului Airvolt a început să prindă rădăcini undeva prin toamna anului 2019, atunci când am reluat legătura cu Alexandru Rădulescu, vechiul meu prieten și coleg de liceu în C.N. Gh. Șincai din București. Alexandru a adus companiei mele de la acea vreme un contract de distribuție națională pentru sensorii Airly în România (prima rețea inteligentă pentru monitorizarea poluării mediul urban din Europa, fondată în 2017, în Polonia, de către Wiktor Warschalovski.)

Real, punctul de incipit al poveștii noastre îl reprezintă mijlocul lui ianuarie 2020, atunci cand l-am întâlnit pe Jakub Madej, Directorul Global de Vânzări al Airly, la București. În vreme ce ne prezenta hardware-ul senzorilor Airly, pentru prima dată, într-un PUB din Piața Romană, într-o pauză de prezentare, l-am întrebat “- Jakub, Okay. Măsurăm calitatea aerului. Și apoi ce?… Mi-aș dori să putem veni și cu soluții în acest sens”.

Publicitatea, o nouă piață pentru combaterea poluării

Airvolt a început să se construiască, practic, din acel moment, deoarece am început să căutăm și să studiem împreună mai multe soluții tehnologice și biotehnologice pentru mitigarea rapidă a poluării din mediile urbane. Și să încercăm să le aducem în România. Ne doream să integrăm cât mai multe tehnologii, preferabil europene, prin care să creștem standardul de viață în comunitățile locale și să susținem creșterea ecosistemelor Smart City din țară. Tot în acea perioadă, am descoperit first-hand și că rigorile fiscale și birocratice în lucrul cu statul sunt adesea insurmontabile pentru o companie mică, abia pornită la drum, așa cum eram noi. Conceptul, modelul de business și chiar și brandul companiei noastre au suferit mai multe modificări, în acești primi doi de existență. Nu vom nega faptul că, la un moment dat, undeva pe parcurs, a apărut și ambiția de a proiecta și construi propriul nostru produs, chiar aici în România.

Produsul software și hardware al Airvolt

Produsul software și hardware al Airvolt

Cât de importantă este problema poluării aerului din orașe și cum își propune Airvolt să o rezolve?

Anton Rădulea: Problema poluării aerului din orașe este una de proporții aflate dincolo de puterea noastră de realizare zilnică.

Decesele premature legate de calitatea scăzută a aerului înregistrează nu mai puțin de 7 milioane de persoane, la nivel global, în fiecare an(1). Calitatea aerului în mediul urban scade speranța de viață cu peste 4 ani de persoană, în orașele poluate. Un calcul simplu realizat în acest sens arată că timpul colectiv pe care omenirea îl pierde cumulat, se ridică astăzi la peste 13,5 miliarde de ani de viață(2). Sau altfel spus, un număr de ani de +3 ori mai mare decât întreaga vârstă a planetei Pământ(3), până în prezent!

Poluarea aerului este astăzi o problemă care poate fi rezolvată doar printr-un cumul de soluții și decizii sustenabile, la nivel colectiv. Airvolt își propune să să încline balanța spre un viitor mai verde și mai respirabil, filtrând aerul din mediile urbane pentru poluanți care, altminteri, și-ar găsi mai facil drumul către plămânii noștri, în fiecare zi.

Cui i se adresează produsul dvs. și cum funcționează tehnologia din spatele său? Cine sunt producătorii tehnologiei de purificare și cum ați ales să legați produsul de mediul de publicitate?

Anton Rădulea: Utilizatorii finali ai Airvolt sunt oamenii, publicul vizitator care va putea beneficia de o calitate superioară a aerului pe care îl respiră atunci când vizitează spațiile urbane și publice, de interior sau exterior. Tehnologia Airvolt permite Brandurilor să acceseze în timp real un nou canal pentru Guvernanță Socială și de Mediu smart și relevant, care permite Advertiserilor să măsoare impactul de mediu al fiecărui dolar cheltuit în rețea.

Proprietatea intelectuală aferentă hardware-ului nostru a fost dezvoltată, aproape exclusiv, în România. Totuși, modelul de business s-a putut maturiza doar cu ajutorul mai multor antreprenori și investitori locali și internaționali. Printre cei mai importanți parteneri în materie de producție hardware din Uniunea Europeană, trebuiesc menționați specialiștii de la Cautis JB 93′, unul dintre cei mai experimentați furnizori pentru confecții metalice de standard înalt din România. Majoritatea sub-ansamblelor noastre sunt și ele produse în UE, iar acest deziderat pentru tehnologie europeană va rămâne prezent în companie, pe cât posibil și în continuare.

Majoritatea co-fondatorilor Airvolt sunt Marketeri și Advertiseri cu experiență. Pe o notă puțin mai comică, aș îndrăzni să spun că ne-am uitat la un moment dat la bugetele cheltuite în mediile de publicitate și ne-am gândit că am putea să luăm o parte din ele și să le punem la treabă în folosul comunității. Rămâne de văzut și care va fi gradul de succes.

Cât ați investit până la momentul actual în start-up? Cărui tip de investitor i se adresează mesajul vostru?

Anton Rădulea: Etapa de dezvoltare a produsului a necesitat, până în prezent, o investiție de mai bine de 140.000 Euro, provenită de la investitorii de tip Familly & Friends, alături de investițiile din fondurile proprii ale co-fondatorilor. Ne bucurăm deja de prezența în actionariat a câtorva Business Angels care mai au în portofoliu și alte start-up-uri tehnologice și de mediu. Sperăm că numărul lor va crește, cel mai probabil, sub leadul unei companii de capital privat, odată cu închiderea următoarei runde investiționale în ianuarie 2023. Cel mai mult ne dorim investitori care cred în profitabilitatea unei companii cu impact pozitiv asupra mediului înconjurător.

Cum a evoluat până acum proiectul în etapa de pre-seed și care sunt planurile voastre pentru sfârșitul de an 2022 și anul 2023?

Anton Rădulea: A fost destul de dificil să atragem capital, din poziția de start-up tehnologic early-stage cu componentă hardware, într-o piață cu o afinitate investițională mai degrabă orientată către soluțiile de tip software. Finalul anului 2022 a văzut, de altfel, o a doua încorporare a Airvolt în Statele Unite, ca și corporație Delaware-C, menită să faciliteze colaborarea cu investitorii americani, cu cei din Commonwealth și cu cei internaționali.

2023 va vedea cu siguranță un deployment substanțial de Amplificatoare Airvolt în București, ca și test-ground pentru piețele din Europa și America de Nord. Ne bucurăm deja de suportul câtorva Early Adopters în materie de Locatori, dar și în materie de clienți pentru Advertising. Suntem încrezători în potențialul de tracțiune al companiei. Următoarele 24 de luni vor fi o perioadă de încercare.

Există proiecte similare care v-au inspirat în construirea acestui start-up? Cât de puternică este piața adresată acestor produse?

Anton Rădulea: Ne-am uitat, de-a lungul ultimilor ani, la ce fac mai multe companii din segmentul de management al calitații aerului din mediile urbane și am învățat, de multe ori chiar și din greșelile lor. Advertisingul OOH este o piață imensă, în continuă tranziție spre medii digitale, și care a înregistrat, la nivel global, mai bine de 34 miliarde de dolari în 2021. Segmentul tehnologiei de purificare a aerului în mediile comerciale și publice a înregistrat și el, de asemenea, peste 5 miliarde de dolari în același an. Toate aceste lucruri s-au petrecut pe fondul unei infuzii masive de capital Venture, în valoare de peste 120 de miliarde de dolari, în sectoarele de Guvernanță Socială și de Mediu (ESG) din întreaga lume. Astfel, am considerat că produsul nostru are sens și poate construi o nișă de piață valabilă pentru mai multe aglomerări urbane de pe glob.

Puteți să ne dați exemple în care să scoateți în evidență avantajele date de tehnologia Airvolt.io mediului de afaceri, instituțiilor publice, dar și oamenilor de rând?

Anton Rădulea: Pentru mediul de afaceri reprezentăm o manieră low-to-no-cost de a se implica în conversația cu privire la calitatea aerului din orașe. Astfel, instituțiile publice se bucură de o nouă categorie de mobilier urban inteligent, ce impactează pozitiv și direct aerul respirat de cetățeni. Prin simpla afișare a mesajelor în rețeaua noastră, Advertiserii devin Investitori pentru Calitatea Aerului, în vreme ce oamenii de rând se bucură de un conținut deosebit și culeg beneficiile direct .

Airvolt se diferențiază nu doar prin viziunea sa pentru conținut, dar și prin misiunea de a difuza, nu doar reclame mai bune, ci și de a Respira Reclame Mai Bune.