Info

ANRE: Statul trebuie să plătească peste 1 miliard de euro compensații companiilor de energie

Energie Sursa foto Europa Liberă
Sursa foto: Europa Liberă

În urma verificărilor efectuate de ANRE, statul va trebui să plătească furnizorilor de energie compensații de peste 5,3 miliarde de lei, în urma noilor reglementări ale plafoanelor de prețuri pentru energia electrică.

Suma totală verificată de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei şi transmisă spre decontare în conformitate cu OUG 27/2022 a depăşit 5,3 miliarde lei, conform unui comunicat al autorităţii, transmis joi.

Având în vedere activitatea desfășurată în cadrul ANRE cu privire la colectarea, verificarea datelor, întocmirea fișelor de analiză și determinarea sumelor ce se cuvin spre decontare de la bugetul statului în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 27/2022, situația cererilor pentru perioada aprilie 2022 – martie 2023, se prezintă astfel: 83 de societăţi au depus 729 de cereri. Au fost aprobate 410 cereri, din care 164 pentru clienţi casnici şi 246 clienţii non casnici. Patru cereri pentru clienţii casnici au fost declarate neeligibile, se arată în comunicatul ANRE, citat de Agerpres.

Sumele vor fi decontate de stat

Suma transmisă către ME, clienţi noncasnici, depăşeşte 3,142 miliarde lei, cea transmisă către ANPIS, clienţi casnici – peste 2,18 miliarde lei, potrivit Agerpres.

Suma totală transmisă spre decontare în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.27/2022 a crescut cu 762,435 milioane lei faţă de suma din Informarea din data de 3 noiembrie 2022, precizează ANRE.

Diferenţa de 315 cereri depuse pentru decontare reprezintă cererile care se află în diferite stadii de analiză, iar pe măsură ce operatorii încarcă datele şi documentele justificative solicitate de către experţii alocaţi, verificarea şi determinarea acestora se va realiza cu maximă operativitate, se arată în comunicatul ANRE.

„Fac precizarea că am finalizat platforma informatică privind decontarea sumelor aferente schemei de sprijin conform OUG 119/2022, iar operatorii pot încărca datele şi documentele justificative în vederea verificării acestora cu maximă operativitate”, a declarat preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă.

Amenzi pentru facturile întârziate

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a sancționat cu amenzi totale de 380.000 de lei cei mai mari furnizori de energie electrică din România pentru neemiterea la timp a facturilor, conform unui comunicat remis miercuri de instituție.

Companhia Electrica Furnizare a fost sancționată cu 120.000 de lei, Hidroelectrica a primit o amendă de 70.000 de lei, CEZ Vânzare cu 60.000 de lei, iar E.ON Energie cu 50.000 de lei, potrivit comunicatului semnat de Dumitru Chiriță, președintele ANRE. Doi furnizori controlați de către grupul Enel, respectiv Enel Energie și Enel Energie Muntenia, au fost amendați cu 50.000, respectiv 30.000 de lei. Verificările au urmărit modul în care furnizorii și-au respectat obligațiile în perioada 1 aprilie – 30 septembrie, conform Libertatea.

Pe partea cealaltă, furnizorii au acuzat, la rândul lor, desele schimbări de legislație în domeniul energetic, care necesită modificări în sistemele utilizate de aceștia, fapt ce duce la întârzierea emiterii de facturi. Conform asociațiilor furnizorilor, legislația din domeniu s-a schimbat de 14 ori în ultimul an, prin ordonanțe de urgență, legi modificate în Parlament sau ordine ale ANRE.