Infofinanciar > Info > Cresc puterile polițiștilor locali! Agenții vor putea aplica un nou set de amenzi
Info

Cresc puterile polițiștilor locali! Agenții vor putea aplica un nou set de amenzi

hotnews.ro
FOTO: hotnews.ro

Polițiștilor locali li se vor spori puterile, aceștia vor avea dreptul să solicite datele de identificare ale șoferilor care parchează ilegal și vor avea dreptul să-i amendeze în cazul în care aceștia refuză să-și prezinte datele de identificare.

Proiectul a fost votat marți în camera inferioară a Parlamentului, care are calitatea de for decizional în acest caz. Prin urmare, polițiștii locali vor fi îndrituiți să solicite datele de identificare și să aplice amenzi șoferilor care parchează neregulamentar.

Șoferii indisciplinați vor fi amendați cu pâna la 3000 de lei

Anterior acestui proiect de lege activitatea polițiștilor locali era aproape inutilă, din cauza unei hibe legislative aceștia nu puteau decât să lase în parbrizul mașinilor o simplă înștiințare pentru șofer, de cele mai multe ori șoferii scăpau nepedepsiți. Odată cu intrarea în vigoare a noii reglementări, se va sancționa cu amendă de 3000 de lei refuzul șoferului sau a proprietarului de a furniza datele de identificare.

Proiectul de lege a fost inițiat de partidul național liberal și de un deputat al minorităților naționale, în luna mai, și modifică ordonanța de urgență 195/2002 privind Codul Rutier. După ce va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis, noua reglementare va intra în vigoare.

„La solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-1 conduce pe drumurile publice.

Poliţia locală poate solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competenţelor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice”, se arată în corpul legii.

Noile prevederi ale legislației rutiere

”Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier sau de către poliţistul local, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României de către poliţiştii de frontieră”, se mai arată în proiect.

În altă ordine de idei, Primăria Capitalei a anunțat că în maxim un an de zile locurile de parcare din centrul orașului vor fi contra cost. „ Ce am făcut noi a fost ca acele locuri pentru care regulamentul votat încă din 2019 spunea că trebuie să plătești 5 lei ora când parchezi să îl aplicăm.

Și vreau să spun că nu am făcut asta ca să luăm bani de la bucureșteni, ci dimpotrivă, ca să încurajăm oamenii treptat să migreze către transportul în comun, așa cum se întâmplă în toate orașele care ne plac”, a declarat Nicușor Dan.

De asemenea,parlamentarii mai au în vederea adoptarea unui proiect prin care să modifice regulile de circulație în interiorul sensul giratoriu:

„Participantul la trafic încadrat pe banda a doua, care dorește să părăsească sensul giratoriu la a doua ieșire, trebuie să acorde prioritate vehiculelor încadrate pe banda întâi, deoarece aceste autovehicule se deplasează în cadrul sensului giratoriu”, potrivit noii definiții, scrie antena3.ro.