Infofinanciar > Info > ANPC a aplicat amenzi usturătoare în industria transportului feroviar. Ce pericole există în gări, trenuri și peroane
Info

ANPC a aplicat amenzi usturătoare în industria transportului feroviar. Ce pericole există în gări, trenuri și peroane

cfr trenuri Sursă foto: hotnres.ro
sursă foto: hotnres.ro

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC)  a constatat o serie de anomalii în timpul controalelor efectuate în ultimele patru luni în industria transportului feroviar, printre care geamuri și uși de acces la vagoanele de tren fisurate, toalete necurățate și săli de așteptare cu păianjeni pe pereți. Au fost aplicate sancțiuni în valoare de 693.500 de lei, potrivit unui comunicat de presă al ANPC, citat de News.ro.

„Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a derulat, în primele 4 luni ale acestui an, o campanie de verificare a modului în care sunt respectate prevederile legislaţiei în domeniu, în ceea ce priveşte serviciile oferite consumatorilor la desfăşurarea activităţii în transportul feroviar. Sub coordonarea comisarului şef al Regiunii Sud Muntenia, Ion Iordăchescu, echipele de control din întreaga ţară au verificat 109 operatori economici”, se arată în comunicatul de presă.

Amenzi usturătoare aplicate de ANPC

Echipe de control din toată țara au verificat 109 patroni de firme sub conducerea comisarului superior al Regiunii Sud Muntenia, Ion Iordăchescu. Pentru neconcordanțele descoperite au fost aplicate 89 de amenzi în valoare totală de 693.500 de lei, iar 27 de agenți economici au primit interdicție temporară de a-și oferi serviciile până la remedierea problemelor.  În județele Prahova, Caraș Severin, Vaslui, Olt, Dolj, Vâlcea, Covasna, Harghita, Mureș, Bihor, Sălaj, Satu Mare, Cluj, Vrancea, Galați și Buzău se află operatorii economici ale căror activități au fost suspendate temporar, potrivit ANPC.

În urma controlului, echipele ANPC au constatat o serie de nereguli, printre care: condiții neigienice ale garniturilor de tren, printre care geamuri și uși de acces la vagoane fisurate, cotiere defecte cu părți metalice expuse, tapițerie inexistentă sau deteriorată (ruptă, tăiată), perdele de protecție pătate, murdare; utilizarea de toalete necurățate sau doar parțial curate, cu miros puternic de fecale, urinale defecte, lipsa produselor de igienă, utilizarea de vase de toaletă fără capac și lipsa apei în grupul sanitar; furnizarea de produse nealimentare.

Ce nereguli au fost găsite

Alte probleme au inclus podele deteriorate ale peroanelor, coșuri de gunoi ruginite, peroane inegale cu armături metalice care străpung betonul expus, insuficiența locurilor de pe peron și deteriorarea celor deja existente, precum și afișarea de informații inexacte și incomplete la ghișeele de bilete, afișarea tarifelor în euro fără cursul de schimb al BNR și informații incomplete privind reclamațiile clienților.

La finalul lunii aprilie, agenții ANPC au întreprins mai multe controale în zonele turistice ale țării. Potrivit unui comunicat de presă al ANPC, în perioada 25 aprilie – 2 mai, agenția a desfășurat o serie de acțiuni de control pe litoralul Mării Negre, în regiunile Bucovina, Maramureș, Valea Prahovei și Brașov, pentru a examina modul în care sunt respectate cerințele legale în domeniu în unitățile de alimentație publică din aceste zone, potrivit Libertatea.

101 unități comerciale care își desfășoară activitatea în stațiunile de la Marea Neagră, precum și cele situate în vecinătatea evenimentelor organizate aici au fost verificate de echipe ale Comisariatelor Județene pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Bihor, Ialomița, Dolj, Bacău, Vrancea, Ilfov, Sibiu și Hunedoara în perioada respectivă.

În urma neregulilor descoperite au fost aplicate 47 de sancțiuni în valoare totală de 525.000 de lei și 83 de avertismente, precizează Agerpres.