Infofinanciar > Info > ANM anunță că vremea se va schimba drastic! Câte grade vor fi în vacanța de 1 mai
Info

ANM anunță că vremea se va schimba drastic! Câte grade vor fi în vacanța de 1 mai

Căldură în România
Sursa foto: evz.ro

Directoarea ANM, Elena Mateescu a explicat că vremea urmează să se schimbe radical în minivacanța de 1 mai, acordată de la stat cu ocazia Zilei Muncii. 

Mateescu a spus că actualizările pentru perioada cuprinsă între datele de 24 aprilie și 22 mai indică o probabilitate extremă de precipitații în cea mai mare parte a țării, în special în partea de sud-est al României. 

Vremea extremelor meteorologice continuă 

„La acest sfârșit de săptămână discutăm de valori de temperaturi la nivelul maximelor apropiate de normele specifice datei din calendar, 14 și 19 grade, minime între 2 și 10 grade, posibil mai coborâte în zonele depresionare din estul Transilvaniei.” 

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, majoritatea regiunilor din țară vor întâmpina averse, mai ales zona Carpaților Meridionali, de Curbură și zonele submontane aferente. La altitudini mai mari de 1800 de metri există, de asemenea, și posibilitatea de precipitații mixte: ploaie și ninsoare. 

„Și în săptămâna care va urma, mai ales de luni, vorbim de o vreme în general instabilă, cu valori de temperaturi cu maxime între 13 până la 20 grade, și posibilitatea să avem averse în cea mai mare parte a țării”. 

Însă, o astfel de actualizare a estimărilor pentru intervalul dintre data de 24 aprilie și 22 mai indică o probabilitate foarte mare ca regimul de precipitații să fie predominant în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în sud-estul țării. 

Cum va fi vremea pe 1 mai 

Ziua de luni va aduce o probabilitate foarte mare de averse. ”Într-adevăr ne așteptăm ca din punct de vedere termic valorile la nivelul maximelor să se situeze între 13 până la 20 grade, cu 16…17 grade în zona litoralului, 17 grade în zona Capitalei. 

Minimele pe parcursul nopții de duminică spre luni, 1 Mai, de asemenea pozitive în cea mai mare parte a țării și posibile ploi locale, cu o probabilitate mai mare în special în zona montană”, a spus directorul ANM. 

Meteorologul Alina Șerban a spus, de asemenea, pe 20 aprilie că vremea se va schimba radical în toată țara și „se răcește în toate zonele”. 

”Din păcate nu putem spune că scăpăm de ploi nici astăzi, nici în următoarele zile. Ne vom afla și în acest weekend sub influența unui ciclon centrat în zona Mării Negre care va determina apariția averselor în partea de sud, de centru, de est a teritoriului și pe arii mai restrânse în rest”, potrivit Antena 3.

Alina Șerban a mai adăugat că săptămâna viitoare va aduce un front atmosferic ce va traversa teritoriul țării de la vest la est. Acest val de aer va aduce precipitații pe arii restrânse, „sub formă de ploi și cantități mai însemnate de apă iar în zonele montane precipitațiile vor fi sub formă de lapoviță și ninsoare în condițiile în care sunt semnale, la momentul acesta, că de marți s-ar răci în toate zonele, astfel încât temperaturile foarte probabil să fie mai scăzute decât în mod normal în a avea la această dată. Vorbim de maxime de la 7-8 grade, până la cel mult 15-16 grade”. 

Iar în perioada următoare, în zona capitalei temperaturile vor varia între 15-16 grade până la 20-21 de grade. Însă și în București se vor înregistra și perioade cu ploaie. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.