Infofinanciar > Info > Care vor fi cele mai călduroase zile din această săptămână? Meteorologul Alina Șerban despre canicula care lovește România
Info

Care vor fi cele mai călduroase zile din această săptămână? Meteorologul Alina Șerban despre canicula care lovește România

canicula
sursa evz.ro

Alina Șerban, meteorolog ANM, a vorbit pentru Antena3 despre căldura care va pune stăpânire zilele următoare pe România. 

”Masa de aer tropical ce a determinat temperaturi foarte ridicate în zona Spaniei, a Portugaliei, zilele trecute, se va deplasa în următorul interval de timp în partea de vest a continentului european, la mijlocul săptămânii în centru și apoi în estul continentului european, astfel încât va ajunge și în zona țării noastre” susține meteorologul ANM, Alina Șerban

Cea mai călduroasă zi

„Joi sunt anunțate cele mai mari temperaturi în zona țării noastre, temperaturi de caniculă, temperaturi de 35, 36, 37, poate chiar 38 de grade, în vestul țării noastre. Vorbim de temperaturi ce se vor înregistra în adăposturile meteorologice, acest lucru însemnând la umbră. 

Vom avea disconfort termic accentuat în vest, în sud, în estul țării, dar și în centru și în zonele de podiș.  Ulterior, masa de aer cald se va deplasa către partea de sud-est a teritoriului și acolo vom înregistra cele mai ridicate temperaturi în cursul zilei de vineri. 

Se pare că ulterior va exista o ușoară răcorire și se va încălzi din nou spre finalul săptămânii următoare. Mai mult decât atât, ar fi de subliniat faptul că, dacă la momentul acesta vorbim deja de o secetă pedologică extremă instalată în aproape toate culturile agricole, aceasta se va intensifica, pentru că ploile sunt foarte puține și slabe cantitativ și dacă vor apărea spre finalul săptămânii ceva fenomene specifice instabilității atmosferice și vor determina cantități mai însemnate de apă, nu vor acoperi necesarul de umiditate din sol. Asta în condițiile în care vedem că la nivelul țării noastre sunt temperaturi tot mai ridicate”, a mai adăugat Alina Șerban pentru Antena 3. 

În Capitală, dacă trebuie să ieși din casă atunci când temperaturile depășesc 30 de grade Celsius, umbra este aproape imposibil de găsit. George Vasiliu, care este arhitect a declarat: „Foarte mulți pomi s-au uscat, foarte multe alveole verzi au fost asfaltate, iar acest lucru generează foarte multă căldură. Ca pieton în București, daca vrei să mergi dintr-o parte în alta ai foarte multe probleme. În urmă cu o săptămână, când era perioada caniculară am măsurat să vedem cât de cald este în oraș. Am văzut temperaturi de 72 de grade pe suprafețe negre și temperaturi în medie între 50 și 60 de grade în zone cu asfalt, ca aceasta de aici.”