Infofinanciar > Lumea la zi > Aniversarea nefericită a lui Joe Biden! Liderul SUA a împlinit 81 de ani
Lumea la zi

Aniversarea nefericită a lui Joe Biden! Liderul SUA a împlinit 81 de ani

joe biden (sursă foto: dreamstime)
sursă foto: dreamstime

Președintele Joe Biden și-a petrecut luni, 20 noiembrie, cea de-a 81-a aniversare a zilei de naștere la Casa Albă. Șeful SUA respectă astfel o tradiție de Ziua Recunoștinței, înainte de a călători marți cu familia sa pe insula Nantucket din Atlantic. Dar bucuria acestei perioade ar putea fi „pătată” de noi atacuri din partea criticilor. Aceștia consideră acum că este prea bătrân pentru a ocupa o funcție, mai ales cea de președinte al Statelor Unite.

Democratul este cea mai în vârstă persoană care a fost vreodată președinte. Iar mandatul său a fost mult timp pătat de afirmațiile că nu are capacitatea mentală necesară pentru această funcție. Detractorii (cei care caută să ninimizeze capacitățile unei persoane – n.r.) au indicat gafele sale verbale și pașii greșiți din punct de vedere fizic. Cum ar fi împiedicarea pe treptele avionului Air Force One, ca dovadă a incapacității sale.

Pe măsură ce aniversează încă un an, aceste critici s-au intensificat. Într-un editorial, The Wall Street Journal a numit candidatura lui Biden din nou „un act de profund egoism”, din cauza vârstei sale. Între timp, John B. Judis, un strateg politic și autor, a sugerat că vârsta lui Biden l-a făcut să pară mai puțin prezidențial. „Nu arată și nu vorbește așa cum trebuie”, a declarat Judis pentru New York Times. „Nu este o prezență impunătoare sau fermecătoare pe scena prezidențială sau a alegerilor prezidențiale”.

Aniversarea nefericită a lui Joe Biden

„Cred că o mulțime de alegători, și în special tinerii, care nu sunt deloc descurajați de pozițiile sau realizările sale politice, sunt nemulțumiți de eșecul său total”, a mai spus Judis. Imaginea lui Biden s-a confruntat în ultimele săptămâni și cu o serie de sondaje. Acestea sugerează că nu va obține un al doilea mandat la alegerile prezidențiale din 2024. Un sondaj Harvard-Harris publicat luna trecută a arătat că 58% dintre alegători spun că au îndoieli cu privire la aptitudinea sa pentru funcție.

Și până la 67% au spus că este prea bătrân pentru a fi președinte. Sondajul a fost realizat pe 18 și 19 octombrie pe un eșantion de 2.116 alegători înregistrați. Democrații sunt împărțiți aproape în mod egal în ceea ce privește răspunsul lui Biden la războiul dintre Israel și Hamas. Cincizeci la sută dintre democrați aprobă modul în care președintele a gestionat situația de până acum. Iar 46 la sută dezaprobă, potrivit unui sondaj Associated Press/NORC Center for Public Affairs Research.

Între timp, după ce The New York Times și Siena College au publicat un sondaj la 5 noiembrie. Sondaj care arată că alegătorii îl susțin pe Trump cu o marjă de 4 până la 10 puncte procentuale în cinci din cele șase state importante din zona de „luptă”. Asta chiar cu un an înainte de alegerile din 2024. Mai mulți democrați au sugerat ca Biden să se retragă. Inclusiv David Axelrod, un strateg politic care a lucrat la campaniile din 2008 și 2012 ale fostului președinte Barack Obama. Și a fost și consilier principal în administrația acestuia.

Liderul SUA a împlinit 81 de ani

Acesta a scris pe X: „Doar Joe Biden poate lua această decizie. Dacă va continua să candideze, el va fi candidatul Partidului Democrat. Ceea ce trebuie să decidă el este dacă este înțelept. Dacă este în interesul LUI sau al țării?”. Axelrod și-a susținut această părere și în zilele de dinaintea aniversării. Acesta i-a spus sâmbătă, 18 noiembrie, editorialistei Maureen Dowd de la New York Times că șansele lui Biden de a câștiga alegerile de anul viitor nu sunt „mai bune” de 50-50.

În ciuda acestor atacuri, unii rămân încrezători în abilitățile lui Biden. Ron Klain, care a fost șeful de cabinet al lui Biden în primii doi ani la Casa Albă, a declarat că vârsta președintelui „îi conferă mai multă înțelepciune și experiență. Uitați-vă cum a gestionat această problemă dificilă din Ucraina”. Între timp, Alan Kessler, un donator democrat și finanțator al lui Biden, a subliniat că Donald Trump, fostul președinte și cel mai probabil rival al lui Biden anul viitor, are 77 de ani. Dar oamenii îl critică mai puțin din cauza vârstei sale.

„Niciunul dintre cei doi nu va întineri la următoarele lor zile de naștere. Însă Biden pare să fie, în mod continuu, criticat pentru vârsta sa. În timp ce Trump nu”, a declarat el pentru Politico. „Nimeni nu aduce în discuție chestiunea vârstei în cazul lui Trump. Acest dublu standard este îngrijorător”, citează NewsWeek.