Infofinanciar > Lumea la zi > Azi în istorie: 20 noiembrie! Se naște Robert F. Kennedy
Lumea la zi

Azi în istorie: 20 noiembrie! Se naște Robert F. Kennedy

Robert F. Kennedy (sursă foto: history.com)
sursă foto: history.com

Astăzi se împlinesc 98 de ani de la nașterea lui Robert F. Kennedy. Senatorul american de New York a devenit procuror general în timpul mandatului fratelui său, John Kennedy, la Casa Albă. Și, în cele din urmă, avea să se lanseze în propria cursă pentru președinție după asasinarea lui JFK.

Multe dintre inițiativele pe tema drepturilor civile susținute de administrația Kennedy și de succesorul acesteia au fost conduse de RFK, cunoscut și sub numele de „Bobby”. În noaptea în care Martin Luther King Jr. a fost împușcat și ucis, Robert F. Kennedy a transmis vestea locuitorilor din Indianapolis, Indiana, scrie goodnews.com.

Se naște Robert F. Kennedy

Poliția locală l-a avertizat că acolo, în inima unui ghetou afro-american, ar putea izbucni o revoltă. Și-a scris notițele pe drum și și-a început discursul fără ciorne. Deși toate marile orașe americane au avut parte de revolte, Indianapolis a rămas calm, datorită discursului lui RFK.

La 63 de zile după acea noapte, RFK a fost asasinat la vârsta de 42 de ani. Asta în timp ce făcea campanie electorală pentru președinție. De la moartea sa, în 1968, soția sa Ethel i-a crescut pe cei 11 copii ai lor și nu s-a recăsătorit niciodată. Ea supervizează în continuare Centrul Robert F. Kennedy pentru Justiție și Drepturile Omului.

Azi în istorie: 20 noiembrie

  • Doi jurnaliști (Henri Desgrange și Géo Lefèvre) au avut ideea Turului Franței în timpul unui prânz la Café de Madrid din Paris (1902).
  • Viitoarea regină a Marii Britanii, Prințesa Elisabeta, s-a căsătorit cu Philip Mountbatten, Duce de Edinburgh, în Westminster Abbey (1947)
  • Criza rachetelor cubaneze s-a încheiat ca răspuns la faptul că Uniunea Sovietică a acceptat să își retragă rachetele din Cuba. În timp ce președintele John F. Kennedy a oprit carantina americană de pe insulă (1962)
  • Speranțele pentru democrație au crescut odată cu moartea generalului Francisco Franco. Care a condus Spania cu o mână autoritară timp de 39 de ani (1975)
  • Numărul protestatarilor adunați în Praga, Cehoslovacia, a crescut de la 200.000 la aproximativ o jumătate de milion într-o singură zi. Evenimentul poartă denumirea de Revoluția de catifea (1989)
  • Craniul parțial al unui strămoș uman vechi de 2,5 milioane de ani a fost confirmat și stabilit ca fiind noua specie Australopithecus garhi. După ce a fost descoperit împreună cu câteva unelte de piatră de formă primitivă de către paleontologi în Etiopia (1997)
  • Actorul indian Amitabh Bachchan confirmă că a achitat datoriile a 1.398 de fermieri cu 560.000 de dolari, provocate de criza agricolă din India (2018)