Infofinanciar > Info > Angajații din muzee si biblioteci ies în stradă! S-au săturat de condițiile precare de muncă
Info

Angajații din muzee si biblioteci ies în stradă! S-au săturat de condițiile precare de muncă

Angajații din muzee si biblioteci ies în stradă!
sursa foto: pexel.com

Angajații din muzeele și bibliotecile publice din România o să înceapă o serie de proteste împotriva condițiilor precare în care se află această categorie socio-profesională.

Federația Sindicală CulturMedia, afiliată Confederației Naționale Sindicale Cartel Alfa, atrage atenția asupra deteriorării continue a mediului profesional. Angajații din muzeele și bibliotecile publice din România lucrează într-un mediu nefavorabil. Acești angajați sunt neglijați și minimalizați de către toate guvernele.

Conform comunicatului emis de CulturMedia, acțiunile guvernului din ultima parte a anului 2023, care au culminat cu emisia OUG 128/2023, au condus la discriminarea evidentă a tuturor angajaților din sectorul public al muzeelor și bibliotecilor din România, în ciuda complexității activității lor, performanțelor profesionale și importanței strategice a domeniului.

În acest context, Federația Sindicală CulturMedia solicită următoarele măsuri urgente: remedierea discriminării morale și salariale cauzate de OUG 128/2023 și alinierea imediată a salariilor pentru funcțiile similare din sistemul muzeelor și bibliotecilor publice. Alocarea unui buget de 0,9% din PIB pentru sectorul cultural, cu o distribuție corectă către instituțiile muzeale și bibliotecare. Corectarea anomaliilor actuale din sistemul de salarizare a personalului din instituțiile culturale. Inclusiv alinierea cu instituțiile de spectacol.

Indexarea anuală a salariilor personalului plătit din fonduri publice din instituțiile de cultură, în conformitate cu rata inflației. Plata suplimentară a personalului din instituțiile de cultură implicate în activități generatoare de venituri pentru bugetul de stat. Precum și a personalului din echipele de proiecte finanțate din fonduri europene, conform stirileprotv.ro.