Infofinanciar > Info > Drepturile angajaților când vine vorba de concedii. Care sunt condițiile pentru a putea beneficia de ele
Info

Drepturile angajaților când vine vorba de concedii. Care sunt condițiile pentru a putea beneficia de ele

Concediu
Sursa foto: Arhiva companiei

Romanii au dreptul de a-și lua concediu de odihnă, într-un număr limitat de zile, în fiecare an. Însă, pe lângă aceste zile, ei au dreptul și la alte perioade în care nu sunt nevoiți să muncească.

Iată care sunt variantele și cum pot angajații să beneficieze de acestea.

Concediul de odihnă

În momentul angajării, oamenii beneficiază de o serie de recompense obținute prin munca depusă cel puțin opt ore pe zi. Pe lână salariul lunar pe care angajații îl primesc, ei au parte și concedii. Așa cum scrie și în legislație, oamenii au dreptul legal să primească zile libere. Concediul de odihnă este cel mai celebru și totodată cel mai așteptat din această categorie. Cu toate acestea, Codul Muncii prevede și alte tipuri de concedii. Majoritatea angajaților nu știu că pot beneficia și de acestea.

Concediul clasic, cel de odihnă este esențial pentru angajații români, zilele libere oferindu-le o pauză de la rutina zilnică și, totodată un timp pentru a-și încărca bateriile.  În mod obișnuit, concediul de odihnă pornește de la 20 de zile, potrivit legislației în vigoare. Însă, el poate fluctua în funcție de contractul individual de muncă. Mai mult decât atât, în cele 20 de zile nu sunt incluse sărbătorile legale sau diverse alte zile libere oferite de către stat.

Diverse tipuri de concedii

În afară de concediul de odihnă, angajații români pot primi zile libere pentru formare profesională. Această categorie de concediu se poate acorda fie cu plată, fie fără, decizia fiind luată de către angajator. În această categorie se regăsesc cei care iau parte la cursuri de formare sau își pregătesc lucrările academice, precum licența sau disertația. Cei care vor să aibă parte de aceste zile libere trebuie să depună o cerere cu aproximativ o lună înainte. În cererea respectivă vor fi menționate detalii despre data de începere, durata, domeniul și instituția de formare.

O a doua categorie de concediu este cel fără plată. În cazul angajaților care au rămas fără zile libere, pot apela la acest tip de concediu. În acest caz, cei care au situații urgente sau delicate au posibilitatea de a-și lua liber, fără a fi plătiți.

Femeile însărcinate care sunt angajate în medii cu risc ridicat pot primi concediu de risc maternal pentru a se proteja. Acest concediu este acordat pentru o perioadă de 120 de zile, acesta fiind numărul maxim permis. Gravidele pot apela la acest concediu în cazul în care medicul recomandă acest lucru.

Toate femeile din România au dreptul la concediul de maternitate. Pentru a putea beneficia de acesta, gravidele trebuie să aibă un stagiu de cotizare de minimum șase luni în ultimul an. Pentru această perioadă sunt acordate 126 de zile libere. În schimb tăticii pot primi minim 15 zile libere.

Pentru creșterea copilului, oamenii au dreptul la un concediu cuprins între o lună și doi ani, primind de asemenea și o sumă de bani pentru a-și crește copilul. Dacă copilul este bolnav, părinții pot să-și ia un concediu de 45 de zile, care se poate prelungi până la 90 de zile. În această categorie intră boli precum cele infecto-contagioase, imobilizare în sisteme specifice aparatului locomotor sau intervenții chirurgicale, potrivit Daily Business.ro