Infofinanciar > Info > Analiza unui moderator TV: 2023 ne va lovi puternic la portofel. Din acest punct de vedere, 2022 a fost parfum
Info

Analiza unui moderator TV: 2023 ne va lovi puternic la portofel. Din acest punct de vedere, 2022 a fost parfum

Bani Sursa foto Antena 3 CNN
Foto: antena3.ro

Cunoscutul om de televiziune Niels Schnecker a avut o intervenție la RomâniaTV în care a făcut un anunț dureros pentru noi toți: din perspectivă financiară, anul care vine ne va izbi în plin.

Adică, 2023 va fi mult mai dur cu noi decât 2022. Și noi speram să fie invers… Vor fi probleme pe toate palierele, din câte am înțeles.

Niels Schnecker a făcut această analiză în cadul emisiunii  „Cheia zilei” .

”La final de an m-am gândit să vă fac un rezumat la ceea ce ne aşteaptă în 2023 în d’ale bănuţilor noştri. De la 1 ianuarie luăm 3 lovituri pe care le vom simţi direct în buzunarele deja sărăcite”, și-a început Niels Schnecker analiza.

Impozitarea pensiilor private

Schnecker: ”Prima este ca statul decide să impoziteze pensiile private. Adică şi cele din Pilonul 2 pe care statul mă obliga să le dau unei firme private de administrare a fondurilor de pensii. Deci mă obliga să le dau bani şi apoi îmi impozitează pensia. În plus este genul de măsură total contraproductivă. Toate statele care au fonduri private de pensii încurajează cetăţenii să participe la aceste fonduri pentru a nu deveni o povară asupra statului la vârsta a 3-a”.

”Aceasta încurajare o face statul în mod normal peste tot în lume scutind de impozit atât banii cu care participi la fond cât şi banii pe care îi primeşti atunci când ieşi la pensie. Din contră pentru a se asigura că păstrezi banii până la 65 de ani şi nu te atingi de ei, statele impozitează cetăţeanul dacă retrage din fond banii ÎNAINTE de pensie. La noi acum cu ideea de impozitare nu face decât să descurajeze oamenii să participe la fonduri private, nemaivorbind, aşa cum spuneam, de banii pe care mi ia statul cu japca şi îi dă unui administrator privat doar ptr a îi impozita apoi”, mai spune Schnecker.

Inflația are colți de oțel

”A doua agresiune asupra buzunarelor noastre vine de la inflaţie. Consilierul Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu avertizează că inflaţia va continua şi în 2023. Spune domnia sa că va scădea lent dar că va afecta romanii prin creşterea preţurilor. În condiţiile în care Statele Unite vorbesc de o recesiune iar ţările puternice din Uniunea Europeană sunt pe aceasi traiectorie, România nu va scăpa de efectele dure ale acestei crize economice”, spune Schnecker.

”Toate statele fac pregătiri pentru a asista cetăţenii lor în faţa acestei situaţii de nesuportat pentru bugetele personale, la noi, ni se spune că lucrurile sunt bune şi că am avut cea mai mare creştere economică din UE, chiar dacă această creştere nu s-a putut resimţi în buzunarele cetăţeanului – ba, chiar din contră – din cauza deficitelor macroeconomice cu care se confruntă România, iar până acum guvernanții nu au aplicat soluţii de combatere a acestora”, subliniază analistul România TV.

”Toate acestea vor însemna în anul viitor preţuri crescute, rate din ce în ce mai mari şi o calitate a vieţii din ce în ce mai scăzută, nemaivorbind de falimentele IMM-urilor şi a companiilor de familie care vor adăuga la spirala durerii financiare”, a conchis Schnecker.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.