Infofinanciar > Lumea la zi > Analiză The Jerusalem Post: Vizita lui Zelenski la Washington ar putea fi o mișcare strategică ce ar schimba regulile jocului
Lumea la zi

Analiză The Jerusalem Post: Vizita lui Zelenski la Washington ar putea fi o mișcare strategică ce ar schimba regulile jocului

Analiză The Jerusalem Post: Vizita lui Zelenski la Washington ar putea fi o mișcare strategică ce ar schimba regulile jocului
sursa foto Kanal D

Există indicii că această întâlnirea lui Zelenski cu Joe Biden va înăspri poziția Rusiei în război, în timp ce Ucraina continuă să arate că are un sprijin profund și clar din partea Washingtonului. În trecut, țara lui Putin s-a bazat pe amenințări cu războiul nuclear și pe acorduri de „pace” suspendate, folosind diferite strategii pentru a încerca să încurce sprijinul acordat Ucrainei de către Occident.

Zelenski nu a călătorit în străinătate în timpul războiului de până acum, iar hotărârea sa de a rămâne în capitală și de a vizita, de asemenea, liniile de front a fost unul dintre momentele strălucite ale efortului de război al Ucrainei.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, vizitează membri ai serviciilor la un spital cu ocazia Zilei Forțelor Armate Ucrainene, pe fondul atacului Rusiei asupra Ucrainei, în Harkov, Ucraina, 6 decembrie 2022. (credit: Serviciul de presă prezidențial ucrainean/Handout via REUTERS), preluat de The Jerusalem Post

Între timp, Rusia a încercat să învingă Ucraina prin ciocănirea infrastructurii sale în ultimele luni, într-un război de uzură menit să îi facă pe civilii ucraineni să sufere. Ucraina primește pe zi ce trece mai mult sprijin occidental pentru apărare, dar întrebarea este întotdeauna dacă este suficient pentru a împinge Rusia înapoi sau pentru a menține războiul.

Întoarcerea la Războiul Rece

Călătoria la Washington păstrează unele paralele cu Războiul Rece, precum și cu rezistența Marii Britanii în fața Germaniei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. CNN, citat de TJP, a descris călătoria ca fiind un exemplu al modului în care Biden ajută la revigorarea alianței democratice occidentale care a fost importantă pentru a-i ține în frâu pe sovietici. De asemenea, a comparat vizita cu cea din 1940, când Winston Churchill a mobilizat lumea împotriva nazismului.

Acest tip de comparații îl pun pe Zelenski într-o situație dificilă. I se cere să se ridice la înălțimea multor așteptări.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, cântă imnul național în timpul vizitei sale în Kherson, Ucraina, 14 noiembrie 2022. (credit: Serviciul de presă prezidențial ucrainean/Handout via REUTERS), preluat de The Jerusalem Post

În SUA, el a fost văzut, în general, ca un erou singular. Singurii critici ai lui Volodimir Zelenski se găsesc, în general, în extrema dreaptă, în extrema stângă sau în rândul vocilor republicane singuratice în ascensiune, voci care, de asemenea, au avut rezultate slabe în alegerile de la mijlocul mandatului din SUA.

Dar, asta nu înseamnă că nu sunt influente. Există o opoziție activă față de războiul din Ucraina în rândul unor persoane de dreapta din SUA. Aceștia văd războiul ca pe o risipă de resurse sau ca pe o parte a unui fel de conspirație de stânga condusă de Biden.

Unii dintre ei cred că Ucraina este coruptă sau chiar acceptă punctele de discuție ale Moscovei care prezintă rezistența ucraineană drept „naziști” și „dictatoriali”. Aceasta este, bineînțeles, propagandă, dar Zelenski va dori să se asigure că nu numai că îi convinge pe cei câțiva critici din Congres care vor veni să îl susțină, ci și că nu face nicio greșeală care să le ofere criticilor săi o fereastră de oportunitate.

Până acum, liderul ucrainean a făcut o treabă excelentă în mobilizarea Occidentului și în apelarea la consens. Acest lucru a fost făcut de la Kiev și, de asemenea, de pe linia frontului ucrainean. SUA este de departe cel mai mare susținător financiar al Ucrainei, dar țările europene sunt foarte importante pentru menținerea apărării Kievului.

Acest lucru înseamnă că, deși SUA pot oferi bani, ceea ce Ucraina are cu adevărat nevoie este de instruire și de sisteme de apărare, cum ar fi rachetele Patriot, care pot proteja civilii și pot ajuta la schimbarea situației. Războiul a arătat deja că stocurile occidentale de muniții nu sunt suficiente.

Războaiele majore ca acesta necesită mult mai multe arme. În ultimele decenii, țările occidentale s-au obișnuit cu achiziții lente și programe militare scumpe și placate cu aur. Acum, cu un război real în desfășurare în curtea lor, întrebarea este cum poate Ucraina să obțină toate sistemele de care are nevoie.

Scopul uzurii

Obiectivul Rusiei, după eșecurile din prima lună de război, a fost de a face Ucraina să plătească prin uzură. Acest lucru înseamnă distrugerea zonelor civile, forțarea oamenilor să fugă, răpirea copiilor, atacarea rețelei de electricitate și utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune, a dronelor și a artileriei pentru a secătui resursele Ucrainei.

Toți ochii vor fi ațintiți asupra acestei vizite importante. Ea are loc în contextul în care noul Congres urmează să depună jurământul peste o lună. Acest lucru va reprezenta o provocare pentru Biden, așa că are sens ca Zelenski să călătorească acum.

Este, de asemenea, în ajunul Crăciunului, așa că este o perioadă unică a anului atât în Ucraina, cât și în SUA. Zelenski a făcut o treabă cuprinzătoare în menținerea aceluiași mesaj cu privire la efortul de război al Ucrainei. Dar există întrebări cu privire la ce noi sisteme de apărare pot și vor furniza SUA. Rachetele Patriot sunt un lucru, iar kiturile de bombe de precizie se pare că sunt, de asemenea, pe drum.

Ucraina a rezistat 300 de zile de un război istovitor. Această vizită are loc cu două luni înainte de prima aniversare a acestui război. Dacă vizita lui Zelenski poate face un singur lucru, acesta este de a face din această vizită un schimbător de joc pentru țară, dar fără a părea că face prea multă grandomanie și fără a face vreo poticnire care ar putea oferi criticilor un fel de subiect de discuție.

De asemenea, el va trebui să se asigure că nu se întâmplă nimic în Ucraina care ar putea păta această vizită, cum ar fi un fel de provocare bruscă din partea Rusiei.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.