Infofinanciar > Info > Analiza DNA asupra modificărilor aduse Codului Penal. Infracțiunea de abuz în serviciu rămâne un mister
Info

Analiza DNA asupra modificărilor aduse Codului Penal. Infracțiunea de abuz în serviciu rămâne un mister

https://www.agerpres.ro/justitie-si-interne/2023/07/28/dosar-penal-la-dna-in-cazul-azilului-groazei-din-mures--1146834
alephnews.ro

Abuzul în serviciu este o infracțiune săvârșită de funcționari publici, care prin exercitarea atribuțiilor de muncă, nu îndeplinesc acest act sau o realizează într-un mod incorect, care poate duce la cauzarea unor pagube sau vătămări ale persoanelor fizice sau juridice.

De asemenea, în cazul în care un funcționar public, prin activitate profesională, îngrădește drepturile religioase, naționale, politice, etc, ale unei persoane, acesta poate fi pedepsit. În cazul ambelor situații de abuz în serviciu, fapta se sancționează cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică.

Noile modificări ale Codului Penal

În această săptămână, Parlamentul a autorizat revizuirea Codurilor Penale, fără a stabili un prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu. Acest lucru s-a desfășurat în contextul în care CCR a cerut în repetate rânduri să fie stabilit și legalizat un prag rezonabil. Judecătorii constituționali au susținut că setarea unui prag valoric egal cu salariul minim pe economie nu este rezonabil. În această direcție, Coaliția de guvernare a dorit inițial să impună un prag de 250.000 de lei, apoi s-a ajuns la suma de 9000 de lei. În final, oficialii au renunțat la ideea de a legifera un prag de acest gen.

Cu toate acestea, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție se gândesc să trimită dosarul la CCR pentru a verifica validitatea modificărilor aduse de Parlament la Codul Penal. Lipsa unui prag rezonabil pentru infracțiunea de abuz în serviciu, așa cum cere CCR, este una dintre obiecțiile formulate de judecători.

Analiză dosare DNA

Analiza DNA are în vedere raportarea la dosarele anchetate sau în proces de judecată din data de 31 martie 2023. Potrivit analizei interne a DNA privind efectele impunerii unui prag pentru infracțiunea de abuz în serviciu, 249 de dosare cu acuzații de acest fel, care se află în cercetare la DNA sau în fața instanțelor de judecată , ar putea fi clasate dacă pragul pentru abuzul în serviciu ar fi de 250.000 de lei. În plus, 27 de dosare de abuz în serviciu, anchetate sau în instanță, ar putea fi închise dacă pragul la abuz în serviciu ar fi 9.000 de lei, prezintă analiza DNA

„Dosare penale în lucru cu privire la/şi la infracţiuni de abuz în serviciu: 1.918. Dintre acestea în 904 prejudiciul nu este evaluat la acest moment, 236 privesc vătămare de interese legitime, iar în alte 218 sunt estimate prejudicii între 1 leu şi 250.000 lei. În 21 dosare penale sunt estimate prejudicii între 1 leu şi 9.000 lei.” se explică în analiza DNA.

Această lege a modificării Codului Penal ar putea ajuta numeroși inculpați, care sunt condamnați pentru abuz în serviciu, să ceară revizuirea dosarului. Potrivit unor magistrați, adăugarea unui prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu ar face ca, chiar și din punct de vedere retroactiv, Codul Penal să fie mai permisiv. Astfel, dacă s-ar adăuga în lege astfel de praguri valorice, inculpații care au fost deja găsiți vinovați în mod concludent de abuz în serviciu, dar care au primit mai puțin de 250.000 de lei sau 9.000 de lei prejudicii, ar putea cere anularea pedepsei pe care o execută la acel moment.

„De la înfiinţarea DNA au fost trimise în judecată pentru/şi pentru infracţiuni de abuz în serviciu cu prejudiciu sub 250.000 lei un număr de 405 dosare penale, dintre care 208 privesc vătămare de interese legitime, iar în 197 dosare penale figurează un prejudiciu între 1 leu şi 250.000 lei. În 49 dosare penale figurează un prejudiciu între 1 leu şi 9.000 lei”, arată analiza  DNA, conform G4Media .