Infofinanciar > Esential > Dan Podaru, plângere penală la DNA împotriva lui Clotilde Armand și a lui Vlad Voiculescu: Este un lucru extrem de grav
Esential

Dan Podaru, plângere penală la DNA împotriva lui Clotilde Armand și a lui Vlad Voiculescu: Este un lucru extrem de grav

Dan Podaru, plângere penală împotriva lui Clotilde Armand și a lui Vlad Voiculescu
sursa foto și video: Infofinanciar.ro

Dan Podaru, lector universitar doctor și consilier local al Sectorului 1 din partea Partidului Național Liberal, a depus luni, 6 martie, o plângere penală la Direcția Națională Anticorupție (DNA), care îi vizează primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, șeful Biroului de Comunicare al Primăriei Sector 1, fostul jurnalist Ionel Stoica, și pe fostul ministru al Sănătății, actual șef al USR București, Vlad Voiculescu.

Liderul politic a acuzat presiuni publice la adresa sa, prin postări în mediu online, pentru a nu fi citat drept martor în dosarul Romprest. Conform plângerii depuse la DNA, primarul, șeful de comunicare al primăriei și fostul ministru al Sănătății au pornit un atac pe rețelele de socializare pentru a-l reduce la tăcere şi a-l distruge politic, în situația în care compania de salubritate Romprest, cu care Primăria Sectorului 1 se află în mai multe procese juridice, l-au chemat în instanță, fiind ales în 2020 drept președinte al comisiei de mediere din partea primăriei a conflictelor cu compania de salubritate Romprest.

Acuzații la adresa lui Clotilde Armand și a lui Vlad Voiculescu

Consilierul PNL din partea Sectorului 1, care este și lector universitar, a explicat cum primarul Clotilde Armand, șeful de comunicare de la Primăria Sector 1, Ionel Stoica și Vlad Voiculescu au făcut presiuni publice la adresa liderilor PNL din sector ca acestui să i se retragă sprijinul politic. Dan Podaru a fost luni la sediul DNA alături de avocatul său, Alexandru Dumitrescu.

„Sunt consilier local la Sectorul 1 din partea PNL și astăzi am depus împreună cu avocatul meu, aici de față, o plângere penală împotriva primarului Clotilde Armand, a lui Vlad Voiculescu, președintele USR Sector 1 București. Scuze și a domnului șef de serviciu imagine Ionel Stoica. Pe scurt, săptămâna trecută, Clotilde Armand, printr-o-postare publică și apoi Vlad Voiculescu, tot la fel, printr-o postare publică, au cerut șefilor PNL București și PNL Sector 1, domnul Ciucu și domnul Burduja, ca să mi se retragă sprijinul politic pentru a nu mai avea funcția de consilier local și pentru a nu depune mărturie într-un-dosar în care se pare că nu știu dacă am fost sau nu citat ca martor, dar se pare că am fost citat ca martor. Acest lucru contravine legii penale, este o formă de imixtiune, de blocare a procesului democratic al justiției.

În acest moment, conform articolului 272 din Codul Penal, doamna Clotilde Armand, Vlad Voiculescu și Ionel Stoica, cel care a și postat această stupizenie pe site-ul primăriei, de un lucru agravant, folosește canalele instituției pentru a ataca consilierii locali. Trăim într-o-altă lume decât cea a normalității. Este un lucru extrem de grav. Din 1990 și până în prezent, eu nu țin minte ca așa ceva, vreun partid nedemocratic de tipul PRM sau alte partide de genul ăsta asimilate celor extremiste, să fi făcut ingerințe la nivelul justiției de acest tip. Deci, pe scurt, mi s-a cerut să nu depun mărturie, Oamenii se ascund și eu aș fi depus mărturie sau o să depun mărturie pentru că nu știu numărul acelui dosar și nici nu știu dacă voi fi citat ca martor sau nu”, a explicat Dan Podaru în cursul zilei de luni, în fața sediului DNA din București.

Dan Podaru, în față la sediul DNA

sursa foto: evz.ro

De asemenea, acesta a atras atenția că are calitatea de martor în dosar în contextul în care este președintele comisiei de mediere cu prestatorul serviciilor de salubritate din Sectoru 1, Romprest, motiv pentru care nu există conflict de interese. Mai mult, mai spune lectorul universitar, oricine din România poate să ceară audierea unui martor într-un proces civil sau orice alt tip de proces.

„Repet, acest lucru în calitate de președinte al comisiei de mediere cu prestatorul serviciilor de salubritate, firma Romprest. Deci, eram chemat, nu eram chemat, nu m-am numit eu pe mine ca martor. Nu este niciun fel de conflict de interese. O terță parte, oricine în România, poate să ceară audierea unui martor într-un proces civil sau în orice tip de proces. Asta este, pe scurt, povestea”, a mai completat Dan Podaru.

Intimidări la adresa lui Dan Podaru

Consilierul local Sector 1 acuză intimidări în spațiul public la adresa sa, adăugând că din momentul în care a fost citat ca martor nu poate să refuze acest lucru.

„Intimidarea este evidentă. Faptul că eu voi depune sau nu voi depune mărturie nu se poate discuta oricând și oriunde. Voi fi chemat de justiție, inclusiv prin codul de procedură civilă, mi se pare, nu pot să refuz. Dacă o instanță decide audierea unui martor, acel lucru devine obligatoriu. Deci, doamna Clotilde Armand, în afara faptului că este un primar abuziv, demonstrează și faptul că nu cunoaște legea. Lucrurile sunt simple, este o intimidare pe față, clară, de tip mafiot”, a mai completat liderul PNL Sector 1.

Acesta îi acuză pe cei trei oficiali împotriva cărora a depus cerere că au făcut presiuni asupra sa folosind inclusiv imaginea Primăriei Sector 1.

„Clotilde Armand, apoi Vlad Voiculescu, iar apoi, prin preluarea acestor mesaje și postarea pe pagina lui de Facebook și cea a Primăriei, și domnul șef de departament al serviciului imagine al Primăriei, fostul jurnalist Ionel Stoica, cel care a uitat că nu mai este jurnalist și este funcționar public. Ca funcționar public te supui unor rigori instituționale și ai o fișă a postului pe care trebuie să o respecți. Spre exemplu, nu poți utiliza instrumentele pe din cadrul primăriei sau paginile primăriei pentru atacuri politice. E un lucru cât se poate de evident. Cu siguranță primarului Clotilde Armand îi e frică de adevăr”, a mai conchis acesta în cadrul conferinței de presă.

Avocatul lui Dan Podaru anunță că acțiunile în justiție vor continua

Alexandru Dumitrescu, avocatul lui Dan Podaru, anunță că este prima dată în istoria recentă a României în care politicul face astfel de declarații publice, iar acțiunile în justiție vor continua împotriva conducerii primăriei Sector 1.

„Codul Penal prevede ca infracțiune această manifestare. După cum domnul consilier bine a spus, este prima dată în istoria post-decembristă în care politicul își permite să facă declarații publice, deoarece Facebook-ul este spațiu public. Doamna Clotilde Armand comunică exclusiv pe Facebook. Este prima dată când un politician sau niște politicieni își permit să facă asemenea ingerințe și asemenea declarații cu privire la actul de justiție. Este un atac direct la democrație și este un act de iresponsabilitate majoră din perspectiva culturii sociale pe care acești indivizi care vremelnic ocupă aceste poziții de autoritate publică le au în acest moment. Mă refer la Clotilde Armand, la Ionel Stoica și la Vlad Voiculescu. Vreau să anunț că lucrurile nu vor rămâne așa.

Vom continua să arătăm și să completăm cererea penală pe care astăzi plângerea penală pe care astăzi am formulat-o împotriva celor trei și împotriva tuturor funcționarilor din cadrul Primăriei Sectorului 1, din cadrul aparatului de specialitate al primarului, care în ultimele 10 luni îl sabotează în activitatea sa de consilier local pe domnul Dan Podaru în continuu, cum ar fi domnul Postole, care refuză să-i comunice documente, informații cu privire la activitatea Primăriei Sectorului 1, în condițiile în care domnul consilier Dan Podaru face parte din autoritatea publică deliberativă față de care acest funcționar, domnul Dan Postole, care este director în cadrul aparatului de specialitate, are obligația de a-i furniza toate documentele și toate informațiile pe care acesta le solicită”, a arătat şi avocatul Alexandru Dumitrescu.

Ce arată plângerea penală

„Avocații Romprest au solicitat instanței încuviințarea probei cu martori, propunând că martor pe subsemnatul Dan Podaru, consilier local PNL Sector 1, în calitatea mea de președinte al comisiei de mediere a conflictelor cu compania de salubritate Romprest.

În anul 2020, Consiliul Local al Sectorului 1 a adoptat cu HCL cu nr. 293/15.12.2020 prin care au fost numiți o serie de consilieri pentru compunerea comisiei mixte de mediere a conflictelor contractuale dintre Sectorul 1 al Municipiului București și Compania Romprest. În cadrul acestei comisii, în urmă votului democratic realizat la nivelul comisiei, am fost ales președinte al acesteia. În calitate de președinte al comisiei, am prezidat și coordonat toate întâlnirile comisiei și toate întâlnirile pe care comisia și alți reprezentanți ai aparatului de specialitate al primarului le-au realizat în acea perioada cu reprezentanții companiei de salubritate.

În acest context, pe rețelele de socializare au apărut o serie de postări în care Primarul Sectorului 1,  Clotilde Armand,  Vlad Voiculescu și Ionel Stoica, au cerut prin intermediul unor postări publice pe Facebook și alte rețele sociale, Președintelui PNL București, Ciprian Ciucu și Președintelui PNL al Sectorului 1, Sebastian Burduja, revocarea mea din  funcția de Consilier Local democratic ales și împiedicarea mea de a-mi exercită obligația legală de a mă prezența că martor în dosarul mai sus menționat”, se arată în plângerea penală depusă luni la DNA.

Mai jos prezentăm plângerea penală depusă de Dan Podaru integral:

„Parchetul General – Direcția Națională Anticorupție

Domnule Procuror Șef,

Subsemnatul Dan-Niculae Podaru (…)  în calitate de consilier local ales al Sectorului 1 din parte Partidului Național Liberal, în calitate de parte vătămată, formulez prezența

PLÂNGERE PENALĂ

îndreptată împotriva:

Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand, cu sediul în București, B-dul. Banu Manta nr.9, Sector 1,

Vlad Voiculescu, Președinte USR București,

Ionel Stoica, Șeful serviciului de Comunicare din cadrul Primăriei Sector 1

pentru următoarele,

CONSIDERENTE

În dată de 22.02.2023, a avut loc primul termen de judecată în cadrul procesului aflat pe rolul Tribunalul București cu nr. 14375/3/2022, dintre Primăria Sectorului 1 și Romprest.

Am aflat de existența acestui dosar din postările de pe Facebook ale Primarului Clotilde Armand.

În cadrul acestui proces, avocațîi Romprest au solicitat instanței încuviințarea probei cu martori, propunând că martor pe subsemnatul Dan Podaru, consilier local PNL Sector 1, în calitatea mea de președinte al comisiei de mediere a conflictelor cu compania de salubritate Romprest.

În anul 2020, Consiliul Local al Sectorului 1 a adoptat cu HCL cu nr. 293/15.12.2020 prin care au fost numiți o serie de consilieri pentru compunerea comisiei mixte de mediere a conflictelor contractuale dintre Sectorul 1 al Municipiului București și Compania Romprest. În cadrul acestei comisii, în urmă votului democratic realizat la nivelul comisiei, am fost ales președinte al acesteia. În calitate de președinte al comisiei, am prezidat și coordonat toate întâlnirile comisiei și toate întâlnirile pe care comisia și alți reprezentanți ai aparatului de specialitate al primarului le-au realizat în acea perioada cu reprezentanțîi companiei de salubritate.

În acest context, pe rețelele de socializare au apărut o serie de postări în care Primarul Sectorului 1,  Clotilde Armand,  Vlad Voiculescu și Ionel Stoica, au cerut prin intermediul unor postări publice pe Facebook și alte rețele sociale, Președintelui PNL București, Ciprian Ciucu și Președintelui PNL al Sectorului 1, Sebastian Burduja, revocarea mea din  funcția de Consilier Local democratic ales și împiedicarea mea de a-mi exercită obligația legală de a mă prezența că martor în dosarul mai sus menționat.  Acest tip de postare lansată de Clotilde Armand și susținută într-o manieră publică de o personalitate atât de cunoscută că fostul Ministru al sănătățîi Vlad Voiculescu, în prezent  președintele USR București, dar și de șeful serviciului de comunicare și imagine al Primăriei Sectorului 1, cel care a și postat pe site-ul Primăriei acest comunicat îndreptat împotriva mea, reprezintă o formă continuată de presiune exercitată la adresa mea și o instigare a partidului din care fac parte, să exercite acțiuni coercitive asupra mea pentru a mă determina să nu depun mărturie.  Trebuie precizat faptul că declarațiile  susnumitului, cei care propun retragerea sprijinului politic al PNL pentru mine și retragerea mea din poziția de Consilier Local reprezintă o acțiune  vădit intimidantă, menită  să influențeze un lucru permis de lege și anume, dreptul de a da declarații în cadrul proceselor aflate pe rolul instanțelor naționale. Retragerea sprijinului politic acordat unui consilier local de propriul partid, repezintă chiar pierderea calității de consilier local, respectiv îndepărtarea mea din Consiliul Local al Sectorului 1.

Astfel, având în vedere cele descrise mai sus și toate documentele ce atestă aceste fapte anexate prezenței plângeri, vă rugăm să aveți în vedere următoarele aspecte:

Presiunea exercitată atât de Clotilde Armand cât și de Vlad Voiculescu, prin încercarea de a mă determina să nu dau declarațîi, se subscrie faptei prevăzute în codul penal la articolul 272 care prevede că:

“(1) Încercarea de a determina sau determinarea unei persoane, indiferent de calitatea acesteia, prin corupere, prin constrângere ori prin altă faptă cu efect vădit intimidant, săvârșită asupra să ori asupra unui membru de familie al acesteia, să nu sesizeze organele de urmărire penală, să nu dea declarațîi, să își retragă declarațiile, să dea declarații mincinoase ori să nu prezinte probe, într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură judiciară, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă actul de intimidare sau corupere constituie prin el însuși o infracțiune, se aplică regulile privind concursul de infracțiuni.”

Această decizie, de a ascultă sau nu martorii propuși, aparține exclusiv instanței investite cu soluționarea litigiului și nu este nicidecum agreată din punct de vedere legal, deontologic și profesional, pentru a face obiectul unor comentarii pe Facebook, mai ales de către persoane având astfel de funcțîi de prim rang la nivelul autorităților publice locale și la nivelul statului.

Este de asemenea important de precizat că realitatea  din umbră și din spatele comentariilor vehemente postate pe paginile de Facebook ale lui Vlad Voiculescu și Clotilde Armand, este că  toate procesele intentate de Primărie împotriva Romprest, au fost pierdute de  Primăria Sectorului 1 București . Acest lucru se transpune în imposibilitatea justificării campaniei furibunde derulate de peste 2 ani de administrația condusă de Clotilde Armand împotriva unui operator privat, beneficiar al unui contract legal, nedesfiintat încă de instanța. Cum se pot justifică sutele de mii de euro plătite avocaților și caselor de avocatură de către Primăria Sectorului 1, când acestea nu au reușit  să câștige niciun proces reprezentativ ?!

De asemenea, cum se pot explică penalitățile pe care le are Primăria de plătit către firma de salubritate și care astăzi se ridică la o valoare de circa 20 de milioane de euro ?!

Astfel, din cauza incapacitățîi, nepregătirii sau altor cauze care îi fac inapți pentru ocuparea unei anumite funcții, pentru exercitarea unei profesii sau meserii ori pentru desfășurarea unei alte activități, se poate lua măsura interzicerii exercitării dreptului de a ocupă acea funcție ori de a exercită acea profesie, meserie sau activitate. Considerăm că se impune de urgență luarea acestei măsuri față de Clotilde Armand, Ionel Stoica și Vlad Voiculescu, având în vedere că toate faptele acestora de a face “zgomot”  pe rețelele de socializare, nu fac decât să denatureze adevărul și dreptatea, fundamentale într-o societate democratică. Pentru persoanele ce nu cunosc ce se află în spatele acestor postări, manipularea funcționează în masă, având în vedere că rețeaua de socializare Facebook este foarte vizibilă și la îndemână oricui.

Trebuie reținut faptul că în afară de calitatea de consilier local, în prezent ocupă și  poziția de prodecan al Facultățîi de Jurnalism și  Științele Comunicării cu o carieră pedagogică universitară de peste două decenii. Totodată, sunt autor a multiple volume de specialitate în domeniul comunicării, semioticii, modei, coordonator al unui master de specialitate la nivelul Facultății unde îmi desfășor activitatea, iar toate aceste atacuri, presiuni, calomnii și încercări de influențare realizate de Clotilde Armand, Vlad Voiculescu și Ionel Stoica, îmi afectează într-o manieră indubitabilă, poziția socială și carieră academică, înfluențându-mi viața și starea psihică cotidiană într-o manieră profund negativă. De altfel, Ionel Stoica în postările sale chiar face referire la calitatea subsemnatului de cadru didactic universitar.

Ceea ce afișează doamna Clotilde Armand pe Facebook este de natură să denigreze adevărul, să eludeze dispozițiile legale și să încalce funcționarea corectă a celor 3 puteri în stat: puterea legislativă, puterea executivă și cea judecătorească. Cu ce drept Clotilde Armand și Vlad Voiculescu, fac aprecieri pe facebook despre admisibilitatea probei cu martori într-un proces pe rol și decide cine trebuie să aibă această calitate și cine nu?

Din păcate, doamna Clotilde Armand, în loc să-și asume fapte de care s-a făcut și se face vinovată de când a preluat acest mandat, această “face policita pe facebook”, informând în mod fals cetățenii și aduc grave atingeri moralei, bunelor moravuri și principiilor statului democratic.

Toate afirmațiile învinuiților din postări, prin care aceștia induc ideea falsă că subsemnatul aș fi în conflict de interese sau că aș fi avut pozițîi pro Romprest, astfel generându-se impresia că eu aș face ceva ilegal sau imoral.

Toate aceste aspecte total false care urmăresc discreditarea mea sunt un atac josnic, direct și violent la demnitatea mea și o formă evidență de zădărnicire a actului de justiție.

Astfel, din cauza postărilor de pe Facebook ce încalcă nu doar dispozițîi ale legii ci și principii fundamentale ale statului de drept, efectul este greșită informare a cetățenilor, nerespectarea democrației, nerespectarea funcției, și multe alte abateri grave ce determina involuția acestei țări.

Având în vedere raportul dintre cauza și efectul produs de aceste fapte, țînând seama de adagiul latin “cessante causa, cessat effectus”, considerăm că se impune luarea de urgență a măsurii de siguranță ce constă în interzicerea ocupării funcției, având în vedere că doamna Clotilde Armand își “îndeplinește” mandatul pe Facebook, iar prin faptele sale eludează legea și manipulează cetățenii.

Mai  mult decât atât, poziția de prim rang ocupată la nivel social și politic  de cei 3 învinuiți, reprezintă un pericol grav, social și iminent, deoarece aceștia beneficiază de credibilitate în virtutea funcțiilor publice pe care le ocupă.

De asemenea este important de menționat că cei 3 împotriva cărora îndrept prezența plângere, au postat mesajele de care am făcut mențiune mai sus, în intervale de timp foarte apropiate, astfel că este de la sine înțeles că au complotat în  vederea încercării intimidării mele de a nu mai da declarațîi în dosar în măsura în care proba cu martori ar fi admisă.

Având în vedere acest tip de complot, cer organelor de urmărire penală să ia măsuri legale împotriva acestui grup infracțional organizat ce reprezintă un pericol social, grav și iminent.

Considerăm că fapta este săvarșită prin modalitatea “altă fapta cu caracter vădit intimidant”, elementul material al infracțiunii constând în acțiunea de a poștă la intervale de timp foarte apropiate, mesaje asemănătoare și cu caracter vădit intimidant, cu scopul direct de a mă intimida și de a mă determina să renunț la dreptul legal de a da declarațîi. Mai mult decât atât, trebui reținut faptul că Primarul Clotilde Armand are zeci de mii de urmăritori pe Facebook și în același timp și pagină lui Vlad Voiculescu și a Primăriei (gestionată de Ionel Stoica) au zeci de mii de urmăritori, în consecință, canalele de transmitere a mesajelor generează un impact negativ, devastator, împotriva mea.

Fapta este săvârșită cu intenție directă, învinuițîi profitând de publicitatea de care se bucură paginile lor de Facebook, crezând că prin astfel de postări, mă vor determina să renunț la dreptul menționat mai sus sau că vor reuși să determine PNL să îmi retragă sprijinul politic pentru a-mi pierde mandatul de consilier local ales pe listele acestei formățiuni politice.

Având în vedere că fapta a fost săvârsită prin modalitatea “altă fapta cu caracter vădit intimidant”, realizarea chiar și a unei singure modalități conduce implicit la consumarea infracțiunii.

În concluzie, vă solicit să demarați începerea urmăririi penale în rem cu privire la fapta prevazută de art. 272 Cod Penal, Influențarea declarațiilor.

În subsidiar, cu toate că sunt ferm convins că prin acțiunile și declarațiile lor, învinuiții savarsesc infracțiunea prevăzută la art. 272 Cod penal, în măsura în care organele de urmărire penală vor ajunge la concluzia  că nu sunt îndeplinite toate condițiile pentru că această faptă să fie considerată infracțiune, vă solicit respectuos adoptarea de urgență a măsurii de siguranță ce constă în interzicerea ocupării unei funcțîi sau a unei profesii de către învinuiți, în temeiul articolelor 108 și 111 Cod Penal, întrucât prin faptele săvârșite de Clotilde Armand, Vlad Voiculescu și Ionel Stoica, aceștia încearca să eludeze dispozițiile legale, care permit audierea martorilor propuși. Fapta realizată de aceștia este cu atât mai gravă cu cât aceștia se află în prezent în poziții de maximă vizibilitate la nivel politic și social putând să influențeze prin comportamentul și declarațiile lor, opinii și reacții ale societății civile și ale societății în general.

Lector Univ. Dr.,

Consilier local al Sectorului 1,

Dan-Niculae Podaru”.

Ce a transmis Vlad Voiculescu pe Facebook

Vlad Voiculescu și-a construit teoria bazat pe „o istorie personală care ar îndreptăți pe oricine să aibă zero încredere în PNL”.

„Ca președinte al USR București, în ciuda unei istorii personale care ar îndreptăți pe oricine să aibă zero încredere în PNL, am ales să respect votul bucureștenilor și să am o colaborare constructivă cu președintele PNL București Ciprian Ciucu cât și un dialog constructiv cu președintele PNL Sector 1 Sebastian Burduja.

Semnalez însă un lucru grav care se întâmplă astăzi în procesul în care Primăria Sectorului 1 condusă de Clotilde Armand a cerut rezilierea contractului cu operatorul de salubrizare Romprest. Astăzi la ora 15.00 la Tribunalul București, avocații companiei Romprest au solicitat audierea ca martor a unuia dintre consilierii locali ai PNL Sector 1. Nu agreez acuzațiile aruncate paușal asupra unui întreg partid dar cu siguranță nu este în atribuțiile unui consilier local să devină apărătorul unei firme private.

Având în vedere că același domn Dan Podaru – consilier PNL Sector 1 – a avut în mod repetat în Consiliul Local S1 multiple poziții vădite în favoarea Romprest, o suspiciune rezonabilă se transformă într-un conflict de interese pe care îl semnalez public și față de care sper că partidul din care face parte va acționa, dacă nu vrea să fie de-a dreptul apărătorul intereselor Romprest (și nu ale cetățenilor) în București.”, a scris Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, pe Facebook.