Infofinanciar > Lumea la zi > Analiștii chinezi avertizează: NATO creează un nou conflict în Europa!
Lumea la zi

Analiștii chinezi avertizează: NATO creează un nou conflict în Europa!

Kosovo NATO
Sursa foto: realitatea.net

Pe măsură ce criza ruso-ucraineană se prelungește, NATO a devenit un factor destabilizator al securității regionale, consideră publicația chineză „Global times”.

Situația din Balcani se află acum într-un punct exploziv. KFOR, forța de menținere a păcii condusă de NATO în Kosovo, a intrat luni în conflict cu protestatarii sârbi. Tensiunea a apărut atunci când primari de etnie albaneză au preluat funcția în zona majoritar sârbă din nordul Kosovo, după alegerile din aprilie, boicotate de sârbi.

Între Kosovo și Serbia există tensiuni de lungă durată. Kosovo a fost inițial o provincie autonomă a Serbiei în fosta Iugoslavie. Cu sprijinul SUA și al Occidentului, Kosovo a încercat să avanseze mai departe pe calea „statului independent” și a adoptat o atitudine dură față de Serbia.

Implicarea NATO a exacerbat și mai mult disensiunile dintre Kosovo și Serbia, ducând la conflicte militare între cele două părți și subminând pacea și unitatea Balcanilor de Vest, se arată în publicația chineză „Global times”

NATO trage de timp?

Pe măsură ce situația se agravează, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a făcut apel la Kosovo să reducă tensiunile cu Serbia.

Analiștii chineiz apreciază însă că rămâne îndoielnic dacă NATO dorește cu adevărat să pună capăt conflictului. Contingentele multinaționale conduse de NATO au fost desfășurate în patru municipalități din Kosovo pentru a limita „demonstrațiile violente”, deoarece „primarii nou aleși în ultimele zile au încercat să își preia funcția”, a precizat KFOR într-o declarație.

Potrivit sursei citate, NATO solicită, pe de o parte, atenuarea tensiunilor, dar, pe de altă parte, crește prezența militară și nu face decât să câștige timp pentru a înarma Kosovo.

Din războaiele sale din trecut, este clar că SUA se pricepe destul de bine la a se preface că sunt corecte în a opri o luptă, în timp ce ajută o parte, câștigând timp pentru cei pe care îi sprijină prin apelul la încetarea focului. Promisiunile făcute de NATO și de alte țări occidentale de a-i proteja pe sârbii din Kosovo pur și simplu nu pot fi îndeplinite, apreciază chinezii.

Un conflict posibil în Balcani

Song Zhongping, expert militar și comentator TV chinez, a declarat pentru „Global Times” că forțele NATO nu s-au angajat cu adevărat în menținerea păcii în Serbia și Kosovo, ci mai degrabă au urmărit să mențină „independența Kosovo” și i-a ajutat pe kosovari să îi oprime pe sârbi. Suveranitatea și securitatea națională a Serbiei nu sunt prioritatea NATO.

„Conflictul dintre Rusia și Ucraina nu a dat niciun rezultat pentru pace și există posibilitatea unei escaladări. Există, de asemenea, posibilitatea unui nou conflict în Balcani. Deoarece conflictul Rusia-Ucraina nu a obținut efectul dorit de SUA, Washingtonul trebuie să creeze un nou război pe continentul european”, a declarat Song.

Chinezii acuză direct SUA

Conform sursei citate, Washingtonul speră de fapt să vadă haos în Europa, precum și dezordinea economiei europene și dependența Europei de SUA. SUA nu dorește să existe o Europă unită și puternică.

Scopul final al SUA este ca atât Europa, cât și Rusia să sufere pierderi, ceea ce este mai mult în concordanță cu strategia sa globală și cu interesele sale hegemonice. În ochii Washingtonului, criza Europei este o oportunitate de care SUA pot profita, conform articolului din „Global times„.