Educație financiară

ANAF introduce formularul prin care află ce ai vândut fără să declari! Sunt vizați cei care fac comerț on-line

anaf.ro
FOTO: anaf.ro

După ce a terminat de colectat, sau mai bine spus, ”de taxat” marile averi, ANAF își îndreaptă atenția către cei care practică micul comerț cu diferite produse în mediul on-line. În acest sens, un soi de parteneriat a luat naștere între Agenția Națională de  Administrare Fiscală și firmele de curierat care vor fi obligate să raporteze FISCULUI toate coletele cu plata la livrare.

În opinia inspectorilor ANAF, evaziunea fiscală ar urma să fie eliminată sau redusă. Altfel spus, cu formular 395, documentul care a fost deja întocmit de experții în fiscalitate va fi distribuit către și completat de firmele de curierat, cu o frecvență lunară.

Formularul minune

Formularul 395 va conține date esențiale despre datele expeditorului și destinatarului. Formularul va mai conține și alte date precum valoarea produsului, detalii despre transport, numele prenumele și codul de identificare fiscală.

Altfel spus, vor fi introduse toate datele care să ateste că respectivul client are în administrare o firmă și nu se abate de la îndatoririle pe care le are ca și cetățean.

De asemenea, și persoanele care efectuează activități economice dar nu sunt funcționează sub un registru juridic au fost luate în colimatorul celor de la ANAF. Prin urmare, persoanele fizice care fac comerț on-line pe diferite platforme de socializare sau pe site-uri dedicate vor fi nevoite să-și declare venitul.

Conform autorităților, formularul 395 evidențiază contrastul dintre veniturile declarate și cele încasate, cu scopul de a combate fenomenul de evaziune fiscală.

ANAF pornește în depistarea celor care practică comerțul on-line fără să emită factură

Concret ANAF-ul pornește la vânătoare și după cei care prestează mici activități comerciale, fie că vând nimicuri precum flori, ghivece sau alte prostioare, analiștii fiscali încadrează aceste activități la categoria bussiness care nu își fiscalizează bunurile vândute și care reprezintă o sursă de evaziune fiscală, pentru că nu emit factură fiscală.

Redăm declarația unui funcționar fiscal în cele ce urmează:

ANAF vrea să știe care sunt vânzătorii pe internet care încasează cash pentru bunurile vândute prin intermediul curierilor. Una este să îți faci curățenie în casă, în dulap, în haine și să vinzi sporadic câte un obiect, două. Alta este cei care au făcut un business din așa ceva pe persoană fizică. Am cumpărat flori de pe internet și nu am primit factură, am cumpărat ghivece, am cumpărat anumite bunuri și am văzut că nu sunt facturabile. Mici businessuri, mici activități financiare care nu sunt fiscalizate”. spune Valentina Saygo, analist fiscal.