Infofinanciar > Info > ANAF, încasări mari în luna aprilie 2023. Cum se compară scorurile cu anul 2022
Info

ANAF, încasări mari în luna aprilie 2023. Cum se compară scorurile cu anul 2022

ANAF - sursa foto - profit.ro
sursa foto profit.ro

Situația actuală a țării este critică din punct de vedere financiar. România se confruntă cu un deficit bugetar uriaș, care poate reprezenta o problemă majoră din punct de vedere economic. Cu scopul rezolvării acestor dificultăți financiare, oficialii trebuie să pună în practică un plan de măsuri pe care să le implementeze la nivelul țării, cu scopul rezolvării deficitelor din bugetul de stat. Economia țării necesită o urgentare a acestor măsuri pentru a se putea realiza un prag financiar care se află la niveluri favorabile.

Astfel, statul trebuie să urmeze două direcții clare. În primul rând, este necesară reducerea cheltuielilor bugetare, pentru a ajunge la un nivel ce nu adâncește și mai mult acest deficit. De asemenea, trebuie prevăzute creșteri în direcția sumelor de bani care ajung la stat. Așadar, o principală măsură anunțată de oficiali este creșterea veniturilor colectate de ANAF. Acest lucru ar aduce multe beneficii la nivelul bugetului de stat.

Încasări mai mari de la ANAF

ANAF  a anunțat faptul că în luna aprilie a anului 2023 a avut o creștere a încasărilor în comparație cu aceeași lună a anului precedent. Astfel, luna aprilie a anului 2022 a adus mai puține câștiguri statului din cadrul încasărilor ANAF, față de aceeași lună a anului în curs. Instituția a încasat în luna aprilie 40,18 miliarde de lei brut, fiind pe plus cu aproximativ 16% față de aceeași lună a anului precedent, adică colectând mai mult cu 5,55 miliarde de lei, conform datelor prevăzute în cadrul unui comunicat de presă.

Aceste informații vin în contextul în care au existat în această perioadă discuții cu privire la necesitatea ANAF de a-și crește gradul de colectare, în scopul de a servi ca o metodă pentru rezolvarea deficitului bugetar. „În luna aprilie, ANAF a colectat următoarele sume: încasări brute de 40,18 miliarde lei, cu 16% mai mult ca în aprilie 2022, respectiv un plus de 5,55 miliarde lei; încasări nete de 35,69 miliarde lei, cu 9,8% mai mult ca în aprilie 2022, respectiv un plus de 3,20 miliarde lei”, potrivit unui comunicat de presă.

Conform comunicatului, luna aprilie a adus cu sine restituirea și compensarea TVA-ului, în valoare de 3,95 miliarde de lei, având un procent de creștere uriaș față de anul 2022. Astfel, s-a înregistrat un procent de creștere de 91,43%  în luna aprilie a anului în curs, față de aceeași lună a 2022, înregistrându-se un plus de 1,88 miliarde de lei.

Îmbunătățirea nivelului de colectare ANAF

Săptămâna viitoare va ajunge la Guvern planul de măsuri ce vor fi puse în practică, în urma acordului Coaliției, din dorința de a reduce cheltuielile bugetare, a explicat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului. „Măsurile pe care guvernul le are în vedere pentru a ţine sub control cheltuielile bugetare, pentru a le reduce, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut, se vor regăsi într-un plan de măsuri la care Ministerul de Finanţe lucrează care va fi prezentat coaliţiei şi ulterior urmează să ajungă cel mai probabil săptămâna viitoare la Guvern pentru a fi luată o decizie în acest sens.” a explicat Dan Cărbunaru.

Oficialul a subliniat faptul că ANAF trebuie să-și mărească nivelul de colectare, pentru a fi la nivelul european. Acest lucru se poate realiza prin eficientizarea muncii și implementarea digitalizării în acest sector.  „În privinţa nevoii de a colecta la buget şi legat de nevoia de a aduce cât mai aproape de media europeană acest nivel de colectare din România, aceasta este o chestiune cunoscută la nivel public, Guvernul binenţeles că este conştient de această nevoie ca ANAF să îşi îmbunătăţească nivelul de performanţă, acest lucru depinde şi de eficienţa echipei care lucrează acolo dar depinde şi de nivelul de digitalizare, iar aceasta poate fi soluţie importantă, ca prin digitalizare să poată fi urmărite mai eficient aceste venituri şi ele să apotă ulterior să genereze taxe şi impozite cât mai aproape de măcar media europeană” a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, conform Mediafax .