Infofinanciar > Info > Deficit bugetar pentru primul trimestru a crescut la 1,42%. Suntem pe minus cu 22,75 de miliarde de lei
Info

Deficit bugetar pentru primul trimestru a crescut la 1,42%. Suntem pe minus cu 22,75 de miliarde de lei

PIB - sursa foto - economedia.ro
foto: economedia.net

Ministrul Finanțelor a publicat astăzi datele referitoare la deficitul bugetar pentru primul trimestru al acestui an. În comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, deficitul a crescut cu 0,23 puncte procentuale.

Execuția bugetului general consolidat a încheiat primul trimestru al anului în curs, cu un deficit de 1,42 din PIB (Produsul Intern Brut), adică 22,75 miliarde de lei, generat, în principal, de creșterea volumului de investiții cu 56,5% mai mult raportat la aceeași perioadă a anului trecut, la care se adaugă și compensarea facturilor pentru energia electrică, în valoare de 2,5 miliarde de lei. În primele trei luni ale anului 2022 deficitul bugetar a fost de 1,19% din PIB.

Deficitul bugetar a crescut în acest an

În linii mari, deficitul a fost generat și de volumul crescut al decontării bunurilor și serviciilor pentru medicamente, la care se adaugă rata scăzută de colectare a veniturilor precum și impactul bugetar generat de implementarea celei de-a doua etape a măsurii sociale „Sprijin pentru România”.

În acest an bugetul a fost construit pe un deficit de 4,4%, față de cel de anul trecut de 5,7% din PIB. În primele trei luni ale anului trecut execuția bugetului general consolidat a fost de 15,7 miliarde de lei.  Tradus în procente din PIB asta ar însemna 0,05 puncte procentuale pentru primele trei luni ale anului 2022.

Încasările din Taxa pe Valoare Adăugată au constituit 25, 85 de miliarde de lei, mai mult cu 9,4%. Totodată, restituirile taxei au fost cu 17,3% peste nivelul consemnat în anul precedent. Cheltuielile pentru personal au însumat 30,54 miliarde de lei, mai mult cu 7,8% față de aceeași perioadă a anului trecut. În privința cheltuielilor cu măsurile asistență socială s-a înregistrat o creștere cu aproape 10% față de primul trimestru al anului trecut, adică 50,53 miliarde de lei.

Lista cheltuielilor bugetare

Subvențiile acordate în primele trei luni ale acestui an au însumat 5,02 miliarde, reprezentând compensări acordate agricultorilor, transportului, sprijinirea producătorilor agricoli precum și compensarea acordată pentru consumul de energie electrică ți gaze naturale al consumatorilor noncasnici ceea ce înseamnă 28,26% din totalul subvențiilor.

Alte cheltuieli în valoare de 2, 09 miliarde de lei au reprezentat burse pentru elevi și studenți și  susținerea cultelor. Cheltuielile pentru investiții, în care sunt incluse și cele de capital la care se adaugă și cele pentru programele de dezvoltare finanțate din surse interne și externe se ridică la 13,16 miliarde de lei mai mult cu 56,5 % față de aceeași perioadă a anului trecut când au fost de 8,41 miliarde lei. Totodată, se observă și o creştere a investiţiilor  susținute de fondurile externe nerambursabile postaderare, acestea reprezintă 65,69% din totalul cheltuielilor alocat investiţiilor.