Infofinanciar > Lumea la zi > Un an de când e prim-ministru. Cât de mult s-au schimbat părerile britanicilor despre Rishi Sunak
Lumea la zi

Un an de când e prim-ministru. Cât de mult s-au schimbat părerile britanicilor despre Rishi Sunak

Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak
Sursa foto Arhiva companiei

Astăzi se împlinește un an de când Rishi Sunak a devenit prim-ministru. Situația în sondaje a Partidului Conservator este puțin mai bună decât atunci când acesta a preluat funcția. Dar cum rămâne cu reputația premierului? Cum s-a schimbat opinia publică despre el însuși în ultimele 12 luni?

În ajunul accederii sale în Downing Street, așteptările publicului față de Rishi Sunak erau amestecate. 25% se așteptau ca acesta să fie „bun” sau „grozav” ca prim-ministru, 29% „mediu”, iar 29% „slab” sau „teribil”.

Rishi Sunak, la un an de mandat

După un an de mandat, Sunak nu s-a ridicat la înălțimea acestor așteptări limitate. Jumătate dintre britanici spun că a fost un premier slab sau teribil (50%), în timp ce doar 11% consideră că a fost bun sau grozav. O treime îl consideră mediu (33%). Aceasta reprezintă opinia predominantă în rândul alegătorilor conservatori, de 48%. Trei din zece alegători conservatori (29%) apreciază prost primul an de mandat al lui Sunak. În timp ce 20% consideră că performanța sa a fost pozitivă.
După un an de mandat, jumătate dintre britanici spun că Rishi Sunak a fost un prim-ministru „slab” sau „teribil”,doar 11% consideră că a fost „bun” sau „grozav”

Părerea de la începutul și la un an de mandat al lui Rishi Sunak Sursa foto YouGov

Părerea de la începutul și la un an de mandat al lui Rishi Sunak Sursa foto YouGov

Britanicii nu au încredere în judecata lui Rishi Sunak

Rishi Sunak a ieșit în evidență cu o promisiune de aptitudini economice. Sondajul nostru anterior, realizat în momentul în care a preluat funcția, a constatat că aceasta a fost singura problemă dintre cele 12. Atunci, o marjă clară de britanici avea încredere în deciziile sale, cu 50% la 31%.

De atunci, această încredere s-a evaporat. Doar 31% dintre respondenți având încredere în premier pentru a gestiona eficient economia. 62% nu au încredere în el. Acest lucru reprezintă o schimbare de 45 de puncte în termeni nete, de la +14 la -31.Aceasta este cea mai proastă schimbare în toate aspectele pe care le-am întrebat.

Totuși, reputația lui Sunak a fost afectată în toate domeniile, cu scăderi nete de cel puțin 15 puncte în fiecare categorie. Sunak se bucură de cea mai puțină încredere în ceea ce privește imigrația, locuințele, NHS și costul vieții. Îngrijorător pentru prim-ministru, aspectele cu cele mai slabe rezultate acoperă trei dintre cele cinci „promisiuni” ale sale de la începutul anului.

Încrederea în capacitatea de judecată a lui Rishi Sunak în ceea ce privește problemele politice importante a scăzut în general de când a devenit prim-ministru Sursa foto YouGov

Încrederea în capacitatea de judecată a lui Rishi Sunak în ceea ce privește problemele politice importante a scăzut în general de când a devenit prim-ministru Sursa foto YouGov

Prețioasa reputație a lui Sunak pentru competență și hotărâre a dispărut

La concursul de conducere de anul trecut, Rishi Sunak le-a spus membrilor conservatori că el este candidatul competenței. Și, într-adevăr, la preluarea mandatului, britanicii au fost de acord că era un personaj competent, cu 50% la 22%. Acea reputație prețuită de competență a dispărut acum. Publicul îl consideră acum incompetent cu 46% la 34%. Aceasta reprezintă o scădere netă de 40 de puncte, de la +28 la -12.

Reputația personală a lui Sunak este diminuată pe toate fronturile. Dar nu este în niciun domeniu mai mult decât cel al hotărârii. Aici s-a văzut cum reputația sa de politician decisiv a scăzut de la un scor net de +37 la -19. Aceasta este o scădere de 55 de puncte.

Credința că Sunak este mai degrabă puternic decât slab a primit o lovitură substanțială. Aceasta a scăzut de la +15 anul trecut la -35 acum. În prezent, cel mai bun lucru care poate fi spus despre Sunak de către public este că nu este rasist (+50) și nu este leneș (+40).

Reputația personală a lui Rishi Sunak a primit o lovitură generală în primul său an ca prim-ministru, în special atunci când vine vorba de hotărâre, competență și forță Sursa foto YouGov

Reputația personală a lui Rishi Sunak a primit o lovitură generală în primul său an ca prim-ministru, în special atunci când vine vorba de hotărâre, competență și forță Sursa foto YouGov

Rishi Sunak este încă văzut ca o îmbunătățire față de Liz Truss și Boris Johnson

La preluarea mandatului de la Liz Truss, 68% dintre britanici au declarat că se așteaptă ca Rishi Sunak să fie un prim-ministru mai bun decât predecesorul său de scurtă durată. Un an mai târziu, publicul încă mai crede acest lucru, deși la o rată diminuată de 59%.

De asemenea, aceștia tind în continuare să creadă că Sunak este o îmbunătățire față de Boris Johnson. 38% dintre ei afirmând acest lucru față de 41% anul trecut. Totuși, numărul celor care cred că este mai rău decât Johnson a crescut ușor, de la 15% la 22%.

Cu toate acestea, Sunak se descurcă mai puțin bine în comparație cu alți prim-miniștri. Publicul este acum împărțit în trei categorii atunci când îi compară pe Rishi Sunak și Theresa May – 30% spun că May este mai bună, 28% spun că Sunak este superior, iar 31% îi consideră aproximativ la fel. În 2022, doar 16% crezuseră că Sunak se va dovedi a fi mai rău decât May.

De asemenea, pentru mulți britanici, David Cameron pare un premier mai bun decât Sunak. Numărul celor care spun că Cameron este superior lui Sunak a crescut de la 20% la 36%, în timp ce, în același timp, numărul celor care consideră că Sunak este cel mai bun dintre cei doi a scăzut de la 25% la 16%.

Britanicii sunt, de asemenea, mai predispuși să creadă că Gordon Brown, Tony Blair, John Mayor și Margaret Thatcher au fost prim-miniștri mai buni decât a fost Sunak decât să creadă contrariul, conform yougov.co.