Lumea la zi

Americanii ar putea vinde First Bank România! Tranzacția se ridică la 150 de milioane de euro

Sediu First Bank
Sursă foto: ProAlba

Fondul american de investiții JC Flowers ar avea de gând ca în următoarea perioadă să vândă filiala First Bank din țara noastră, susțin mai multe persoane care cunosc detalii ale acestei posibile tranzacții. Pentru a găsi un potențial cumpărător și a evalua interesul de pe piață, reprezentanții firmei de investiții ar fi cooperat cu Societe Generale SA, au mai spus sursele citate.

Dacă va avea loc, vânzarea First Bank România ar putea fi evaluată în jurul a aproximativ 150 de milioane de euro, au mai spus aceste persoane.

Până acum, sursele au mărturisit că reprezentanții JC Flowers au purtat discuții preliminare pentru a finaliza această tranzacție cu grupul italian UniCredit. Însă, între timp, italienii au decis să nu mai avanseze în negocieri și, implicit, să nu meargă mai departe cu o ofertă, scrie Economedia.

Istoria First Bank în România

La finele anului 2017, americanii de la JC Flowers au cumpărat Piraeus, pe care, ulterior, în 2018 au rebranduit-o sub numele de First Bank.

La acea vreme achiziția Piraeus s-a ridicat la aproximativ 35 milioane de euro.

După, în anul 2019, JC Flowers a decis să cumpere și sucursala locală a grupului israelian Leumi, pentru circa 90 milioane lei, pe care a integrat-o în 2020 sub First Bank.

Conform datelor financiare, banca First Bank a încheiat anul 2021 cu un profit de 57,1 milioane lei, după o pierdere de 70,7 milioane lei înregistrată în 2020.

Primul card virtual cu CVV dinamic din România

First Bank România a fost instituția bancară din România care a lansat primul card virtual cu cod dinamic CVV (n.r. – Card Verification Value la Visa).

Potrivit băncii, acest card este un instrument de plată electronic, fără numerar, emis de bancă pe numele deţinătorului. Acesta nu are suport fizic sau PIN şi poate fi utilizat atât online, cât şi la tranzacţiile POS, scrie Ziarul Financiar.

Experții spun că acest card vine cu un mare avantaj: îi oferă utilizatorului posibilitatea de a plăti în siguranță, de oriunde, prin utilizarea gadget-urilor moderne (e.g. ceas, telefon).

Însă, nu trebuie deglijat faptul că acestea au incorporat un CVV dinamic, care simplifică numărul de paşi necesari pentru cumpărăturile online crescând în acelaşi timp siguranţa acestora.

„Mulţi dintre noi optăm pentru cumpărăturile online, pentru că ne facilitează accesul la produsele dorite, însă nici aceste achiziţii nu sunt lipsite de riscuri şi nu trebuie să uităm asta. Cumpăraturile pe internet sunt mai sigure cu utilizarea unui CVV dinamic, această informaţie schimbându-se periodic şi făcând copierea datelor inutilă. Plata la POS este mai sigură, dar şi mai facilă atunci când este făcută cu ceasul sau telefonul mobil pentru că acestea folosesc biometria şi autentificarea posesorului la orice plată. Foarte important, utilizarea unui card virtual şi a transferului TopUp de bani de pe alt card îţi oferă un acces aproape instant la cumpărături. Iată câteva dintre motivele pentru care un card cu un CVV dinamic şi utilizare la POS doar prin portofelul electronic Apple Pay sau Google Pay devine o opţiune mult mai confortabilă şi sigură“, a susținut Ionuţ Encescu, head of products&digital innovation hub la First Bank pentru cei de la Ziarul Financiar.