Infofinanciar > Lumea la zi > America are nevoie de mai mulți instalatori. Generația Z a răspuns chemării
Lumea la zi

America are nevoie de mai mulți instalatori. Generația Z a răspuns chemării

Generația Z a răspuns chemării
Sursa foto: wsj.com

Meseriile calificate devin din nou atrăgătoare pentru cea mai tânără cohortă de muncitori americani. Mulți dintre aceștia aleg să părăsească calea colegiului.

Creșterea salariilor și noile tehnologii în domenii precum sudura sau prelucrarea mecanică le oferă meseriilor de specialitate o imagine mai bună. Le ajută să scape de imaginea de muncă murdară și de nivel inferior. Creșterea scepticismului cu privire la rentabilitatea unei educații universitare, costul căreia a crescut în deceniile recente, adaugă și ea la strălucirea lor.

America are nevoie de mai mulți instalatori

Înscrierea în programele de formare profesională înregistrează o creștere fulminantă. În timp ce înscrierea generală în colegii comunitare și instituții de învățământ superior de patru ani a scăzut. Numărul de studenți înscriși în colegii comunitare cu focus pe formarea profesională a crescut cu 16% anul trecut.

A ajuns la cel mai înalt nivel din 2018, când National Student Clearinghouse a început să urmărească astfel de date. Numărul studenților care studiază meserii în construcții a crescut cu 23% în această perioadă, în timp ce cei din programele care acoperă HVAC-ul și întreținerea și repararea vehiculelor au crescut cu 7%.

,,Este o rută foarte inteligentă pentru copiii care vor să găsească ceva. Nu sunt entuziasmați de mersul la colegiu”, spune Tanner Burgess, în vârstă de 20 de ani. A absolvit un program de sudură de nouă luni în toamna trecută.

Deși inițial și-a imaginat că va merge la colegiu, ruta a început să-i pară mai puțin atrăgătoare în timpul pandemiei. A văzut că părinții săi, ambii lucrători în domeniul tehnologiei, stăteau la computere întreaga zi. Și-a dat seama că nu îi place ideea de a-și petrece viața așezat în fața unui ecran.

După ce s-a documentat despre meseriile calificate, s-a hotărât să devină sudor. „Mi s-a părut interesant pentru că implică mult foc”, spune Burgess, care acum ajută la instalarea conductelor pentru un nou spital din San Diego.

Burgess a decis să urmeze o carieră în meserii calificate

Un loc de muncă sigur și perspectiva unor venituri în creștere constantă nu au dăunat nici ele. După cinci ani în profesie. Spune că se așteaptă să câștige un venit anual cu șase cifre, bazat pe ceea ce vede că câștigă alții din jurul său. ,,Simt că la finalul zilei, fac ceva fizic și există un sentiment de împlinire”, spune el.

Deși era un adept al colegiului, Burgess a decis să urmeze o carieră în meserii calificate, fiind nemulțumit de perspectiva unei vieți petrecute în spatele unui ecran de calculator. O imagine dintr-o clasa de metalurgie la Sheboygan South High School. Steve Schneider, un consilier școlar, spune că noile tehnologii au făcut ca cursurile de formare profesională să devină mai populare.

O lipsă de muncitori calificați, cauzată de retragerea în pensie a electricienilor, instalatorilor și sudorilor mai în vârstă, determină creșterea costurilor cu forța de muncă, așa cum au constatat mulți proprietari de locuințe șocați de prețuri în timp ce demarau reparații și renovări în ultimii ani.

Salariul median pentru noile angajări în construcții a crescut cu 5,1%. A ajuns la 48.089 de dolari anul trecut. În comparație, noile angajări în serviciile profesionale au câștigat anual 39.520 de dolari. În creștere cu 2,7% față de 2022, potrivit datelor furnizate de furnizorul de servicii de plată ADP.

75% au declarat că ar fi interesați de școlile profesionale

Este al patrulea an în care salariul median anual pentru noile angajări în construcții a depășit câștigurile pentru noile angajări în sectoarele serviciilor profesionale și de informații. Cum ar fi contabilii sau lucrătorii de întreținere IT, spune ADP.

Cererea de ucenicie în meserii, care permite studenților să combine experiența de muncă cu un curs de studiu adesea plătit de angajatori, a explodat în ultima vreme. Într-un sondaj al companiei de software Jobber din anul trecut. 75% au declarat că ar fi interesați de școlile profesionale care oferă instruire plătită la locul de muncă.

Creșterea inteligenței artificiale generative schimbă calculele de carieră pentru unii tineri. Majoritatea respondenților din sondajul Jobber au declarat că cred că locurile de muncă albastre oferă o securitate mai mare în muncă decât cele albe.

Aproape 80% dintre respondenții din sondajul Jobber au declarat că părinții lor îi îndeamnă să meargă la colegiu. Profesiile dominate de lucrători cu diplomă universitară câștigă în general mai mult în timp. Lucrătorii din serviciile profesionale și de afaceri, de exemplu, câștigă un median de 78.500 de dolari, comparativ cu 69.200 de dolari în construcții, potrivit ADP.

Cei mai mulți angajatori preferă să angajeze persoane cu experiență

,,Vă voi spune sincer, mi-a luat un pic de timp să mă obișnuiesc”, spune mama lui Burgess, Lisa Hopkins, care a studiat dramaturgia și istoria artei înainte de a obține un MBA. Ea nu a avut prea multă expunere la meserii, dar spune că este încântată că fiul ei a găsit ceva ce îi place cu perspective bune. ,,El deja se gândește, ‘Vreau să-mi cumpăr prima casă până când am 24 de ani. Nu am datorii, am intrat pe drumul cel bun”.

Chiar dacă meseriile calificate pot fi profitabile, ele pot avea un impact fizic dur. În unele piețe, absolvenții au întâmpinat dificultăți în obținerea unor poziții de muncă în construcții noi, pe măsură ce noua construcție s-a încetinit. Cei mai mulți angajatori preferă să angajeze persoane cu experiență, spune Curt Nordal, un recrutor cu sediul în Riverside, California. Specializat în roluri comerciale de HVAC.

Alezet Valerio, în vârstă de 18 ani, a început la un șantier de construcții din Phoenix acum nouă luni, imediat după absolvirea liceului. A fost surprinsă când, pe lângă învățarea cum să monteze gips-cartonul. Supervizorii ei au început să o antreneze și să ruleze un robot care ajută la amenajarea șantierului, conform wsj.com.