Infofinanciar > Info > România și Bulgaria, cele mai bune țări pentru angajatori. Cele mai mici costuri ale forței de muncă din UE
Info

România și Bulgaria, cele mai bune țări pentru angajatori. Cele mai mici costuri ale forței de muncă din UE

muncă autostrada salariu (sursă foto: cancan.ro)
Sursa foto: arhiva companiei

Potrivit statisticilor europene, cele mai mici costuri orare cu forța de muncă au fost consemnate anul trecut în Bulgaria (9,3 euro). Mai apoi urmează România (11 euro) și Ungaria (12,8 euro).

Acest lucru s-a întâmplat în timp ce cele mai ridicate costuri au fost înregistrate în Luxemburg (53,9 euro), Danemarca (48,1 euro) și Belgia (47,1 euro).

Noile informații de la Eurostat

Conform datelor publicate miercuri, 27 martie, de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), costurile medii orare cu forța de muncă în întreaga economie au fost estimate anul trecut la 31,8 euro în UE și la 35,6 euro în zona euro. Asta comparativ cu 30,2 euro în UE și 34 euro în zona euro în 2022.

Costurile medii orare ascund diferențe considerabile între statele membre ale Uniunii Europene. Cele mai scăzute costuri orare cu forța de muncă au fost înregistrate anul trecut în Bulgaria (9,3 euro), România (11 euro) și Ungaria (12,8 euro). Asta în timp ce cele mai ridicate au fost înregistrate în Luxemburg (53,9 euro), Danemarca (48,1 euro) și Belgia (47,1 euro).

Costurile medii orare în 2023

În 2023, costurile medii orare cu forța de muncă în industrie au fost de 32,2 euro în UE. Și de 38 euro în zona euro. În construcții acestea au ajung la 28,5 euro în UE și 31,9 euro în zona euro. Iar în servicii au fost de 31,8 euro în UE și de 34,8 euro în zona euro.

În sectorul economic non-business (fără să fie luată în considerare administrația publică), costurile medii orare cu forța de muncă au fost de 32,4 euro în UE și de 35,7 euro în zona euro.

Costul orar cu mâna de lucru include atât costurile salariale, cât și costurile non-salariale. De asemenea, include și contribuțiile sociale plătite de angajatori. Ponderea costurilor non-salariale în costul total al forței de muncă în întreaga economie a fost anul trecut de 24,7% în UE și de 25,5% în zona euro.

Cea mai scăzută pondere a costurilor non-salariale a fost înregistrată în Malta (1,4%). Următoarea a fost România (5%) și Lituania (5,4%). Cea mai ridicată a fost în Suedia (32,2%) și Franța (31,9%).

Costuri orare mai mari

În 2023, față de anul anterior, costurile orare cu forța de muncă în întreaga economie exprimate în euro s-au majorat  cu 5,3% în UE. Și cu 4,8% în zona euro.

În zona euro, costurile orare cu forța de muncă s-au majorat  în toate țările membre. Cel mai important avans a fost consemnat în Croația (14,2%). Mai apoi, următoarele țări au fost Lituania (12,4%) și Estonia (11,7%).

În ceea ce privește țările din afara zonei euro, costurile orare cu forța de muncă exprimate în moneda națională s-au majorat anul trecut în toate statele membre. Cea mai mare creștere a fost înregistrată în Ungaria (17%). Mai apoi, costurile s-au majorat în România (16,5%), Bulgaria (14%) și Polonia (12,4%). Cea mai mică creștere a fost în Danemarca (2,7%), conform realitatea.net