Infofinanciar > Info > Amenzile date de primării vor fi preluate de ANAF. Dacă nu sunt încasate în doi ani, intervine executarea silită
Info

Amenzile date de primării vor fi preluate de ANAF. Dacă nu sunt încasate în doi ani, intervine executarea silită

ANAF
Sursa foto: Jurnalul

Executarea silită a sumelor care provin din amenzile date de către primării vor fi preluate de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), dar doar în cazul în care autoritatea administrativ-teritorială competentă nu reușește să încaseze sumele respective, într-un termen de maximum doi ani de la stabilirea titlului executoriu. 

Aceasta este noua prevedere care se regăsește într-un nou proiect adoptat de Senat pe data de 15 mai, luni. Proiectul a fost adoptat cu 85 de voturi „pentru”, 19 abțineri și un singur vot „împotrivă”. 

În ce scop a fost adoptată noua lege 

„Această lege are un dublu obiectiv, acela de a crea puţină ordine în cadrul primăriilor pornind de la o dispoziţie care aduce în mod normal venituri la bugetul primăriei şi anume amenzile din contravenţii. Aceste amenzi nu sunt executate, nu sunt plătite de bunăvoie şi cele mai multe primării sunt nevoite să demareze proceduri de executare silită. Nu ai cum să ceri unei primării de 1000 – 3000 de locuitori să aibă un compartiment care să facă doar executare silită. Pentru că în foarte multe cazuri aceste amenzi nu se încasează. 

 Dacă ele se încasează de bunăvoie într-un termen de doi ani de zile, sunt bani veniţi la bugetul primăriei. Dacă nu, această iniţiativă propune ca procedura de executare să treacă la ANAF. Pentru că ANAF-ul are cu siguranţă alte mijloace, poate face în aşa fel încât legea să fie cu adevărat respectată. Nu e vorba doar de un serviciu făcut primăriilor care nu pot să execute silit, ci este pur şi simplu o formă prin care noi (…) trebuie să cerem respectarea legii.”, a susţinut în plen iniţiatorul proiectului, senatorul PSD Robert Cazanciuc. 

Astfel, în cazul în care, în termen de doi ani de la luarea în evidență a amenzilor contravenționale și penalităților aferente, acestea nu au putut fi încasate de către autoritatea administrativ-teritorială din varii motive, ce nu țin de organul de executare silită a unității competente, după epuizarea tuturor formelor de executare silită prevăzute de lege, urmează să se autosesizeze Ministerul Finanțelor și ANAF. Din acel moment, Agenția Națională de Administrare Fiscală va prelua executarea silită a sumelor datorate de contravenienți. 

Propunerea legislativă va reglementa și regimul juridic al contravențiilor 

Conform oficialilor, propunerea legislativă ar avea scopul de „a elimina din analiza veniturilor bugetului local a unor potenţiale venituri cu posibilitate redusă de încasare, iar pe de altă parte prin transferul acestora în perioada de prescripţie către organul de executare silită constituit în cadrul ANAF care are pârghii suplimentare de identificare a debitorilor şi de executare a amenzilor, valorificarea acestora la bugetul de stat”, potrivit G4Media.

Noul proiect ce ține de reglementarea achitării amenzilor contravenționale și executarea silită de către stat va fi trimis în următoarea perioadă spre dezbatere la Camera Deputaților, care servește rolul de for decizional în acest caz.