Infofinanciar > Info > ANAF trimite notificări persoanelor fizice! Ce trebuie să facă românii după ce le-au primit
Info

ANAF trimite notificări persoanelor fizice! Ce trebuie să facă românii după ce le-au primit

ANAF
sursă foto: economedia.ro

Reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au anunțat recent că au început să trimită notificări către persoanele fizice din România. Astfel, aceștia au anunțat inițierea noii proceduri de a anunța cetățenii că urmează un control. Reprezentanții instituției vin cu recomandarea ca această notificare să nu fie ignorată, ci din contră, ci din contră, la acestea trebuie trimis un răspuns cât mai rapid posibil.

„Este bine ca oamenii să le sesizeze, să răspundă ANAF și să-și clarifice problemele”, a declarat pentru cei de la HotNews Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Lucian Heiuș. Acesta susține că această nouă metodă de notificare a fost lansată recent, este prima lună în care aceasta se folosește acest sistem, iar tocmai de aceea există posibilitatea erorilor.

Problemele vor fi rezolvate

Cele mai multe probleme ar urma să apară în cazul persoanelor fizice, însă reprezentanții instituției fiscale au declarat că sunt în proces de rezolvare. Cei de la ANAF au anunțat că acest lucru se întâmplă pentru că noua procedură este deja la început.

Unele dintre aceste notificări primite de persoanele fizice din România fac referire la nedepunerea la termen a declarației de impunere, iar astfel vor fi luate în considerare veniturile din anul 2018 până în anul 2021. Reprezentanții ANAF susțin că într-o astfel de situație, românii ar trebui să mai dețină încă recipisele, asta dacă au depus Declarația Unică în această perioadă de timp. Cele pentru anul 2022 se declară în 2023, deci nu ar fi motiv de analiză pentru cei de la ANAF până acum.

Care este termenul limită

Dacă persoanele fizice din România au primit din partea autorității fiscale astfel de notificări, termenul limită de răspuns este de 30 de la zile de la data primirii notificării ce face referire la reanalizarea situației financiare. Reprezentanții ANAF au mai declarat și că: „depunerea sau corectarea declarațiilor urmare a notificării nu împiedică organul fiscal să vă selecteze pentru efectuarea unei acțiuni de verificare a situației fiscale personale, însă numai după împlinirea termenului menționat”, adică după cele 30 de zile calendaristice.

De această dată, însă, răspunsurile la aceste notificări pot fi trimise și în format electronic, căci reprezentații ANAF pun la dispoziție românilor formularul electronic de contact SPV sau la adresa de e-mail notificare.vpse@anaf.ro.

Cum se realizează această notificare de conformare?

Pentru a realiza verificarea situației fiscale personale ale persoanelor fizice, angajații Agenției Naționale de Administrare Fiscală au trebuit să realizeze:

        o analiză de risc

         pregătirea notificării de conformare;

        selecția persoanelor care vor fi supuse verificării

Astfel, veniturile declarate sau estimate ca fiind realizate în perioada analizată de către ANAF în cazul unei persoane fizice sunt determinate, în primul rând, pa baza următorilor indicatori fiscali şi patrimoniali, potrivit celor de la hotnews.ro:

veniturile declarate de persoana fizică şi/sau de plătitori;

– creşterile sau descreşterile elementelor patrimoniale ale persoanei fizice;

– cheltuielile personale efectuate;

– fluxurile de trezorerie.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.