Infofinanciar > Lumea la zi > Amenzi usturătoare pentru șoferi! Senatul va da un vot suprem asupra legii despre RCA
Lumea la zi

Amenzi usturătoare pentru șoferi! Senatul va da un vot suprem asupra legii despre RCA

Amenzi usturătoare pentru șoferi!
Sursa foto: asirom.ro

Astăzi, 25 martie, Senatul va da un vot final asupra legii referitoare la polița RCA, care este obligatorie pentru asigurarea auto. Aceasta înseamnă că amânarea aplicării măsurilor preconizate se va încheia. Conform noilor reglementări, șoferii riscă să fie amendați cu sume de până la 10.000 de lei. Opțiunea de a achiziționa polițe valabile doar o lună va fi eliminată.

Conform unui amendament adoptat luni în Senat la legea RCA. Păgubiții nu vor mai putea primi în avans de la asigurători sume mai mari de 400 de euro pentru efectuarea reparațiilor în regie proprie la mașinile avariate.

Amenzi usturătoare pentru șoferi!

,,Ne interesează ca daunele să fie reparate în service-uri autorizate. Nu în spatele blocului, și al doilea aspect este ca sumele plătite de asigurători pentru reparații să fie fiscalizate”, a declarat senatorul PSD Daniel Zamfir.

Se va introduce posibilitatea de a plăti polițele de asigurare auto obligatorie (RCA) în rate sau sub formă de franșiză. Sfârșitul amânării legii RCA vine odată cu votul final în Parlament, prevăzut pentru luni, 25 martie. În consecință, șoferii vor putea achiziționa polițe de asigurare pentru vehiculele lor doar pe durate de 3, 6 sau 12 luni.

Cei care nu își vor reînnoi polița obligatorie în decurs de 30 de zile de la expirare vor suporta tarife mai mari. Amenzile pentru cei surprinși fără RCA se vor majora de cinci ori. De la suma actuală de 2.000 de lei la 10.000 de lei.

Legea propusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru introducerea asigurării obligatorii pentru trotinetele și bicicletele electrice este în centrul atenției. Propunerile întâmpinate cu multe critici din partea reprezentanților transportatorilor. Susțin că aceste modificări vor duce la o majorare a costului polițelor cu până la 40%, fără să ofere vreun beneficiu palpabil pentru asigurați.

Prețul polițelor RCA a crescut cu până la 20%

În contextul actual, în România, din cele peste zece milioane de autoturisme înmatriculate, doar 6,3 milioane sunt însoțite de o poliță RCA valabilă. Aceste propuneri vin într-un moment în care legislația privind asigurările auto este deja supusă unor schimbări semnificative. În ultimul an și jumătate, prețul polițelor RCA a crescut cu până la 20%. În funcție de capacitatea cilindrică a autoturismului.

Reprezentanții transportatorilor contestă vehement aceste măsuri. Au afirmat că vor aduce doar o creștere semnificativă a costurilor fără a oferi vreun avantaj real pentru asigurați. Această dezbatere are loc chiar în plenul Senatului. Unde se finalizează votul asupra legii RCA, cu modificări care ar putea avea un impact substanțial asupra șoferilor.

În ultimele 18 luni, costurile asigurării RCA au înregistrat o creștere de până la 20%. În special în funcție de cilindreea autovehiculului. În plus, în viitorul apropiat, ar putea deveni posibil să optăm pentru polițe cu sistem de franșiză.

Practic, atunci când alegem această variantă la încheierea poliței obligatorii, vom primi o reducere de aproximativ 10% din partea companiei de asigurări. Prin adoptarea sistemului de franșiză și obținerea reducerii în prețul poliței RCA. Vom fi ulterior responsabili de a plăti o sumă suplimentară în cazul unui accident, conform mediaflux.ro.