Infofinanciar > Lumea la zi > Problema aderării Suediei la NATO. Guvernul Ungariei refuză să se întâlnească cu senatorii americani
Lumea la zi

Problema aderării Suediei la NATO. Guvernul Ungariei refuză să se întâlnească cu senatorii americani

Ungaria, viza de invitat Sursă foto: Evenimentul istoric
Sursă foto: Evenimentul istoric

O delegație bipartizană de senatori americani a efectuat duminică o vizită oficială în capitala Ungariei. Aceștia au cerut guvernului naționalist să aprobe imediat cererea Suediei de aderare la NATO. Ungaria este singurul dintre cei 31 de membri actuali ai NATO care nu a ratificat candidatura Suediei. Guvernul ungar se confruntă cu presiuni tot mai mari pentru a acționa după ce a amânat demersul timp de peste 18 luni. Deoarece admiterea unei noi țări în alianța militară necesită o aprobare unanimă.

Senatorii aflați în vizită au anunțat că vor prezenta o rezoluție comună în Congres. Prin care vor condamna presupusele regrese democratice din Ungaria. De asemenea, vor îndemna guvernul premierului Viktor Orbán să ridice blocajul în ceea ce privește integrarea transatlantică a Suediei.

Ungaria impune un blocaj la nivelul NATO

„Prin aderare, Ungaria și premierul dumneavoastră vor face un mare serviciu națiunilor iubitoare de libertate din întreaga lume”, a declarat senatorul Thom Tillis, un republican din Carolina de Nord, în timpul unei conferințe de presă la ambasada SUA din Budapesta. Rezoluția a fost scrisă de Tillis și de senatorul Jeanne Shaheen, un democrat din New Hampshire. Alături de ei în delegația de la Budapesta s-a aflat senatorul Chris Murphy, un democrat din Connecticut.

Shaheen a declarat că a fost „dezamăgitor” faptul că niciun membru al guvernului ungar nu a acceptat invitația de a se întâlni cu delegația. Dar că speră ca aderarea Suediei să fie înaintată spre ratificare atunci când legislatorii ungari se vor reuni din nou pe 26 februarie. Murphy a declarat că refuzul guvernului lui Orbán de a se întâlni a fost „ciudat și îngrijorător”. Dar că responsabilitatea de a face presiuni pentru un vot îi revine liderului de lungă durată. „Suntem suficient de înțelepți în ceea ce privește politica de aici pentru a ști că, dacă premierul Orbán vrea ca acest lucru să se întâmple, atunci parlamentul poate merge mai departe”, a spus el.

Impunerea unor sancțiuni

La începutul acestei luni, senatorul american Ben Cardin, un democrat din Maryland și președinte al Comisiei pentru relații externe a Senatului, a evocat perspectiva impunerii de sancțiuni Ungariei pentru comportamentul său. Acesta l-a numit pe Orbán „cel mai puțin fiabil membru al NATO”. În rezoluție, senatorii notează „rolul important pe care Ungaria îl poate avea în securitatea europeană și transatlantică”. Dar subliniază faptul că nu și-a respectat promisiunile anterioare de a nu fi ultimul aliat NATO care să semneze aderarea Suediei.

Ungaria, se arată în rezoluție, „nu s-a alăturat tuturor celorlalte state membre NATO pentru a aproba aderarea Suediei la NATO. Nerespectând angajamentul de a nu fi ultimul care să aprobe o astfel de aderare. Dar și punând în pericol securitatea transatlantică într-un moment cheie pentru pacea și stabilitatea în Europa”.

Conflicte Ungaria-Suedia

Orbán, un naționalist convins care conduce Ungaria din 2010, a declarat că este în favoarea integrării Suediei în NATO. Dar că legislatorii din partidul său au rămas neconvinși din cauza „minciunilor flagrante” ale politicienilor suedezi cu privire la starea democrației din Ungaria.

Însă, în discursul despre starea națiunii ținut sâmbătă la Budapesta, Orbán a indicat că legislativul maghiar ar putea ceda în curând. „Este o veste bună că disputa noastră cu Suedia se apropie de o concluzie. Ne îndreptăm spre ratificarea aderării Suediei la NATO la începutul sesiunii de primăvară a Parlamentului” a explicat șeful guvernului ungar.

Relații apropiate cu Rusia și China

Rezoluția senatorilor critică relațiile din ce în ce mai calde ale lui Orbán cu Rusia și China. Deși Ungaria și-a deschis porțile pentru refugiații ucraineni care au fugit de invazia Moscovei, a „rezistat și a diluat sancțiunile Uniunii Europene în ceea ce privește Federația Rusă”, se arată în raport. Orbán, considerat pe scară largă drept cel mai apropiat aliat al Kremlinului în UE, a fost mult timp criticat. Pentru că a ignorat standardele blocului privind democrația și statul de drept. UE a reținut fonduri de miliarde de euro de la Budapesta din cauza unor presupuse încălcări ale normelor sale.

De asemenea, guvernul Ungariei a adoptat o poziție din ce în ce mai adversă față de administrația președintelui Joe Biden. Acuzând SUA că încearcă să influențeze viața publică maghiară. Péter Szijjártó, ministrul de Externe al Ungariei, a declarat vineri că a salutat vizita senatorilor. Dar că „nu merită să încerce să exercite presiuni asupra noastră, pentru că suntem o țară suverană”. „Ne bucurăm că vin aici pentru că pot vedea cu ochii lor că tot ceea ce citesc despre Ungaria în presa liberală americană este o minciună sfruntată”, a declarat Szijjártó, conform The Washington Post .