Infofinanciar > Info > Codul Rutier, din nou schimbat! Poliția poate aplica acum amenzi de pănâ la 14.500 de lei
Info

Codul Rutier, din nou schimbat! Poliția poate aplica acum amenzi de pănâ la 14.500 de lei

cod rutier sursă foto: a1.ro
FOTO: a1.ro

Demnitarii anunță noi modificări în Codul Rutier și propun amenzi mai mari pentru proprietarii autoturismelor care își împrumută mașinile fără a ține cont de noile prevederi. Sancțiunile care pot ajunge până la 14.500 de lei pot fi aplicate și de poliția locală. Noile prevederi a proiectului de lege validat de demnitari, vine la pachet cu obligativitatea proprietarilor care și-au împrumutat autovehiculele de a prezenta organelor legii date despre identitate șoferului, poliția locală nu mai face excepție.

Norma se aplică și în cazul autoturismelor deținute de persoanele juridice. Abaterea de la prevederile legale oferă posibilitatea oamenilor îmbrăcați în uniformele Poliției Locale să aplice sancțiuni considerabile celor care nu respectă legea.

Nerespectarea prevederilor legii poate aduce după sine între nouă și maxim 20 de puncte amendă

Potrivit actului normativ votat de demnitari arată faptul că proprietarii de turisme care-și împrumută autoturismele și refuză să precizeze datele celor cărora le-au împrumutat mașinile pot fi sancționați cu minim nouă și maxim 20 de puncte-amendă, conform categoriei a IV-a de sancțiuni.

În momentul de față punctul amendă este de 145 de lei, prin urmare, sancțiunile se vor încadra între 1305 și 2900 de lei pentru persoanele fizice, în timp ce pentru mașinile înregistrate pe numele firmelor, acestea pot ajunge și la 14500 de lei, fiind cuprinse în categoria a V-a de sancțiuni.

Modificările aduse OUG 195/2002 privind Codul Rutier introduce obligativitatea proprietarilor auto de furniza datele de identificare a persoanelor care au împrumutat autoturismele respectivele chiar și agenților de poliție locală. „La solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice”, potrivit modificărilor aduse OUG 195/2002.

Sancțiunea trebuie achitată integral

Avocat.net subliniază faptul că Poliția Locală are dreptul de a solicitat datele de identificare don în cazul exercitării competențelor în domeniul circulației pe drumurile publice, în situațiile în care vehiculul este staționat sau parcat neregulamentar.

Este important de amintit că amenda trebuie achitată integral, în acest caz nu se aplică regula plății a jumătate din minimul amenzii în cel mult 15 zile,

„În considerarea faptului că polițiștii locali vor avea competența de a solicita datele de identificare ale conducătorilor autovehiculelor oprite/ staționate/ parcate neregulamentar, se va reduce numărul de încălcări ale normelor legale privind oprirea/ staționarea/ parcarea, având în vedere și faptul că sancțiunile pentru necomunicarea datelor de identificare ale conducătorilor autovehiculelor sunt mai mari decât cele pentru oprirea/ staționarea/ parcarea neregulamentară”.

Pentru a intra în forță proiectul de lege trebuie promulgat de Klaus Iohannis și publicat în Monitorul oficial, potrivit b1tv.ro.