Infofinanciar > Info > Amenzi de 5.800 de lei pentru șoferi. La ce trebuie să fie aceștia atenți
Info

Amenzi de 5.800 de lei pentru șoferi. La ce trebuie să fie aceștia atenți

amenda
Sursa foto: playtech.ro

Șoferii care circulă fără ITP valabil vor avea mari probleme. În urma modificărilor Codului Rutier, valorile amenzilor au crescut enorm de mult. În acest fel, cei care nu au inspecția tehnică periodică făcută vor trebui să scoată câteva mii de lei dacă vor fi amendați.

Obligația de a face inspecția tehnică îi revine persoanei care deține și certificatul de înmatriculare sau de înregistrate al autoturismului. Această verificare se face o dată la doi ani, dar cei care dețin mașini mai vechi sunt obligați să facă această verificare în fiecare an.

ITP expirat, amenzi uriașe

Amenda dată de politiști, în ceea ce privește lipsa ITP-ului valabil, va ajunge la 5.800 de lei. Polițistul aplică în acest caz două sancțiuni: una pentru că se circulă fără ITP valabil, iar cealaltă pentru că se suspendă înmatricularea. Acumulate, cele două contravenții vor avea valori cuprinse între 2.610 lei și 5.800 d elei.

Potrivit Registrului Auto Român, de la ultimele modificări aduse Codului Rutier, probleme care apar în urma inspecției tehnice periodice sunt acum clasificate în trei categorii, în funcție de gravitatea problemei: minore, majore și periculoase.

Acest noi schimbări aduse Codului Rutier vizează autoturismele de uz casnic, nefiind incluse mașinile ce se ocupă cu transportul de persoane, respectiv de marfă.

Categoriile care nu au suferit schimbări

La următoarele categorii nu au fost realizate schimbări în ceea ce privește perioada la care trebuie să se realizeze inspecția tehnică periodică:

– autovehicule destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, mai mult de opt locuri pe scaune: la șase luni;

– autovehicule destinate transportului de persoane și care efectuează transport de persoane în interes personal, care au, în afara locului conducătorului, mai mult de opt locuri pe scaune: la un an;

– autovehicule utilizate pentru transportul de persoane în regim de taxi sau în regim de închiriere: la șase luni;

– autovehicule utilizate pentru învățarea conducerii auto: la un an, cu excepția autovehiculelor utilizate pentru învățarea conducerii auto care au, în afara locului conducătorului, mai mult de opt locuri pe scaune, pentru care periodicitatea este de șase luni;

– autovehicule destinate transportului de mărfuri, având o masă totală maximă autorizată mai mare de 3.500 kg, remorci și semiremorci având o masă totală maximă autorizată mai mare de 3.500 kg, autovehicule destinate transportului de mărfuri, având o masă totală maximă autorizată care nu depășește 3.500 kg: la un an;

– motociclete, mopede, autovehicule cu trei roți și cvadricicluri: la doi ani;

– tractoare având o masă totală maximă autorizată mai mare de 3.500 kg: la un an;

– tractoare având o masă totală maximă autorizată care nu depășește 3.500 kg: la doi ani, , conform e-juridic.manager.ro.

Clasele de sancțiunii rutiere sunt după cum urmează:

– Clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă, adică amenzi între 290 și 435 de lei;

– Clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă, amenzi între 580 și 725 de lei;

– Clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă, amenzi între 870 și 1.160 de lei;

– Clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă, amenzi între 1.305 și 2.900 de lei;

– Clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă, amenzi de la 3.045 la 14.500 de lei;

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.