Info

Atenționare pentru șoferi după ce s-a aflat la cât a ajuns amenda pentru ITP expirat. Participanții la trafic din România, direct vizați

Amendă soferi
Sursă foto: Playtech.ro

Șoferii din România au parte de o atenționare la început de an, după ce s-a aflat exact la cât a ajuns amenda pentru un ITP la mașină expirat. Codul Rutier din 2023 stipulează exact la cât ajung penalizările în bani pentru cei care nu respectă regulile în această privință, în ideea în care Inspecția Tehnică periodică demonstrează că participanții la trafic circulă cu vehicule omologate care se află în deplină stare de siguranță pentru a nu prezenta un pericol atât la adresa șoferului și a pasagerilor, cât și a restului de mașini de pe drumurile publice.

Astfel, orice șofer care circulă pe drumurile publice trebuie să dețină, pe lângă un permis de conducere valid și o asigurare auto obligatorie, și documentele doveditoare că mașina este pusă la punct în privința condițiilor tehnice. În caz contrar, aceasta periclitează circulația la nivel național.

Care sunt condițiile pentru Inspecția Tehnică Periodică

Atunci când un șofer român circulă cu ITP expirat pe drumurile publice, el riscă o amendă contravențională serioasă. Conform prevederilor din Codul Rutier, Inspecția Tehnică Periodică (ITP) este obligatorie pentru toate autovehiculele care circulă pe drumurile publice din România.

Aceasta se efectuează doar de personal autorizat și avizat. Practic, în cadrul unei inspecții tehnice periodice pe care românii sunt obligați să le realizeze asupra vehiculelor pe care le dețin se măsoară o serie de aspecte legate de: noxele emise de motor, sistemul de direcție, cel de frânare dar și fluxul de lumină și poziția acestuia. Mai mult, la o inspecție tehnică mai sunt analizate și elementele care țin de componenta estetică a mașini, respectiv integritatea parbrizului, a caroseriei sau a anvelopelor. Orice adăugare de obiecte care nu sunt omologate poate duce la pierderea ITP-ului și interzicerea dreptului de a folosi un vehicul pe drumurile publice.

De asemenea, în funcție de vechimea mașinii, există o serie de termene în care trebuie realizată această verificare. Conform prevederilor, Inspecția Tehnică Periodică (ITP) se face la un an pentru mașinile mai vechi de 12 ani, la 2 ani pentru mașinile între 3 şi 12 ani şi la 3 ani pentru autoturismele noi. Mai mult, în ceea ce privește mașinile de transport persoane, taxi şi ride sharing, acestea sunt obligate să facă ITP-ul la şase luni şi în 2023.

Prețul unui ITP în 2023

Prețul unui ITP pentru acest an nu este fix și variază mereu atât în funcție de tipul mașinii, cât și de vechimea ei. Totuși, în medie, prețul pentru ITP în anul 2023 poate varia între 110 și 200 de lei le nivel național. De asemenea, el variază în funcție de service-ul ales pentru realizarea inspecției tehnice periodice, dar și de tipul autovehiculului, în condițiile în care unele companii solicită un cost diferențiat în funcție de motorizare, adică dacă mașina folosește drept combustibil benzină, diesel sau GPL

De exemplu, pentru un autoturism pe benzină sau diesel, prețul ITP în 2023 se situează între 120-150 de lei. Mai mult, costul diferă pentru microbuze, mașini autoutilitare sau autoturisme 4 × 4. Pentru acestea, prețurile sunt mai mari și pot varia între 160 și 200 de lei.

În același timp, vorbind despre motociclete şi mopede, costul ITP pentru anul în curs poate varia între 80 și 100 de lei.

La cât ajunge amenda pentru un ITP expirat în anul 2023

Conform Codului Rutier în vigoare, conducerea unei mașinii cu ITP expirat în 2023 reprezintă contravenție și este penalizată corespunzător de polițiștii rutieri. Mai mult, conducătorii auto care sunt prinși în trafic fără ITP valabil primesc amenzi usturătoare, alături de o serie de puncte de amendă serioase. Astfel, în 2023, amenda pentru ITP expirat se sancționează între 9 şi 20 puncte de amendă, iar acestea vor fi plătite conform noilor reglementări anunțate de Poliția Rutieră.

Ținând cont de faptul că punctul de amendă are echivalentul a 145 lei şi în 2023, după ce valoarea a fost plafonată pe anul acesta și a rămas la valoarea de anul trecut, amenzile pentru ITP expirat în 2023 sunt cuprinse între 1.305 şi 2.900 lei.