Infofinanciar > Info > Amendă usturătoare pentru românii care stau la bloc! Legea doar ce a trecut pe sub mâna lui Iohannis
Info

Amendă usturătoare pentru românii care stau la bloc! Legea doar ce a trecut pe sub mâna lui Iohannis

amenda bloc a1.ro
sursă foto: a1.ro

În această perioadă de iarnă, în care sistemele de încălzire a locuințelor sunt unele vitale, trebuie să se menționeze faptul că există câteva reguli stricte și clare în legătură cu acest subiect. Astfel, cetățenii care sunt la momentul actual racordați la sistemele de centralizare au obligația, potrivit legii, să monteze repartitoare de căldură care să ajute la măsurarea consumului de energie termică din locuință.

Aceste dispozitive vor deveni obligatorii, iar cei care nu respectă această regulă riscă amenzi usturătoare. Aproximativ  7 milioane de români locuiesc la momentul actual într-un apartament sau garsonieră la bloc, însă aseastă regulă se va aplica și sediilor de firme și birouri, sau alte entități private. Această regulă va începe să fie valabilă începând din iarna 2023-2024.

Legea a fost adoptată recent, în luna ianuarie, de către președintele României Klaus Iohannis și se specifică exact că până la data de 31 ianuarie 2023, toți cetățenii, persoane juridice sau fizice, trebuie să dețină în apartamentele lor sau în care activează, aceste repartitoare de căldură, asta doar dacă sunt racordați la sistemul public de căldură. Cine nu respectă această nouă reglemenatre, riscă o amendă de până la 1.000 de lei.

După mai multe întârzieri

Această regulă nu apare pentru prima dată în spațiul public românesc, asta pentru că s-a amânat de douî până la acest moment această regulă. Inițial, legea apare pentru prima dată în anul 2014 (Legea 121/2014, Legea Eficienței Energetice) ce specifica faptul că aceste repartitoare de căldură trebuiau să fie instalate până la finalul lui 2021, adică acum mai bine de un an de zile.

Nu a sot deloc greul, însă, ca aceste noi regulamente să fie amânate. Potrivit celor de la România TV, cândva prin anul 2021, membrii Camerei Deputaților au adoptat proiectul de lege depus de parlamentarii Uniunii Salvați România, proiect ce viza această amânare cu încă un an, adică la 31 ianuarie 2022. Însă, mai apoi, chiar la câteva zile după expirarea termenului, Klaus Iohannisa adoptat o nouă modificare a acestei legi, iar termenul s-a mai prelungit până la finele lui 2023.

Ce sunt aceste dispozitive

Repartitoarele acestea, care au fost, se pare, o mare controversă la nivelul cel mai înalt al țării,  au rolul exact de a măsura câtă energie termică se consumă într-o lună la un singur calofifer. Repartitoarele sunt prevăzute cu doi senzori: unul măsoară căldura dată de calorifer și altul aerul cald din cameră, iar astfel, aparatul acesta înregistrează consumul doar în cazul în care, temperatura radiatorului este mai mare decât temperatura aerului din âncăpere. Prin urmare, nu are importanță dacă în cameră există și o altă sursă de încălzire, de exemplu o aerotermă.

Repartitoarele pot fi montate doar de firmele autorizate de către membrii Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), iar pentru cine este interesat, lista tuturor acestora poate fi găsită pe site-ul instituției. Montarea unui repartitor pentru un calorifer costă între 50 și 70 de lei. Însă, pe lângă asta, cetățenii trebuie să plătească și citirea lunară care este între 2 și 7 lei pentru fiecare calorifer.