Info

Alimentație sănătoasă nu înseamnă doar legume. Care sunt produsele recomandate de medici

infofinanciar.ro
FOTO: infofinanciar.ro

Stilul de viața tot mai agitat din ultima perioadă dar și stresul influențează în mod negativ starea sănătății. În lipsa unei alternative prin care să schimbăm agitația cotidianului, alimentația sănătoasă poate limita efectele negative ale vieții dezorganizate.

Consumul echilibrat de alimente , prin care să combinăm atât legumele cât și carnea, reprezintă de fapt alimentația sănătoasă. Desigur, că este foarte important să respectăm câteva principii generale. De asemenea este necesar  ca produsele alimentare să fie benefice pentru organism.

Pentru a a vea un stil de viață sănătos nu este nevoie să evităm doar excesurile de zahăr și grăsimi sau să bem doi litri de apă, așa cum vedem pe la televizor. Important este să avem grijă ce anume și cum consumăm, dar și mixul de ingrediente al meniului nostru.

În ce constă alimentația sănătoasă

Moderația trebuie să facă parte din toate activitățile zilnice, valabil și pentru alimentația noastră zilnică. Prin urmare, trebuie să avem un echilibru în macronutrienți adică proteine, glucide sau grăsimi și micronutrienți ( minerale și vitamine).

Alimentația trebuie adaptată în funcție de activitățile, vârsta și de efortul pe care îl depune fiecare individ în parte.  Doctorii specialiști afirmă faptul că mesele trebuiă să conțină atâtea calorii cât îi sunt necesare organismului pentru a se reface. În termenii de specialitate acest lucru se numește o alimentație normocalorică.

Iată câteva aspecte generale care trebuiesc respectate pentru a avea o alimentație cât mai sănătoasă. Începem cu micul dejun, o masă esențială prin prisma faptului că organismul își face provizii pentru a rezista peste zi. Este indicat să avem trei mese pe zi și, la nevoie alte două gustări.

Legumele fac parte într-adevăr din categoria alimentelor sănătoase care combinate cu fructele reprezintă sau ar trebui să reprezinte bazele alimentației noastre. Carnea, din ce spun specialiștii, ar trebui să fie la baza și nu în fruntea bazei alimentare. Din categoria alimentelor de provenință animală, nu trebuie să lipsească carnea de pește, produsele din lactate și ouăle.

Care sunt produsele care trebuie consumate pentru a avea o alimentație sănătoasă

Ce înseamnă piramida alimetară? Alimentele care se află la bază sunt cele bazate pe cereale integrale adică grâu, orz, secară, orez brun, hrișcă și quinoa. Ideal ar fi ca în fiecare zi să consumăm între 6 și 11 porții de cereale. Adică o felie de pâine integrală, trei linguri de cereale integrale, orez dar nu mai mult de o jumătate de cană, 2 linguri de mămăligă moale și paste fierte integrale.

Pentru o alimentație sănătoasă trebuie exclus din meniul nostru, produsele bazate pe făină albă și cele din zahăr rafinat.

Mijlocul piramidei alimentare constă în consumul de alimente sănătoase precum legumele și fructele. Nu mai mult de patru cinci porții ar trebui consumate pentru a menține o dietă sănătoasă, nu neaparat doar pentru slăbit. În prima parte a zilei ar trebui cosumate legume precum mazăre, linte fierte, un cartof, doă liguri de piure, fie sub formă de ciorbe sau de garnituri, dar indicat ar fi să le consumați în stare crudă.

Fructele după cum spuneam, fac și ele parte din categoria alimetelor sănătoase și trebuie consumate maxim trei porții zilnic, în special fructe de pădure, struguri nu mai mult de un ciorchine mediu, o jumătate de cană de cireșe. De asemenea, și fructele ar trebui consumate tot în prima parte a zilei.

Produsele de proveniență animală, în special,în special cele din lactate nu trebuie consumate decât două trei porții pe zi, iar cantitatea de grăsime să nu depășească 1,5%. Este indicat consumul de lapte, iaurt-o jumătate de cană, lapte bătut sau brânza de vaci slabă.

În ceea ce privește consumul de carne, cea de curcan, pui sau vită este cea mai recomandată gătită la cuptor su grătar. Carnea de porc, oaie, gâscă ar trebuie consumate ocazional.

Vârful piramide alimentare este format doar din alimentele care trebuie consumate în mod excepțional. Deși ne plac enorm, produsele de tip fast-food și cele care conțin cantități mari de zahăr, evitate pe cât de mult posibil.

O alimentație sănătoasă combinată cu o activitate sportivă reprezintă un stil de viață sănătos, pe când alimentația în grabă și nesănătoasă poate duce la apriția obezității.