Infofinanciar > Info > Indemnizația de maternitate se poate micșora! Care este decizia luată de Ministerul Sănătății
Info

Indemnizația de maternitate se poate micșora! Care este decizia luată de Ministerul Sănătății

Mamă și bebeluș, Sursă foto: Superbebe
Sursă foto: Superbebe

Ministerul Sănătății a anunțat că are de gând să micșoreze indemnizația de maternitate oferită mamelor care nu obțin venituri din salarii pentru că nu mai există fonduri suficiente. Astfel, acest ajutor oferit de stat, care în prezent este limitat la 12 salarii minime brute, ar urma să fie plafonat la maximum 3.

Decizia este prevăzută într-un proiect de Ordonanță de Guvern, care a fost pus în dezbatere publică.

„Iminenta insuficiență a fondurilor pentru plata drepturilor de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate pentru asigurați constituie o situație extraordinară care reclamă adoptarea de măsuri imediate prin utilizarea procedurii de reglementare prevăzută de art. 115 alin. (1) din Constituție, republicată. În lipsa adoptării măsurilor imediate se vor produce consecințe negative, prin diminuarea, în continuare, a bugetului FNUASS, aducându-se atingere unui interes public respectiv al sănătății populației”, scrie în nota de fundamentare a proiectului.

Ce se schimbă

Potrivit legii în vigoare, indemnizația de maternitate este acordată mamelor din România pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, timp în care acestea se află în concediu, scriu cei de la Europa FM.

Pentru a se putea bucura de acest ajutor, femeile care au născut trebuie să atingă un stagiu de cotizare de 12 salarii brute. Dar, oficialii Ministerului Sănătății au de gând să schimbe acest lucru.

Practic, viitoarele mame care nu obțin venituri din salarii și care vor să primească indemnizația de maternitate se vor putea asigura la nivelul a cel mult 3 salarii minime brute, față de 12 în prezent.

Noile reglementări ar urma să intre în vigoare la data de 1 a lunii care începe după îndeplinirea termenului de 60 de lei de la publicarea ordonanței în Monitorul Oficial.

Explicațiile autorităților

Oficialii din Sănătate au anunțat că, de cele mai multe ori, persoanele solicitante care aleg să încheie contracte de asigurare cu CAS optează pentru venitul maxim permis de legislație și stagiul minim de cotizare la sănătate.

„Iminenta insuficiență a fondurilor pentru plata drepturilor de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate pentru asigurați constituie o situație extraordinară care reclamă adoptarea de măsuri imediate”, au transmis reprezentanții Ministerului Sănătății într-o notă de fundamentare a proiectului, scriu cei de la G4Media.

Astfel, pentru o lună în care contribuția datorată e de 360 de lei, indemnizația brută lunară care este suportată de fondul de asigurări este de 36.000 de lei.

„Pentru această din urmă situație, pentru anul 2023, plafonul maxim de asigurare ar fi de 36.000 lei (3000 lei x12). În practică, s-a constatat că aceste persoane se asigură pentru concedii și indemnizații doar pentru perioada necesară îndeplinirii stagiului de asigurare, respectiv 6 luni, pentru care plătesc o contribuție în cotă de 1% la venitul maxim, ceea ce înseamnă că pentru o lună contribuția datorată este de 360 lei, iar indemnizația brută lunară care se suportă din FNUASS este în valoare de 36.000 lei”, au mai scris responsabilii în nota de fundamentare.