Infofinanciar > Info > Medicamentele generice vor dispărea din România! Alexandru Rafila a anunțat noile decizii
Info

Medicamentele generice vor dispărea din România! Alexandru Rafila a anunțat noile decizii

Alexandru Rafila - sursa foto - idevice.ro
sursa foto: idevice.ro

Sistemul medical din România se confruntă cu multe probleme. Spitalele sunt pline de bolnavi, iar sistemul nu face față cererii de tratament a multor persoane. Românii sunt nevoiți să cheltuiască o sumă imensă de bani pentru a se trata de afecțiunile cu care se confruntă. În cazul unui pacient care se confruntă cu o boală cronică, medicamentația este singura sursă care le poate garanta un trai mai ușor și o speranță mai lungă la viață.

O mare problemă a sistemului medical din România este lipsa medicamentelor necesare pentru anumite boli de pe piață. Mii de medicamente generice dispar de pe piață în fiecare zi. Medicamentele vitale pentru români ajung să se găsească din ce în ce mai greu. Acest fenomen a atras atenția autorităților. Acestea au anunțat că vor lua măsuri pentru a stopa dispariția tratamentelor.

Dispariția numeroaselor medicamente de pe piață

Autoritățile au luat in vedere dispariția medicamentelor generice de pe piață și vor lua măsuri în acest sens. Oficialii au observat că medicamentele ieftine sunt principalele care dispar de pe piața farmaceutică.

„Noi am început aceste discuții cu producătorii de medicamente generice tocmai datorită unei evidențe pe care ați sesizat-o de ani. Această politică a prețului la medicament, a dus la dispariția numeroase produse de pe piață și, paradoxal, dispăreau cele mai ieftine și atunci trebuia să obligăm pe de o parte, Casa de Asigurări să plătească mai mult, implicit cetățenii, atunci când luat medicamente compensate parțial.” a afirmat Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății.

În această direcție, vor începe discuțiile cu producătorii de medicamente și vor elimina referințele de preț existente ale medicamentelor, care dau peste cap sistemul de calcul.

„Primul lucru pe care l-am făcut a fost să ne întâlnim. Avem un grup de lucru cu producătorii de medicamente generice, dar și cu profesioniștii din domeniul farmaceutic. Am eliminat ca și referință acele molecule care de fapt, nu existau, aveau un preț foarte mic și la ele se făcea referința de calcul a prețului pentru multe dintre produse.” a declarat Ministrul Sănătății.

Prevederi importante pentru sistemul farmaceutic

Oficialul afirmă că există două obiective în acest moment. Primul se referă la uniformizarea taxei de clawback, la 15% pentru medicamentele generice. Această taxa impune producătorilor de medicamente să returneze statului român o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de medicamente compensate care depășesc suma alocată acestora.

„Acum avem două prevederi importante: În primul rând, se uniformizează taxa clawback la 15% pentru medicamentele generice, indiferent de proveniență, dacă sunt din România sau din import. Acest lucru va intra în vigoare în scurt timp, probabil într-un interval de circa 30 de zile.”, a semnalat Alexandru Rafila.

O altă implementare ar consta în actualizarea prețurilor la medicamente în raport cu inflația. „Cel de-al doilea lucru pe care ne dorim să-l punem în aplicare pentru medicamentele ieftine cu valoare de până la 50 de lei, care din punct de vedere al producției și comercial reprezintă, datorită prețului scăzut, un interes mai mic pentru producători, să putem să actualizăm aceste prețuri cu rata inflației în perioada următoare, ca să nu fim în pericol să ducem la dispariția acestor medicamente de pe piață.” a declarat Ministrul Sănătății.

Medicamentele generice reprezintă acele produse farmaceutice pentru care există mai mulți producători, nu doar unul singur. Acestea acoperă circa 80% din consum, cu toate că din punct de vedere al resurselor financiare alocate, nu beneficiază decât de circa 20% din fondurile pentru medicamente compensate și gratuite, a explicat Rafila, conform Antena3.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.