Infofinanciar > Lumea la zi > Alertă seismică: Un cutremur cu magnitudinea de peste 7 grade a zguduit din nou Pământul. Ce zone a afectat
Lumea la zi

Alertă seismică: Un cutremur cu magnitudinea de peste 7 grade a zguduit din nou Pământul. Ce zone a afectat

Cutremur Sursa foto Gandul
Gândul.ro

Autoritățile indoneziene au îndemnat marți la prudență, după ce locuitorii din vestul Sumatrei au fost zguduiți de un cutremur cu magnitudinea 7,3  urmat de mai multe replici. Cutremurul, care a avut loc în largul mării în jurul orei 3 dimineața, a declanșat o alertă de tsunami care a fost ridicată două ore mai târziu. Nu au fost raportate victime.

Locuitorii din Padang, un oraș de pe coasta de vest a Sumatrei, au declarat că au intrat în panică în momentul în care sirenele de avertizare de tsunami au sunat și au fost nevoiți să evacueze spre zone mai înalte în miez de noapte.

Alertă de tsunami în vestul Sumatrei

„Am fugit doar pentru că am auzit că a fost un tsunami. Mi-am adus doar familia, nu am adus nimic altceva”, a declarat Hendra, un locuitor din Padang care își menționează doar un prenumele, în timp ce se afla într-o zonă de evacuare. Indonezia se confruntă cu seisme frecvente, deoarece se află de-a lungul așa-numitului Inel de Foc al Pacificului, o zonă activă din punct de vedere seismic, unde se întâlnesc diferite plăci ale scoarței terestre.

Agenția națională de atenuare a efectelor dezastrelor a îndemnat locuitorii să rămână în alertă și să se asigure că ieșirile din locuințe au rămas deblocate, în cazul în care oamenii ar trebui să se grăbească din nou afară. „În special pentru persoanele care locuiesc în zonele de coastă, dacă are loc un cutremur care durează mai mult de 30 de secunde, vă rugăm să mergeți imediat într-un loc mai înalt pentru a anticipa posibilitatea unui tsunami”, a declarat agenția într-un comunicat.

Instituția a precizat că au existat întreruperi de energie electrică în unele părți ale Insulelor Mentawai, cele mai apropiate de epicentru. Au fost înregistrate mai multe replici, iar un mareometru de pe insula Tana Bala, în largul coastei vestice a Sumatrei, a înregistrat o creștere de 11 centimetri a nivelului apei după cutremurul principal, a adăugat agenția.

Indonezia se află pe cercul de foc al Pacificului

Padang și provincia Sumatra de Vest au mai fost lovite de un cutremur cu magnitudinea 7,6 în 2009, care a provocat moartea a peste 1.100 de persoane, rănirea multor altora și distrugeri pe scară largă.

Un cutremur cu magnitudinea 7,0 a fost înregistrat în mare, la nord de principala insulă indoneziană Java, a anunțat vineri USGS (US Geological Survey), fără a fi raportate imediat pagube sau victime. Cutremurul puternic a avut loc la ora locală 16:55 a precizat USGS, agenția geologică indoneziană excluzând un tsunami după ce epicentrul a fost detectat la o adâncime de 594 de kilometri.

Indonezia se confruntă cu cutremure frecvente din cauza poziției sale pe „Cercul de Foc” al Pacificului, un arc de activitate seismică intensă care se întinde din Japonia prin Asia de Sud-Est și prin bazinul Pacificului.

Cutremurul de vineri s-a produs la aproximativ 160 de kilometri nord-vest de orașul Surabaya, al doilea cel mai populat oraș al țării, în care trăiesc peste două milioane de locuitori. Cutremurul a fost resimțit pe o mare parte a insulei Java și până în insula Bali.

„În Surabaya, abia a fost simțit, dar unele lămpi se legănau”, a declarat un reporter AFP aflat la fața locului, adăugând că a simțit cutremurul „pentru o vreme”. În noiembrie, un cutremur cu magnitudinea 5,6 a lovit provincia Java de Vest, pe aceeași insulă, provocând moartea a 602 persoane, potrivit economictimes.com.