Infofinanciar > Lumea la zi > Alertă seismică! Cutremur de suprafață de 6,6 grade, urmat de o replică de 4,9 grade în același loc
Lumea la zi

Alertă seismică! Cutremur de suprafață de 6,6 grade, urmat de o replică de 4,9 grade în același loc

Cutremur, sursa BZI
Credit imagine: bzi.ro

Dezastrele naturale nu cruță nicio zonă de pe Glob. Acest lucru a devenit evident în seara de miercuri, 24 mai 2023, când un cutremur de 6,6 grade a avut loc la granița dintre Columbia și Panama. Chiar dacă nu s-au înregistrat pagube materiale și victime în această zonă a Americii Latine, au existat îngrijorări cu privire la un posibil tsunami.

Totuși, se pare că posibilitatea unui tsunami a fost exclusă de către autorități. Cutremurul s-a resimțit atât în Columbia, cât și în Panama, conform informațiilor pe care le avem până la această oră. Mai multe publicații internaționale au documentat acest fenomen natural care a stârnit îngrijorare.

Informații-cheie despre seism

Un cutremur cu magnitudinea 6,6 s-a produs miercuri seara târziu în Golful Darien, în apropiere de granița dintre Panama și Columbia, a anunțat United States Geological Survey (USGS), cutremurul fiind resimțit în ambele țări.

Nouă minute mai târziu, USGS a raportat o replică cu magnitudinea 4,9 în aceeași locație.

În Panama, agenția de protecție civilă Sinaproc a declarat că nu au fost raportate pagube imediate și că monitorizează situația. În metropola columbiană Medellin, oficialii locali au declarat că nu au fost raportate pagube. Ambele cutremure au avut loc la o adâncime de 10 km, a mai precizat United States Geological Survey.

Sistemul american de avertizare împotriva tsunami a declarat că nu a fost emisă nicio alertă de tsunami, conform informațiilor care au fost obținute de jurnaliștii de la Reuters.

În ce orașe a fost simțit cutremurul?

Agenția de apărare civilă din Panama a declarat pe Twitter că seismul a fost resimțit în provinciile Darien, Panama, Guna Yala și Panama de Vest. „Nu se raportează efecte”, a precizat aceasta. La scurt timp după aceea, aceasta a declarat că Centrul Național de Operațiuni de Urgență din Panama a exclus posibilitatea unui tsunami.

Mișcarea seismică a fost resimțită în unele părți ale capitalei Panama, dar nu și în altele. Locuitorii din orașele columbiene Medellin și Cali au simțit, de asemenea, zguduiri.

În regiunea zguduită se află Gura Darien, o zonă slab populată de junglă densă, care este o rută principală pentru migranții care se îndreaptă spre nord, ieșind din America de Sud. Sute de mii de migranți au trecut prin această zonă în ultimii ani.

Așadar, cutremurul ar fi putut să fie simțit de persoanele care tranzitează zona, însă această arie este de regulă slab populată. Amintim că în această zonă a Americii de Sud, cutremurele medii și mari sunt frecvente. Pe 13 mai 2023, a avut loc un seism de 4,8 grade în Columbia. Nici atunci nu au fost sesizate daune materiale sau victime.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.