Infofinanciar > Info > Bancul zilei cu Rafila: 25 de spitale construite până în 2026. Investiție de aproape 2 miliarde de euro din PNRR
Info

Bancul zilei cu Rafila: 25 de spitale construite până în 2026. Investiție de aproape 2 miliarde de euro din PNRR

spital-nou-sursa-foto-unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Într-un comunicat transmis publicului vineri, ministerul Sănătății a anunțat că 25 de unități spitalicești noi vor fi construite și dotate până în 2026 cu fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Digi 24 anunță că Ministerul Sănătății a publicat Metodologia de prioritizare a investițiilor în infrastructură publică, conform „Componentei 12 – Sănătate, Investițiile 2.1 și 2.2. Infrastructură spitalicească publică nouă”. Proiectul se află în consultare publică și conform Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) vor fi selectate cel puțin 25 de obiective care vor fi construite și echipate, inclusiv cu ceea ce înseamnă aparatură medicală din fondurile programului până în 2026.

„Prin această componentă, în urma aplicării unor criterii de prioritizare, vor fi selectate minim 25 de obiective de investiţii ce presupun construcţia şi dotarea de spitale / unităţi spitaliceşti noi la nivel naţional, din lista de 49 de obiective înscrise de către Ministerul Sănătăţii în anul 2021 şi convenite cu Comisia Europeană. Investiţia totală se va ridica la peste 1,7 miliarde de euro”, pasaj extras din comunicatul prezentat de către Ministerul Sănătății.

Ce reprezintă standardul nZEB

Propunerea pentru proiectele care vor beneficia de alocare de fonduri va fi făcută de către Ministerul Sănătății, conform metodologiei de prioritizare. Executivul va fi cel care va aproba lista prin hotărâre de guvern, urmând ca ulterior să se poată demara procedurile pentru obținerea finanțărilor.

Aceste construcții se vor face după standarele de calitate și performanță care sunt în momentul de față la nivel internațional și implicit vor respecta cerințele de eficiență energetică. Standardul nZEB este un concept devenit obligatoriu în construcții: Clădiri cu consum de Energie aproape Zero, altfel spus clădiri cu performanță energetică foarte ridicată. Pentru aceste clădiri, energia provine într-o măsură cât mai mare din surse regenerabile de energie, inclusiv cu energie din surse regenerabile produsă la faţa locului sau în apropiere.

Dacă până nu de mult, construcția de clădiri era doar un trend și o opțiune, privită adesea ca fiind un moft, începând din 2019 legislația privind performanța energetică a clădirilor cu destinație non-rezidențială a devenit foarte strictă.