Infofinanciar > Info > Din rău, în mai rău! Criza medicamentelor pune viața bolnavilor în pericol
Info

Din rău, în mai rău! Criza medicamentelor pune viața bolnavilor în pericol

Pastile Sursa foto CSID
Sursa foto: CSID

Mii de medicamente generice vor dispărea de pe piața din România. Acestea sunt esențiale pentru bolnavii cronic.

Oficiali din industrie declară că doar în ultimul an au dispărut peste o sută de medicamente.

Criza medicamentelor este alimentată și de dispariția din sistemul românesc a celor pentru bolnavii oncologici sau diabetici. Cauza principală a dispariției acestora este reprezentată de costurile pentru transport și distribuție.

Majorarea prețurile din ultima perioadă au afectat și piața farmaceutică. Doar în luna mai, au fost retrase zeci de medicamente vitale pentru bolnavii oncologici, cronici, dar și pentru cei cu afecțiuni cardiace sau suferinzi de diabet. Acestea sunt, în general, medicamentele care se vând cu un preț variabil între 5 și 50 de lei.

Făcând o retroversie, în România, în ultimii ani ajung din ce în ce mai puține medicamente de acest tip. Producătorii susțin faptul că taxa Clawback este de vină. Aceasta este cu 8% mai mare decât nivelul prevăzut de lege.

Aceștia prezintă și o soluție pentru acest lucru. Ei sunt de părere că această taxă ar trebui redusă cu 6%.

În această postură în care medicamentele esențiale lipsesc, bolnavii sunt nevoiți să caute alternative. În caz contrar, starea lor se poate agrava.

Guvernul și Ministerul Sănătății trebuie să facă o actualizare a listei de medicamente. În acest fel pot fi găsite soluții în ceea ce privește această criză a medicamentelor care afectează populația.

Se încearcă găsirea unor soluții

Pe data de 7 aprilie  a fost organizată de Antena 3 și Jurnalul „Conferința în domeniul sănătății”, sub egida România Inteligentă.

„Împreună cu colegii mei din Parlament am început acest demers de a schimba taxa clawback”, a declarat atunci Marcel Ciolacu, liderul PSD.

În cadrul aceluiași eveniment, el a spus că este necesar un efort bugetar pentru a facilita accesul bolnavilor la medicamente. Din cauza crizei de medicamente, foarte multe persoane cu diverse afecțiuni au fost nevoite să își întrerupă tratamentul, iar starea de sănătate s-a agravat.

„Cred că şi interesul nostru şi al Ministerului Sănătăţii este să încercăm să ţinem sub control preţul final, mai ales la medicamentele mai ieftine, la medicamentele generice. E nevoie totuşi să ne aşezăm cu toţii la masă, înţelegem cu toţii sistemul, înţelegem cu toţii greutăţile, dar trebuie să ne gândim în primul rând la români”, a explicat Ciolacu.

Pentru soluționarea dispariției acestor medicamente, ar trebui să existe soluții punctuale, care să ajute în mod direct producătorul.

„Pentru medicamentele generice produse în România taxa cred că ar trebui să fie zero. Pentru medicamentele generice produse în altă parte, e adevărat că este necesară o reducere a acestei taxe”, a transmis Florin Buicu, vicepreşedintele Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor.