Infofinanciar > Info > Alertă meteo ANM cod galben de ploi și vânt în România! Avertizarea ține mai multe zile
Info

Alertă meteo ANM cod galben de ploi și vânt în România! Avertizarea ține mai multe zile

Vânt puternic, Sursă foto: Agrointeligența
Sursă foto: Agrointeligența

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis miercuri o avertizare de Cod Galben de ploi și vânt puternic în întreaga țară, care este valabilă de astăzi, ora 12:00, și până vineri, la 02:00.

Astfel, vremea va fi extrem de dură în următoarele zile. Unsprezece județe au intrat sub Cod Galben de ploi și vânt puternic, în zonele de la munte, și va ține până joi la ora 22:00. Bucureștiul se află în afara zonei de vreme urâtă, maximele de azi ajungând chiar la 19 grade Celsius.

Vânt puternic în toată România

De miercuri ora 12:00 și până vineri la 02:00, vântul va sufla puternic în majoritatea regiunilor din țară, cu viteze foarte mari în nord-vest, centru și sud-est. Acesta va ajunge la viteze de 45-60 de km/h.

Precipitații puternice de ploaie vor fi prezente în special în zonele montane și vor apărea în intervale de timp diferite. Cantitățile de apă se vor acumula și vor depăși pe arii restrânse 15-25 de l pe metru pătrat, favorizând topirea stratului de nea, iar vântul va fi mult mai puternic în zonele de vârf de munte.

În Munții Apuseni și pe suprafețe restrânse în Carpații Orientali vântul va suferi temporar intensificări cu viteze de până la 70-90 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m, rafalele vor depăși 100-110 km/h. Codul Galben vizează următoarele 11 județe: Sălaj, Cluj, Alba, Maramureș, Bistrița Năsăud, Suceava, Neamț, Harghita, Mureș și Bacău.

Cod Galben

Meteorologii ANM au emis avertizarea pe pagina lor oficială: „În intervalul menționat, temporar vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a țării, dar cu viteze mai mari în nord-vest, centru și sud-est, în general de 45…60 km/h. În zona de munte vor fi intervale cu precipitații predominant sub formă de ploaie și prin acumulare cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 15…25 l/mp, favorizând topirea stratului de zăpadă, iar vântul va prezenta intensificări susținute în special în zona înaltă.

În Munții Apuseni și local în Carpații Orientali temporar vântul va avea intensificări cu viteze de 70…90 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m, rafalele vor depăși 100…110 km/h”.

Vreme caldă în Capitală, însă vânt puternic

Bucureștiul nu se încadrează în avertizarea de Cod Galben, iar vremea va fi complet diferită de restul țării. Astăzi, de 8 martie, temperaturile sunt extrem de ridicate pentru această perioadă, cu maxime cuprinse între 18-19 grade Celsius. Minimele nu vor scădea sub 6 grade în timpul nopții. Vântul bate moderat în cursul zilei de astăzi, cu viteze de 12-20 km/h.

Mâine, cerul va fi un pic mai înnorat de după-amiază și seara, însă puțin probabil să plouă, iar temperaturile vor rămâne ridicate și în cursul zilei de joi. Vântul se va intensifica față de miercuri, în special în a doua parte a zilei, când se vor atinge viteze de 35-40 de km/h, scrie Antena 3.