Infofinanciar > Info > Meteorologii avertizează: Cod portocaliu de viscol la Cluj! Cod galben de vânt în 12 județe din țară
Info

Meteorologii avertizează: Cod portocaliu de viscol la Cluj! Cod galben de vânt în 12 județe din țară

ploaie-si-vant
Sursa foto: stiriutile.ro

Meteorologii au anunțat prelungirea codului portocaliu de viscol în zona montană a judeţului Cluj până după-amiază. Totodată, au fost emise atenţionări de Cod galben de vânt puternic în 12 judeţe din Transilvania şi Moldova. În vestul, nordul și centrul țării se vor înregistra ninsori, iar în rest precipitații abundente.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a anunțat recent că, până la ora 15:00, se vor înregistra viscol și intensificări puternice ale vântului, care vor depăşi viteza de 120 km/h. Avertizarea este valabilă în zona de munte a judeţului Cluj, la altitudini de peste 1.800 de metri.

Intensificări ale vântului cu viteze de până la 55 – 65 km/h se vor semnala, tot până la ora 15:00, şi în judeţele Mureş, Harghita, Sibiu, Botoşani, Suceava, Neamţ, Iaşi, Covasna, Braşov, Alba, Arad şi Bihor.

Conform datelor ANM, la finalul acestei săptămâni ploile cuprind toată țara, iar la altitudini mai mari de 1.500 de metri va fi lapoviță și ninsoare. Potrivit prognozei meteo, 13 județe se vor afla sub Cod galben de ninsori și viscol. Aria precipitațiilor se va extinde treptat dinspre regiunile vestice și va cuprinde aproape toată țara.

Ninsori în vestul, nordul și centrul țării

Prognoza meteo a ANM indică ploi, iar la altitudini de peste 1500 m lapovițe și ninsori. Conform sursei citate, din noaptea de sâmbătă spre duminică (25/26 februarie) acestea se vor transforma treptat. Astfel, în vestul, nordul și centrul țării, vor predomina ninsorile, precum și în zonele montane, unde zăpada se va depune în strat consistent.

Precipitațiile vor fi abundente și se vor acumula peste 60-80 l/mp. Valori maxime se vor consemna cu precădere în zona Carpaților Occidentali, în vestul Carpaților Meridionali, precum și în nordul Carpaților Orientali.

Vântul va înregistra intensificări temporare, în special în zonele montane de creastă, unde va fi viscol și se vor atinge viteze mai mari pe parcursul zilei de sâmbătă, rafalele depășind 70-80 km/h. Intensificări locale ale vântului se vor consemna și în restul țării, viteza în general situându-se în jurul valorilor de 50-60 km/h.

Ploi abundente în mai multe județe

Atenționarea de Cod galben emisă de vineri ora 20.00 este valabilă până sâmbătă după-amiază, ora 16.00, în județele Bihor, Cluj, Alba, Hunedoara, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Neamț și Suceava.

Precipitații abundente vor avea loc în Crișana și local în Banat, Maramureș și nordul Transilvaniei.

Va ploua și în zona Carpaților Occidentali, în nordul Carpaților Orientali și în vestul Carpaților Meridionali, la altitudini sub 1500 m, iar cantitățile de apă acumulate vor fi în jur de 25-40 l/mp. Izolat, acestea vor depăși 50-60 l/mp.

La peste 1700 m, ploile se vor transforma în ninsori viscolite, pentru că vântul va înregistra intensificări puternice, rafale atingând viteze de peste 90-100 km/h, conform datelor Antena 3 CNN.