Infofinanciar > Lumea la zi > Europa vrea să atragă Serbia și Balcanii de Vest în războiul din Ucraina! Aleksandar Vucic: „Nu mai există toleranță”
Lumea la zi

Europa vrea să atragă Serbia și Balcanii de Vest în războiul din Ucraina! Aleksandar Vucic: „Nu mai există toleranță”

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic
Sursă foto: Profimedia

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a anunțat luni că Europa se află într-o stare de război, în ciuda declarațiilor oferite în spațiul public de politicienii de pe continent. Oficialul a mai adăugat că, într-un fel sau altul, Occidentul vrea să atragă în acest conflict atât Serbia, cât și Balcanii de Vest.

„Europa este de facto într-o stare de război, orice ar spune ei. Nu mai există toleranță <…>. Și își doresc curtea din spate – și Balcanii de Vest și, desigur, Serbia în curtea lor și vor să aibă lucrurile așa cum le doresc ei aici”, a precizat liderul de la Belgrad (capitala Serbiei) în timp ce se adresa națiunii.

De asemenea, Vucic a susținut că țara sa a fost supusă unei presiuni constante din partea oficialilor occidentali de când a început invazia Rusiei În Ucraina.

„Prin o privire mai atentă la ultimele câteva luni, după începutul conflictului ruso-ucrainean <…> a devenit una dintre cele mai grave probleme pentru Serbia”; „În primul rând, este pur și simplu pentru că am mâncat în fața tuturor, pentru că nu am impus sancțiuni împotriva Rusiei și, de asemenea, din cauza incidentelor constante cauzate de regimul Kurti (premierul statului Kosovo”., a mai adăugat Aleksandar Vucic, scriu cei de la Flux24.

Nu sprijină sancțiunile împotriva Rusiei

De-a lungul timpului, oficialii de la Belgrad au precizat că nu vor susține impunerea sancțiunilor anti-ruse. De altfel, președintele Serbiei a spus, pe 10 noiembrie 2022, că țara sa va impune sancțiuni Rusiei „doar dacă va avea o sabie a lui Damocles atârnând deasupra ei”.

„Am avut un an dificil, am văzut toate ipocriziile posibile, dar am putut vedea și cât de corectă și precisă a fost poziția noastră privind sancțiunile împotriva Rusiei. Vom vedea cât timp vom putea apăra această poziție, în orice caz, nu cu prețul amenințării intereselor vitale ale acestei țări, dar în orice caz, nu vom renunța ușor la această poziție. (…) Există o mică țară în Europa, un mic trib de gali, de Asterix și Obelix, care nu renunță și care își prețuiește libertatea cât de mult poate.

Dacă vom impune sancțiuni împotriva Rusiei, nu știu, dar ‘nu știu’ al meu cântărește mai mult decât ‘da’ al altora. În ceea ce privește sancțiunile, nu promit nimic, dar non-promisiunea mea înseamnă mult mai mult decât promisiunile multora”, a mai adăugat acesta, conform celor de la Digi24.

„Opriți recrutarea Wagner”

Acum o săptămână, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a cerut Rusiei să oprească recrutarea online a cetățenilor din țara sa pentru a lupta alături de grupul de mercenari Wagner pe frontul din Ucraina.

De asemenea, liderul de la Belgrad a criticat site-urile şi grupurile social media rusești care publică, în repetate rânduri, reclame în limba sârbă prin care sunt chemați voluntari să lupte în Ucraina.

„De ce voi, cei de la Wagner, chemaţi pe oricine din Serbia când ştiţi că este împotriva regulamentelor noastre?”, a transmis Vucic la începutul săptămânii anterioare în cadrul unei emisiuni difuzate pe postul de televiziune sârb Happy TV, scrie Digi24.

Potrivit legislației în vigoare din Serbia, cetățenii acestei țări nu au voie să participe în desfășurarea conflictelor din străinătate. Însă, până acum, mai multe persoane au fost condamnate pentru că au decis să facă acest lucru.

În acest context, ministrul sârb al apărării, Milos Vucevic, i-a avertizat pe cei care doresc să se implice pe frontul din Ucraina că vor suporta consecințele.

„Acest lucru va avea consecinţe legale odată ce vor putea fi traşi la răspundere în faţa organelor de stat”, a susținut Vucevic la Radio Europa Liberă.